Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jan 24 - Kerajaan jangan berdolak dalik isu belia terkandas di KL

Kerajaan jangan berdolak dalik isu belia terkandas di KL

TENOM, Jan 24, 2010: Timbalan Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) CLC Melalap Flavius Robert (gambar) meminta pihak pihak tertentu yang prihatin dengan masalah belia belia Sabah yang terkandas di Kuala Lumpur termasuk Kementerian terbabit agar menumpukan kearah mencari jalan penyelesaiannya dan bukan asyik menuding jari antara satu dengan lain.

Katanya lagi, kerajaan mempunyai landasan yang baik untuk mengatasi masalah tersebut khususnya Kementerian terbabit yang sehingga kini masih mundar mandir dalam memberi pendirian ketika mendepani masalah tersebut.

"Walaupun penghijrahan belia belia kita ke Kuala Lumpur bukan arahan mahun pun urusan kerajaan, tetapi sebagai kerajaan hari ini tidak boleh tidak (terpaksa) melakukannya demi tanggung jawabnya selaku pemimpin kerajaan," kata beliau dalam satu kenyataan disini pada Ahad.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Pembangunan Sumber dan Teknologi Maklumat Datuk Dr Yee Moh Chai baru baru ini berhubung masalah belia belia Sabah yang terkandas di Kuala Lumpur.

Jumaat lalu, Datuk Dr Yee dipetik sebagai berkata bahawa tidak wujud bagi keperluan Kementerian itu menghantar Unit Khas bagi menyelesaikan masalah penduduk Sabah yang terkandas di Kuala Lumpur.

Dalam pada itu, Flavius sependapat dengan pemimpin lain dalam pembangkang bahawa insiden (menganggur) itu berlaku mungkin bukan disebabkan pengurangan pekerja oleh majikan kilang kilang terbabit kerana masalah kemelesetan ekonomi.

Flavius menambah, banyak kemungkinan insiden itu berlaku disebabkan masalah lain seperti masalah disiplin yang mengakibatkan berlaku penyingkiran secara mendadak tanpa notis yang menyebabkan mereka tiada pilihan lain selain menjadi peminta sedekah kerana desakan hidup.

"Itu sebabnya kerajaan harus menghantar unit khas untuk menyiasat masalah tersebut, kerana belia belia yang berhijrah ke KL tujuan mencari pekerjaan terlalu ramai terutamanya dari pedalaman yang sehingga kini ada yang menjangkau lebih 10 tahun tak pernah pulang kepangkuan ibubapa mereka," tegas Flavius.

"Saya bersetuju cadangan mengkaji semula fungsi dan peranan Rumah Sabah yang terletak di Jalan Ampangˇ­dan ada baiknya ia ditambah untuk merekodkan belia belia yang telah mendapat pekerjaan di KL supaya belia belia itu tidak mudah menjadi mangsa diskriminasi majikan mereka," tambah beliau lagi.

Oleh: Mail Mathew
ˇˇ

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party