Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jan 28 - SAPP gesa kerajaan fikir semula projek empangan di Sungai Kadamaian

SAPP gesa kerajaan fikir semula projek empangan di Sungai Kadamaian

KOTA BELUD, 28 Jan 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) kawasan Kadamaian menggesa kerajaan memikir semula cadangan membina empangan di Kg. Tambatuon di Sungai Kadamaian, dekat sini.

Ahli Majlis Tertinggi merangkap Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Kawasan (CLC) Kadamaian, Agnes alias Moifun Liewpin, berkata para penduduk juga berharap kerajaan tidak meneruskan projek itu.

Para penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kadamaian terutama sekali di Kg. Tambatuon membantah pembinaan empangan itu kerana bimbang keselamatan mereka terancam.

Beberapa Ketua Kampung telah menghantar surat kepada pihak berwajib termasuk pihak polis dan perunding projek itu memberitahu bahawa mereka tidak setuju dengan projek itu.

Ketua-ketua Kampung itu juga memberitahu bahawa ada kemungkinan para penduduk kampung bertindak membantah projek itu.

Seramai 193 penduduk Kg. Tambatuon, tempat terletaknya empangan yang dicadangkan itu, telah menurunkan tandatangan menggesa kerajaan membatalkan projek itu.

Setakat hari ini, tidak ada sebarang berita dari kerajaan samada projek itu akan dibatalkan atau sebaliknya.

Salah seorang Ketua Kampung pada akhir tahun lalu telah menerima beberapa panggilan dari seorang wakil perunding projek itu mengatakan projek itu telah diluluskan dan kerja-kerja pembinaan akan dimulakan tidak lama lagi.

Agnes berkata, empangan itu jika dibina akan menjejaskan 20 buah kampung di Kadamaian.

"Lebih dari 1,000 penduduk akan terjejas dan kehilangan tempat tinggal. Kehidupan sosial dan ekonomi mereka akan berubah apabila mereka dikeluarkan dari tanah yang telah lama diduduki iaitu sejak nenek moyang mereka,Ħħ katanya, dalam satu kenyataan di sini pada hari ini.

Para penduduk Kg. Tambatuon dan beberapa kampung berhampiran sejak dulu lagi telah mengusahakan tanaman seperti getah, buah-buahan dan padi bukit yang memberi hasil lumayan.

Agnes berkata, Kg. Tambatuon merupakan sebuah kampung yang dikurniakan dengan keindahan alam semulajadi manakala Sungai Tambatuon kaya dengan ikan bernilai tinggi.

Agnes seterusnya berkata, Tagal (menuai ikan di sungai setahun sekali) adalah satu budaya unik yang diamalkan para penduduk sepanjang sungai itu sejak dulu lagi dan kini menjadi produk pelancungan baru serta dapat menarik ramai pelancung.

Beberapa inap-desa juga terdapat di kawasan itu.

Kerajaan Persekutuan telah meluluskan projek empangan itu dan salah seorang Menteri Pusat telah mengumumkannya ketika melawat Sabah pada tahun lalu.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party