Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Apr 6 - Angin Perubahan menjurus kearah SAPP

Angin Perubahan menjurus kearah SAPP

Datuk Mohd Noor Mansor berucap pada majlis perasmian parti SAPP cawangan Kampung KoidupanPENAMPANG, 6 April 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) berupaya tumbangkan Kerajaan Barisan Nasional (BN)pada pilihanraya akan datang berdasarkan semangat angin perubahan yang ketara dikalangan rakyat pada masa ini.

Angin perubahan itu semakin jelas sejak kebelakangan ini sama seperti pada tahun 1976 apabila parti Berjaya kalahkan USNO, kata bekas Menteri Kewangan Sabah Datuk Mohd Noor Mansor.

"Pada masa itu, iaitu tahun 1976, parti USNO pimpinan Tun Datu Mustapha Datu Harun dianggap terlalu kuat dan mustahil boleh dikalahkan.

"Bagaimanapun, rakyat pada ketika itu inginkan perubahan dan apabila pilihanraya diadakan USNO tumbang dan Berjaya menjadi kerajaan baru di negeri ini," katanya ketika berucap pada majlis perasmian parti SAPP cawangan Kampung Koidupan, dekat sini malam tadi.

Cawangan Kampung Koidupan terletak dalam Jawatankuasa Pusat Kawasan (CLC) Kepayan dimana Kepayan merupakan salah satu daripada 60 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Sabah.

Mohd Noor adalah Menteri Kewangan Sabah ketika zaman pemerintahan Kerajaan Berjaya. Parti Berjaya memerintah Sabah dari 1976 hingga 1985.

Hadir sama Setiausaha Agung SAPP Datuk Richard Yong, Ketua Penerangan SAPP Chong Pit Fah selaku Pengerusi CLC Kepayan, Naib Presiden SAPP Don Chin dan para pemimpin lain SAPP.

"Saya lihat angin perubahan pada tahun 1976 itu sudah ada dikalangan rakyat Sabah pada hari ini. Oleh itu saya ingin menyeru rakyat Sabah berganding bahu lontarkan sokongan kepada SAPP.

"SAPP merupakan satu-satunya parti politik berbilang kaum berasal dari Sabah yang memperjuangkan hak rakyat di negeri ini dan hak itu hanya dapat dikembalikan melalui perubahan politik yang sedang diperjuangkan SAPP," katanya.

Mohd Noor berkata, rakyat kehilangan hak mereka manakala para peminpin BN Sabah juga hilang taring kerana sudah tidak ada kuasa otonomi yang membolehkan mereka membuat keputusan tanpa merujuk atau gangguan daripada Kuala Lumpur .

Katanya, barisan pemimpin BN Sabah pada hari ini boleh diibaratkan seperti patung kerana takut bersuara dan hanya ingin menjaga jawatan masing-masing dari Ketua Menteri hingga kepada calon pilihanraya.

"Ketua Menteri dipilih Kuala Lumpur , calon pilihanraya Kuala Lumpur pilih dan saya risau satu hari nanti jawatan Ketua Kampung pula akan dipilih Kuala Lumpur ," katanya.

Katanya, jawatan dalam jabatan dan agensi Persekutuan di negeri ini turut dikuasai rakyat dari luar Sabah manakala di Labuan lebih parah lagi apabila jawatan kerani diberi kepada rakyat dari Kuala Lumpur .

Beliau berkata, ketika Malaysia dibentuk pada tahun 1963, Perjanjian Borneosasi (Borneonization) jelas memperkatakan bahawa rakyat Sabah akan menguasai jawatan dalam jaba tan dan agensi Persekutuan di negeri ini.

Katanya, perjanjian seperti itu juga ada apabila Labuan diserahkan kepada Kuala Lumpur untuk dijadikan sebagai salah satu Wilayah Persekutuan.

"Malangnya perjanjian itu tidak dihormati Kuala Lumpur ," katanya sambil menambah kontrak kecil-kecilan seperti memotong rumput di Labuan juga diberikan kepada kontraktor dari Kuala Lumpur .

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party