Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Feb 14 - Pemimpin BN diingatkan jangan suka menabur janji kalau sukar ditunaikan

Pemimpin BN diingatkan jangan suka menabur janji kalau sukar ditunaikan

TENOM, Feb 16, 2010: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah (gambar) menegaskan bahawa pemimpin kerajaan Barisan Nasional (BN) harus serius ketika mengumumkan sesuatu pembangunan yang masih berstatus 'cadangan' dihadapan rakyat kerana disebabkan 'trend' sedemikian jika gagal membuatkan rakyat bosan dan marah dengan gelagat mereka.

Katanya, adalah kerana pemimpin BN telah banyak menaburkan janji janji pembangunan untuk rakyat dikawasan disini sebelum ini seperti pekan kecil Melalap, jambatan Binaie deretan kedai simpang tiga jalan Entabuan- Lagud Sebrang masih belum tertunai.

"Kita khuatir pengumuman Datuk Rubin baru baru ini berhubung pembinaan tiga buah lagi Sekolah Menengah dimana satu daripadanya ialah SMK Melalap¡­mungkinkah akan senasib dengan janji janji pembangunan yang lalu ibarat indah khabar dari rupa," kata beliau dalam satu kenyataan disini pada Isnin.

Jimmy berkata demikian kepada Harian Ekspress sebagai maklumbalas beliau terhadap kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kemabong yang juga Ketua Umno Tenom Datuk Rubin Balang ketika mengumumkan cadangannya kepada kerajaan membina tiga lagi SMK dimana satu daripadanya dikawasan DUN Melalap manakala dua lagi dikawasan Kemabong.

Datuk Rubin dipetik berkata demikian ketika beliau merasmikan Bulan Pendidikan Program Juara Rakyat Umno Bahagian Tenom di Dewan Sri Ontoros Kemabong kira kira 30km dari pekan disini pada Jumaat lalu.

"Kita memang bersetuju dengan cadangan itu tetapi biarlah ia dilakukan dengan bersungguh sungguh supaya rakyat tidak menagihnya¡­nanti bila pembangkang bangun bersuara mereka pula menuduh pembangkang menyibuk dan mengapi apikan rakyat," tegas Jimmy lagi.

"Sebenarnya banyak lagi masalah frasarana sekolah yang tidak diperjuangkan oleh pemimpin BN disini misalnya SK St. Anthony, SK Kalang/Kanar dan SK St Pius Pamilaan. Kesemua sekolah terbabit bila kita siasat peruntukan sudah lulus tapi masalah tanah untuk tapak sekolah. Kenapa wakil rakyat berdiam diri soal tanah?" kata beliau.

Dalam pada itu ketika diajukan soalan lain yang tidak berkaitan berhubung konsep 1Malaysia diterapkan menerusi perayaan Tahun Baru Cina (TBC) beliau berkata,

"Konsep 1Malaysia sememangnya semangat itu sudah sedia wujud diSabah sejak sebelum penyertaan kemerdekaan Sabah, Sarawak dan Singapura Tahun 1963..malahan rakyat kita lebih akrab sehingga terjalin hubungan kahwin campur," jelas beliau.

Tegasnya lagi, konsep 1Malaysia memang banyak kebaikkan terutamanya masyarakat diSemenanjong untuk memahami erti sebenar konsep dan dasar keharmonian kepelbagaian kaum yang ada dinegara ini supaya dikukuhkan semula.

Oleh: Mail Mathew

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.



Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party