Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jan 31 - Pembeli bantah cabutan undi kos rendah LPPB Tenom, kerana tidak telus>

Pembeli bantah cabutan undi kos rendah LPPB Tenom, kerana tidak telus

TENOM, Jan 31, 2010: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah (gambar) menggesa pihak pihak tertentu khususnya pengurusan Lembaga Perumahan dan Pembangunan Bandar (LPPB) agar lebih rasional dalam menentukan hak para pengguna yang membeli rumah kos rendah mampu milik dibuat secara telus dan berlaku adil.

Katanya, badan tersebut perlu mempastikan bahawa tiada sesiapa yang diberi keistemewaan ketika proses memberi penempatan lot kepada para pembeli yang dilakukan secara cabutan undi kerana taraf mereka (pembeli) dari segi hak adalah sama.

"Saya menerima beberapa maklumat berhubung perkara tersebut menerusi khidmat pesanan ringkas (sms) yang dipercayai daripada para pembeli yang kecewa dengan proses tersebut," kata beliau ketika memberitahu Harian Ekspress pada Ahad.

Jimmy yang juga Pengerusi CLC SAPP Melalap dan Kemabong berkata demikian sebagai mengulas kejadian pembatalan proses cabutan undi untuk menentukan lot pembeli masing masing yang diadakan diDewan Seri Antanom pada Khamis lepas.

Menurut Jimmy, beliau menerima maklumat tersebut berulang kali dimana mereka (pemberi maklumat) mendakwa bahawa mereka kecewa dan kurang yakin proses cabutan undi itu dijalankan kerana ia tertumpu dilokasi tengah, dan tidak kepada lokasi lot hujung setiap blok tersebut.

Sehubungan itu, disebabkan timbul pelbagai andaian negatif daripada para pembeli dimana keadaan ketika itu semakin bercelaru memaksa proses cabutan undi hari itu dibatalkan oleh Timbalan Pengurus Besar LPPB yang menurutnya atas arahan Pengerusi LPPB Datuk Rubin Balang.

Bagaimana pun Datuk Rubin tidak berada disitu ketika proses cabutan undi dijalankan termasuklah dua lagi wakil rakyat iaitu Datuk Radin Malleh dan Datuk Raimie Unggi.

Difahamkan Rubin menyedari kekalutan tersebut menerusi salah seorang daripada ¡®macai¡¯ beliau yang menghubunginya berhubung perkara yang sedang berlaku itu dan meminta beliau mengambil tindakan sesuatu untuk membatalkan pengundian tersebut.

Dalam pada itu, salah seorang yang mengaku rapat dengan Datuk Rubin Balang yang hanya mahu dikenali Mas ketika ditemui berkata,

"Saya lah orang yang menghubungi Datuk Rubin supaya membatalkan sahaja proses itu kerana banyak orang yang tidak puas hati tentang cara pengendaliannya¡­adakah patut 8 lot yang berada dilokasi penghujung disetiap blok tidak diundi kerana sudah ada pemiliknya," jelas beliau.

"Lagi pun¡­surat jemputan kami ada tertulis pengundian untuk lot lot tengah..mengapa kami tidak boleh mendapat lot hujung. Seperkara lagi..yang dapat kebanyakkan orang luar, dan ini menampakkan ketidak adilannya," tambahnya lagi.

Rumah kos rendah mampu milik sejumlah lebih 200 unit terletak di Fasa 3, peringkat 2, Taman Bosoi Kalang dibina sebelum PRU12 (2008) dengan harga RM42,000 lot tengah, manakala lot tepi hujung blok RM56,000.

Setiap pembeli yang berjaya dikenakan membayar wang deposit sebanyak 10% daripada harga rumah, manakala bayaran pemprosesan permohonan sebanyak RM760.00 dan RM 100.00 tidak akan dikembalikan kepada pemohon sama ada ia lulus atau gagal.

Oleh: Mail Mathew

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party