Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Feb 24 - Gaimin: 'Sudah terhantuk baru tengadah'

Gaimin: "Sudah terhantuk baru tengadah"

KOTA KINABALU, 24 Feb 2010: Pendedahan berani akhbar Harian Ekspress terhadap isu belia Sabah merempat di Semenanjung kena pada masanya dan harus dipuji.

Pada peringkat awal, isu itu tidak menarik perhatian Kerajaan Negeri Sabah kerana tidak ada satu pun langkah drastik diambil untuk menanganinya.

"Namun siasatan Harian Ekspress pada 19 Februari lalu ternyata pendedahan yang dilaporkan terbukti benar. Apa yang mengejutkan ialah jumlah belia Sabah yang merempat itu mencecah ratusan orang, angka ini hanya berdasarkan kepada satu tempat sahaja di Kuala Lumpur .

Daripada maklum balas tidak kurang ribuan belia Sabah kini merempat di seluruh Semenanjung Malaysia," kata Stephan Gaimin dalam satu kenyataan di sini pada hari ini.

Katanya, apabila telah terbukti isu itu benar barulah para pemimpin Sabah bersuara lantang seolah-olah baru tersedar dari mimpi dengan menunding jari kearah ejen mencari pekerjaan.

Katanya, dalam masa yang sama belia Sabah turut dipersalahkan kerana mudah di tipu.

Stephan berkata, senario itu umpama "sudah terhantuk baru tengadah", "kalah berlawan baru teringat silat"

Katanya, perkara itu berlaku disebabkan faktor kemiskinan.

Sabah walaupun kaya dengan sumber tetapi merupakan negeri termiskin di Malaysia , katanya sambil menambah, Sabah juga merupakan negeri yang paling banyak masalah Pendatang Tanpa Izin (PATI).

Katanya, Sabah juga juara kepada pertumbuhan penduduk yang paling banyak disamping nombor satu dalam sindiket pemalsuan Mykad dan IC projek dimana sehingga kini belum ada sebarang penyelesaian walaupun laporan polis telah dibuat.

"Apakah kerajaan benar-benar telus dalam menyelesaikan isu pengangguran di kalangan belia Sabah seterusnya menyelesaikan isu belia Sabah merempat, dimanakah janji koridor Sabah yang akan menyediakan peluang perkerjaan kepada lebih 100 ribu belia Sabah," soal Stephan.

Katanya, menjadi impian bagi setiap siswazah untuk mendapatkan perkerjaan yang menjamin masa depan, dan gaji yang setimpal dengan nilai segulung ijazah. Tetapi hakikatnya amatlah menyedihkan apabila ijazah tersebut menjadi tidak bermakna, bilamana akhirnya sijil spm yang diterima pakai untuk mendapatkan perkerjaan.

Lantaran sebagai seorang graduan daripada Universiti Kebangsaan Malaysia tahun 2004, tiga tahun menganggur tanpa sebarang perkerjaan tetap bukanlah satu perkara yang boleh dibanggakan.

"Kesukaran mendapatkan perkerjaan mendorong saya untuk mengusahakan tanaman cendawan tiram kelabu secara kecil-kecilan untuk menampung kehidupan," kata Stephan.
กก

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party