Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

SAPP: MDT harus kaji semula kewujudan perkhidmatan cuci kereta kawasan tamu<

SAPP: MDT harus kaji semula kewujudan perkhidmatan cuci kereta kawasan tamu

Perkhidmatan cuci kereta bersebelahan dengan kiosk penjaja kueh mueh dan minuman (pondok pondok di belakang)TENOM, Mac 1, 2010: Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Zon Pedalaman Rudy Sulaiman Mairi menggesa pengurusan Majlis Daerah Tenom (MDT) agar mengkaji semula kesesuaian kewujudan perkhidmatan mencuci kereta dikawasan letak kereta tamu mingguan manakala yang satu lagi dikawasan medan 'kiosk' penjaja kuih muih dekat pasar besar disini.

Katanya, kedua dua perkhidmatan tersebut menjadi gangguan kepada keselesaan para penggunan manakala yang satu lagi mengwujudkan pencemaran kesihatan kerana operasi mencuci kereta hanya bersebelahan dengan 'kiosk' para penjaja kuih muih.

"Akibat tindakan salah pihak MDT telah wujud dua perkara yang bertentangan dengan keselesaan pengguna iaitu masalah 'parking' yang dicerobohi dan yang satu lagi masalah kesihatan awam. Kedua duanya harus ditangani pihak MDT dengan secepat mungkin," kata beliau kepada Harian Ekspress kelmarin (Ahad).

Beliau yang juga Ketua Pergerakan Pemuda SAPP CLC Melalap berkata, beliau tidak bermaksud untuk menghalang usaha MDT dalam mencari sumber sumber tambahan dalam menambah dana majlis, tetapi keutamaan harus diberi kepada keselesaan pengguna khususnya dari aspek kesihatan awam.

"Pihak majlis telah termaklum bahawa masalah disini sejak akhir akhir ini ialah masalah kesesakan lalu lintas, terutamanya kawasan pasar tamu dan pasar harian kerana kekurangan medan letak kereta yang luas, (Jadi) kenapa lagi diwujudkan perkhidmatan cuci kereta dikawasan letak kereta pasar tamu mingguan," tegas Rudy.

"Kita juga faham bahawa masalah kesesakan disini sukar diatasi dalam masa yang singkat dan mungkin majlis akan mengambil sedikit masa untuk mengurangkannya (kesesakan), tetapi dengan mengwujudkan perkhidmatan itu ketika majlis mendepani pelbagai masalah untuk mengatasi kesesakan, apakah ia boleh diterima masyarakat pengguna?" tambahnya lagi.

Rudy menunjukkan kawasan letak kereta yang sempit dan diwujudkan perkhidmatan cuci keretaSelain itu, Rudy turut mempertikaikan kewujudan satu lagi perkhidmatan mencuci kereta yang bersebelahan dengan medan 'kiosk' penjaja penjaja kuih muih, yang bukan sahaja menjadi gangguan awam kerana kawasan disitu senantiasa dipenuhi kenderaan yang menunggu giliran dicuci, tetapi juga dari segi pencemaran kesihatan.

"Para pembeli kuih muih ragu ragu untuk membeli makanan kueh dan minuman disitu kerana khuatir debu debu yang berterbangan akibat aktiviti mencuci kereta…yang besar kemungkinan kotoran cucian itu telah tersasar kesitu kerana jaraknya terlalu dekat," jelas beliau.

Bagaimanapun, Pegawai Eksekutif Wolfred Gentiu ketika dihubungi untuk mendapatkan ulasannya menjelaskan bahawa beliau tidak bersedia ketika ini kerana posisi tidak sesuai maksudnya beliau berada dalam cuti hujung minggu.

Namun kata beliau, respons akan dibuat berhubung perkara tersebut dalam masa dua hari dari sekarang, yang antara lain bahawa beliau perlu menjalankan pemeriksaan dan siasatan keatas perkara tersebut terlebih dahulu sebelum membuat sebarang ulasan.

Oleh: Mail Mathew

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party