Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Mar 24 - Ribuan rakyat Sabah merempat di KL

Ribuan rakyat Sabah merempat di KL

Pengerusi penaja cawangan Kampung Laut, Ramlan Roslan, menyerahkan borang keahlian kepada Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee di saksikan Pengerusi penaja cawangan Kampung Pengalat, Danny Wong, dan para pemimpin parti serta Mohd NoorPAPAR, 22 Mac 2010: Ribuan rakyat Sabah terutamanya golongan muda merempat di Kuala Lumpur kerana gagal mendapat pekerjaan.

Bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee berkata, jumlah rakyat Sabah yang merempat di Semenanjung mencecah ribuan kerana terlalu ramai rakyat dari negeri ini sudah berhijrah ke sebelah sana sejak beberapa tahun lalu.

"Jumlah rakyat Sabah yang merengkok dalam penjara di Semenanjung juga ramai. Mereka disumbat ke dalam penjara kerana melakukan pelbagai kesalahan jenayah akibat tidak dapat mencari pekerjaan di Semenanjung.

Beberapa tahun lalu, saya ke Semenanjung menghulurkan bantuan terhadap seorang remaja dari Sabah yang ditahan dalam penjara di sana kerana didakwa melakukan jenayah. Bentuk bantuan yang saya dapat berikan ialah mendapatkan peguambela agar hak pemuda itu dari segi undang-undang terbela," kata, Teck Lee selaku Presiden Parti Maju Sabah (SAPP).

Beliau berucap merasmikan pembukaan cawangan Kampung Laut, sebuah cawangan baru dalam Jawatankuasa Perhubungan Kawasan (CLC) SAPP Pantai Manis di kediaman Pengerusi penaja cawangan Ramlan Roslan di kampung itu, dekat sini, semalam.

Hadir sama bekas Menteri Kewangan Sabah Datuk Haji Mohd Noor Mansor, Timbalan Presiden SAPP merangkap Ahli Parliment Sepanggar Datuk Eric Majimbun, Naib Presiden SAPP Datuk Rashid Gador dan Ketua Pemuda SAPP merangkap Pengerusi CLC Pantai Manis Edward Dagul.

Teck Lee berkata, kenyataan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman bahawa hanya 20 rakyat Sabah merempat di Semenanjung adalah salah dan jauh tersasar.

"Musa hanya duduk di kerusi empuk dalam pejabat berhawa dingin di Wisma Innoprise tanpa turun ke padang melihat keadaan sebenar dan seterusnya mengatakan hanya 20 rakyat Sabah merempat di Kuala Lumpur," kata, Teck Lee.
Teck Lee berkata, ramai rakyat Sabah bekerja sebagai pengawal keselamatan, pencuci kereta dan atendan letak kereta serta pelbagai jenis pekerjaan yang dipandang rendah masyarakat di Kuala Lumpur .

Katanya, mereka melakukan pekerjaan itu kerana sukar mendapat kerja di Semenanjung malah lebih susah lagi ketika berada di Sabah .

Beliau berkata bahawa peluang pekerjaan jawatan kanan dalam Jabatan Persekutuan di negeri ini juga dibolot pegawai dari luar Sabah . Ini bercanggah dengan Borneosasi seperti dalam Perjanjian Malaysia 1963.

Katanya, dalam Perjanjian penubuhan Malaysia pada 16 September 1963 ada menyatakan bahawa rakyat Sabah diberi keutamaan memegang jawatan dalam kerajaan di negeri ini.

"Lebih menyedihkan lagi apabila jawatan kerani di Jabatan Persekutuan di Labuan di sandang rakyat bukan tempatan manakala peluang pekerjaan penduduk pulau itu diketepikan," katanya.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party