Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Mar 23 - PBS, UPKO, PBRS dan LDP dicabar keluar BN

PBS, UPKO, PBRS dan LDP dicabar keluar BN

PAPAR, 24, Mac 2010: Bekas Menteri Kewangan Sabah Datuk Mohd Noor Mansor mencabar parti komponen Barisan Nasional berasal dari Sabah agar tinggalkan gabungan itu kerana hak rakyat di negeri ini semakin terancam.

Katanya, semua parti komponen BN berasal dari Sabah perlu tinggalkan kerajaan gabungan itu kerana kehadiran terlalu ramai pendatang asing tanpa izin (PATI) mengancam hak rakyat di negeri ini.

"Saya dapati hak rakyat di Sabah semakin terancam oleh kebanjiran pendatang asing tanpa izin ini. Saya khuatir generasi akan datang akan tersisih oleh mereka," katanya.

Beliau berucap pada majlis perasmian cawangan baru Parti Maju Sabah (SAPP) di Kampung Pengalat, dekat sini, pada hari ini.

Cawangan Kampung Pengalat berada dalam Jawatankuasa Perhubungan Kawasan (CLC) Pantai Manis itu dirasmikan oleh Presiden SAPP Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee.

Turut hadir tiga Naib Presiden SAPP Datuk Rashid Gador, Amde Sidik dan Don Chin. Hadir sama, Ketua Penerangan SAPP Chong Pit Fah, Ketua Pemuda merangkap Pengerusi CLC Pantai Manis Edward Dagul dan tiga Ahli Majlis Tertinggi Dullie Marie, Suaib Mutalib dan Jaafar Ismail.

Parti komponen BN berasal dari Sabah ialah Parti Bersatu Sabah (PBS), Pertubuhan Pasok Momogun Bersatu (UPKO), Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) dan Parti Liberal Demokratik (LDP).

Mohd Noor memegang jawatan Menteri Kewangan Sabah di zaman pemerintahan Kerajaan Berjaya. Pentadbiran Sabah diperintah Parti Berjaya dari 1976 hingga 1985.

Beliau seterusnya berkata, PBS, UPKO, PBRS dan LDP perlu mencontohi SAPP kerana sanggup meninggalkan kerajaan gabungan BN dan berjuang menegakkan hak rakyat Sabah .

Katanya, SAPP berbuat demikian apabila mendapati Kuala Lumpur tidak melayan gesaan para pemimpin di negeri ini agar masalah seperti PATI di selesaikan.

Menurut Mohd Noor, Kuala Lumpur sejak bertahun-tahun dulu lagi sentiasa tidak melayan gesaan para pemimpin Sabah agar pelbagai masalah di negeri ini di selesaikan.

"Mulut para pemimpin Sabah akan ditutup jika mereka bersuara. Perkara ini bukan saja berlaku pada masa beliau menjadi Menteri Kewangan di masa dulu tetapi masih berterusan sehingga kini. Para pemimpin Sabah pada masa ini lagi takut menyuarakan masalah di negeri ini kerana jawatan mereka ditentukan oleh Kuala Lumpur ," katanya.

Katanya, Sabah dihimpit pelbagai jenis masalah sehingga menyebabkan rakyat menjadi miskin walaupun negeri ini kaya dengan sumber alam.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party