Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Feb 14 - Rumah mampu milik LPPB kalang jadi sukar milik?

Rumah mampu milik LPPB kalang jadi sukar milik?

Kemabong, Feb 14, 2010: KETUA Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Zone Pedalaman Rudy Sulaiman Mairi menyambut baik jaminan Adun Kemabong Datuk Rubin Balang baru baru ini bahawa pengagihan lot rumah mampu milik untuk para pembeli di Fasa 3 Taman Bosoi Kalang akan dilakukan secara telus dan adil pada sesi cabutan undi ulangan dalam masa terdekat ini.

UNDIAN semula terpaksa dilakukan semula oleh pengurusan LPPB selepas undian pertama yang dilakukan pada Januari, 2010 dibatalkan kerana telah mendapat banyak bantahan daripada para pemohon yang tidak berpuas hati terhadap proses pengundian dijalankan.

Beliau berkata, tidak ada ertinya istilah 'rumah mampu milik dan kos rendah' jika golongan yang lebih berkemampuan turut dibenarkan memohon untuk memiliki rumah tersebut, tetapi bagaimana pula bagi golongan yang berpendapatan rendah yang amat mengharapkan untuk mendapat agihan rumah tersebut.

Jika trend seumpama itu dibenarkan berterusan, sudah tentulah matlamat kerajaan BN untuk membantu golongan berpendapatan rendah bagi memiliki rumah sendiri tidak kesempaian malah ia hanya tinggal angan angan sahaja.

Lebih merumitkan lagi keadaan, jika 'macai macai' pemimpin politik turut diberi tempat kelas pertama yang berstatus 'gerenti' untuk mendapat lot rumah tersebut sedangkan ribuan rakyat biasa diletakkan didalam senarai menunggu berstatus 'kelas kambing' tetapi disebaliknya golongan 'kelas kambing' ini adalah yang benar benar memerlukan rumah mampu milik tetapi sukar 'memiliki' rumah tersebut.

"Saya telah menerima banyak maklumat menerusi khidmat pesanan ringkas (sms) yang tidak puas hati dengan pengurusan LPPB dan meminta saya mencampuri urusan ini dengan menghebahkan ketidaktelusan ini kedalam media supaya pihak tertentu dalam atasan kerajaan akan termaklum perkara ini," tegas Rudy.

SEPERKARA lagi yang tidak menyenangkan mereka (pembeli), mengapa deposit untuk membeli rumah itu terlalu tinggi sehingga mencecah RM4,000 tidak termasuk kos guaman dan pengurusan¡­kenapa tidak dikurangkan sedikit ke paras RM2,000 sekadar yang boleh termampu oleh golongan pendapatan rendah?

Menambah derita mereka lagi¡­wang deposit dan lain lain bayaran tidak akan dikembalikan jika pinjaman bank tidak lulus. Apakah dasar sedemikian rupa kerajaan BN dan LPPB benar benar telus untuk membantu golongan berpendapatan rendah?

"Mana sudah slogan Perdana Menteri Dato' Seri Najib¡­Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan? Mana sudah matlamat NKRA¡­untuk siapa NKRA?" tegas Rudy.

Rudy meminta pihak pihak tertentu khususnya pengurusan LPPB agar jangan menjerumuskan diri mereka didalam arus kuasa 'orang orang politik' yang menjadikan mereka terpaksa mengikut telunjuk mereka (orang politik) setiap kali apa LPPB harus mahu lakukan.

SEBALIKNYA, LPPB harus bebas untuk melaksanakan tanggung jawabnya selaku badan korporat yang berwibawa tanpa pengaruh daripada mana mana pihak untuk melaksanakan misi dan visinya.

Oleh: Mail Mathew

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party