Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Apr 23 - SAPP bimbang EIA diguna teruskan bina empangan Kaiduan

SAPP bimbang EIA diguna teruskan bina empangan Kaiduan

Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee menerima memorandum daripada Nousi Gium sambil disaksikan para pemimpin SAPP dan delegasi Pasukan Khas Membantah Pembinaan Empangan Kaiduan di Ibu Pejabat SAPP di Kota KinabaluKOTA KINABALU 23 April 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) bimbang laporan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) akan digunakan sebagai prosedur untuk meneruskan cadangan membina Empangan Kaiduan di Papar yang boleh membawa bencana kepada beberapa perkampungan di daerah itu.

Presiden SAPP Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee berkata, kebimbangan itu timbul kerana Kerajaan Barisan Nasional (BN) pada hari ini boleh menggunakan laporan EIA itu sebagai alasan untuk meneruskan projek tersebut.

"Laporan Penilaian Impak Alam Sekitar hanya satu prosedur. Kita bimbang ia akan digunakan sebagai alasan untuk meneruskan projek membina Empangan Kaiduan itu," katanya yang juga bekas Ketua Menteri Sabah.

Beliau berkata demikian ketika menerima memorandum bantahan daripada delegasi Pasukan Khas Membantah Pembinaan Empangan Kaiduan (Task Force Against Kaiduan Dam) di Ibu Pejabat SAPP di sini, hari ini.

Memorandum itu diserahkan Pengerusi Pasukan Khas Membantah Pembinaan Empangan Kaiduan itu, Nousi Gium yang diiringi beberapa ahli yang datang dari Penampang dan Papar.

Hadir sama Timbalan Presiden SAPP merangkap Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Eric Majimbun, Timbalan Presiden SAPP merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Likas Datuk Liew Teck Chan dan Ketua Pemuda SAPP Edward Dagul.

Turut hadir, Naib Presiden SAPP Amde Sidik, Ketua Penerangan SAPP Chong Pit Fah, Ahli Majlis Tertinggi SAPP Dullie Haji Marie, Ketua SAPP cawangan Pogunon Aloysius Siap dan beberapa pemimpin parti.

Teck Lee berkata, Kerajaan Barisan Nasional tidak akan meneruskan pembinaan empangan itu jika mendapati boleh menyebabkan BN kalah banyak kerusi pada pilihanraya umum akan datang.

Bagaimanapun, projek pembinaan empangan itu akan diteruskan jika Barisan Nasional mendapati hanya satu kerusi seperti Dewan Undangan Negeri (DUN) Moyog saja yang akan hilang pada pilihanraya akan datang.

Katanya, Kerajaan Sabah sepatutnya melihat kepada idea seperti pembinaan empangan mikro bagi setiap daerah kerana empangan sedemikian juga boleh menjana tenaga letrik bagi daerah berkenaan.

Sementara itu, Nousi Gium berkata, pembinaan empangan itu boleh menyebabkan empat kampung tenggelam jika struktur empangan itu pecah.

Katanya, beberapa kampung lagi akan menerima padah seperti kerosakan teruk jika perkara seperti itu berlaku.

Nousi berkata, satu taklimat daripada bakal kontraktor telah diadakan di pejabat daerah dimana mereka menggunakan fakta lapuk apabila ada kampung tidak terdapat pada peta yang ditunjukan kepada hadirin.

Katanya, pada peringkat awal empangan itu dicadang dibina di Kampung Mandalipau tetapi dipindahkan ke Kaiduan kerana boleh menjimatkan kos.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party