Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Apr 18 - Kaji Semula Hubungan Sabah-KL

Kaji Semula Hubungan Sabah-KL

KOTA KINABALU, 18 April 2010: Hubungan diantara Kerajaan Sabah dengan Kerajaan Persekutuan perlu dikaji semula kerana Kuala Lumpur tidak hormati perkara-perkara yang termaktub dalam perjanjian penubuhan Malaysia.

Kajian semula itu mustahak agar Kerajaan Sabah diberi semula kuasa politik dalam erti kata sebenar dan bukannya digenggam Kuala Lumpur seperti pada masa ini, kata bekas Menteri Kewangan Sabah Datuk Mohd Noor Mansoor.

"Ini bukan bererti kita hendak keluar dari Malaysia. Bukan itu yang kita mahu kerana tidak ada tempat yang boleh kita tujui.
"Kita mahu sebuah kerajaan negeri yang mempunyai kuasa otonomi supaya segala keputusan yang memberi manfaat kepada rakyat dapat dibuat di sini," katanya.

Beliau berucap pada satu majlis mengenai Isu-Isu Semasa Malaysia dan Masa Depan Negeri Sabah di sini malam semalam. Majlis itu dianjur oleh Parti Maju Sabah (SAPP).

Hadir mendengar ucapan itu, antaranya, Presiden SAPP yang juga bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee, dua Penasihat SAPP, Datuk Murshidi Nambi dan Datuk Paul Wong serta Pengerusi Kongres SAPP Datuk Francis Yap.

Hadir sama, barisan pemimpin SAPP termasuk wakil rakyat Luyang, Melanie Chia dan wakil rakyat Likas, Datuk Liew Teck Chan serta beberapa wakil dari Graduan Kem Belia parti itu.

Mohd Noor memegang portfolio Menteri Kewangan Sabah ketika era parti Berjaya yang memerintah negeri ini dari 1976 hingga 1985.

Beliau berkata, Canada dan Australia menjadi makmur kerana masing-masing mempunyai kuasa otonomi.
"Jika Canada dan Australia boleh dapat kuasa otonomi mengapa tidak Sabah," katanya sambil menambah otonomi merupakan salah satu bentuk amalan demokrasi tulen.

Katanya, demokrasi tulen tidak lagi ujud di Sabah kerana para pemimpin Barisan Nasional Sabah pada ketika ini tunduk kepada telunjuk Kuala Lumpur.

Katanya, contoh jelas ialah apabila jawatan Ketua Menteri Sabah dipilih Kuala Lumpur.

"Para pemimpin Barisan Nasional Sabah pada hari ini adalah ‘Yes Man’ kepada Kuala Lumpur. Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Panglima Musa Aman sentiasa menurut perintah Kerajaan Persekutuan.

"Baru-baru ini, Musa berkata Model Ekonomi Baru yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah baik untuk Sabah sedangkan MEB masih dalam peringkat perbincangan dan belum dikuatkuasakanlagi.

"Macamana seorang Ketua Menteri boleh memberi kenyataan seperti itu kalau bukan hanya untuk mengampu Kuala Lumpur saja," katanya.

Mohd Noor seterusnya berkata, MEB sebenarnya satu retorik politik Kuala Lumpur untuk memikat hati rakyat kerana Kerajaan Barisan Nasional Persekutuan kini sedang berhadapan dengan kemelut politik ekoran kebangkitan pembangkang di Semenanjung.

Katanya, konsep 1Malaysia juga satu retorik politik manakala program Juara Rakyat merupakan permulaan kempen Barisan Nasional.

Beliau berkata, Barisan Nasional pimpinan UMNO boleh ditumbangkan melalui sokongan rakyat kearah pembentukan sebuah kerajaan berkuasa otonomi seperti di perjuangkan SAPP

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party