Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jan 18 - FELDA naikkan harga gula sebaik saja ambil alih perniagaan komoditi itu

FELDA naikkan harga gula sebaik saja ambil alih perniagaan komoditi itu

PENAMPANG, 18 Jan 2010: Harga gula di seluruh negara naik mendadak sebaik saja FELDA (Lembaga Pembangunan Tanah Persekutuan) membeli semua kepentingan pengusaha komoditi itu daripada Kuok Brothers baru-baru ini.

Keadaan sedemikian sangat mendukacitakan lebih-lebih lagi kerana FELDA merupakan agensi Kerajaan Persekutuan, kata Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Eric Majimbun.

"Kuok Brothers pernah memberi jaminan tidak akan naikkan harga gula dan mereka menepati jaminan itu bertahun-tahun lamanya tetapi FELDA sebuah agensi Persekutuan selang beberapa hari saja sudah naikkan harga barang keperluan itu," katanya.

Eric selaku Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) berucap pada majlis perasmian empat cawangan baru SAPP C Pogunon dan Kimoligan - semuanya berada dalam kawasan Parlimen Penampang.

Presiden SAPP yang juga bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee menyempurnakan majlis itu.

Hadir sama Timbalan Presiden SAPP Datuk Liew Teck Chan selaku Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Likas, Setiausaha Agung Datuk Richard Yong, Ketua Pemuda Edward Dagul, Ketua Penerangan Chong Pit Fah, Naib Presiden Don Chin Hon Kiong, Pembantu Setiausaha Agung Foo Fook Ming dan beberapa pemimpin parti.

Gula di sekitar Kota Kinabalu diniagakan pada harga RM1.70 sekilogram. Sebelum ini gula dijual pada harga RM1.55 sekilogram di Ibu Negeri.

Teck Lee berkata, kenaikan harga barang sudah pasti menambah beban rakyat Sabah yang merupakan termiskin di negara ini.

"Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang bakal diperkenalkan Kerajaan Persekutuan akan menjadikan harga barangan di Sabah jauh lebih mahal. Pada masa ini harga barangan di Sabah lebih mahal berbanding di Semenanjung dan pengenalan GST itu bakal menyebabkan harga barangan di negeri ini bertambah mahal lagi," katanya.

Katanya, pengenalan GST itu adalah satu musibah bagi rakyat Sabah kerana dalam keadaan kemiskinan terpaksa membayar harga barangan jauh lebih tinggi berbanding dengan penduduk di Semenanjung.

Katanya, sebungkus Milo seberat 1kg di Sabah dijual pada harga RM14.49 manakala di Semenanjung harga minuman itu hanya RM12.58 saja.

"Susu kanak-kanak Dutch Lady seberat satu kilogram berharga RM23.79 di Sabah tetapi hanya berharga RM17.88 di Semenanjung. Ayam diproses jenama Ayamas di Sabah berharga RM12.99 setiap kilogram tetapi berharga RM7.98 di Semenanjung.

"Sabun pencuci jenama Ekonomi Handalan seberat 2.5 kilogram di Sabah berharga RM10.59 tetapi hanya berharga RM7.50 di Semenanjung. Sekotak (5x80g) mi segera jenama Mamee berharga RM4.19 di Sabah dan hanya berharga RM3.28 di Semenanjung.

"Tayar kereta jenama Silverstone berharga RM259 sebiji di Sabah tetapi hanya berharga RM247 di Semenanjung manakala tayar lori jenama Silverstone berharga RM465 sebiji di Sabah berbanding di Semenanjung hanya RM435 sebiji," katanya.

Katanya, perbandingan harga itu direkodkan oleh Don Chin Hon Kiong.

Beliau seterusnya berkata, harga barangan itu dan banyak lagi barangan lain di seluruh Sabah akan naik sebanyak 4 peratus lagi apabila GST dilaksanakan.

"GST bermakna rakyat Sabah sudahlah termiskin di negara ini tapi terpaksa membayar harga barangan bukan kawalan jauh lebih tinggi dari harga semasa yang sudahpun mahal berbanding Semenanjung," katanya.

Katanya, harga barangan di Sabah mahal kerana Kerajaan Persekutuan tidak benarkan kapal dari luar negara berlabuh di pelabuhan-pelabuhan sekitar Negeri ini.

Beliau berkata, kapal dari luar negara dimestikan berlabuh dan menurunkan barangan di Pelabuhan Klang dan barangan itu kemudianya diangkut kapal tempatan ke pelabuhan-pelabuhan di Sabah.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party