Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Apr 25 - UMNO dinasihat keluar dari Sabah

UMNO dinasihat keluar dari Sabah

KUNDASANG 25 April 2010: Bekas Menteri Kewangan Datuk Mohd Noor Mansoor nasihati UMNO tutup kedai di Sabah dan balik semula ke Semenanjung Malaysia.
Katanya, UMNO hanya membawa pelbagai masalah kepada rakyat sejak melebarkan sayap ke Negeri ini pada awal tahun 1990an.

"Lebih baik undur diri dari Sabah. Rakyat hanya mendapat banyak masalah dan bukannya manfaat sejak UMNO datang ke Negeri ini.

"Sabah adalah kaya dengan sumber alam tetapi menjadi Negeri termiskin di negara ini sejak kehadiran UMNO.

"Rakyat diperbodoh dengan diberi bantuan berbentuk kewangan seperti RM200 sebulan kepada nelayan dan RM300 sebulan kepada golongan memerlukan. Bantuan kewangan ini sebenarnya adalah umpan supaya rakyat terus memberi sokongan," katanya.

Mohd Noor adalah bekas Menteri Kewangan Sabah pada zaman pemerintahan parti Berjaya dari 1976 hingga 1985, berucap pada ceramah umum bertajuk isu-isu semasa dan Pilihan Raya Umum ke-13 penentu masa depan Sabah, di sebuah hotel di sini, hari ini.

Pada majlis itu sebanyak enam cawangan baru SAPP dirasmikan iaitu Pekan Kundasang, Kampung Patau, Kampung Giring, Kampung Tanid, Kampung Sumbilingon dan Kampung Mokodou yang kesemuanya berada dalam kerusi Dewan Undangan Negeri kawasan Kundasang.

Cawangan Kampung Mokodou diketuai Melubin Sinduman manakala cawangan Kampung Giring diketuai Midi Huis. Kedua-dua mereka bekas pemimpin Parti Bersatu Sabah (PBS).

Cawangan Kampung Tanid diketuai Laipan Mosikol manakala cawangan Kampung Patau diketuai Lajumin Sagambat. Kedua-dua mereka bekas pemimpin UMNO.
Dua cawangan iaitu Kampung Sumbilingon diketuai Jamdin Jeperi dan Pekan Kundasang diketuai Japiril Suhaimin.

Kira-kira 200 ahli baru SAPP serta beberapa ahli UMNO dan PBS memenuhi dewan hotel itu.

Hadir, antaranya, Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee yang juga bekas Ketua Menteri, Timbalan Presiden SAPP selaku Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Eric Majimbun, Penasihat SAPP Datuk Paul Wong, Ahli Majlis Tertinggi SAPP Jaafar Ismail, Ahli Majlis Tertinggi SAPP Agnes Moifun dan Japiril.

Katanya, rakyat Sabah harus sedar bahawa bantuan kewangan sekecil itu sebenarnya datang dari negeri ini kerana wang itu merupakan sebahagian daripada hasil minyak yang dikeluarkan dari bumi Sabah.

Mohd Noor berkata, perjuangan UMNO tidak relevan bagi Sabah kerana mereka hanya berjuang untuk orang Melayu.

"Di Sabah tidak ada orang Melayu. Yang ada ialah Bajau, Kadazan, Dusun, Murut, Berunai, Rungus, Sungai dan banyak lagi suku-suku lain.

"Melayu hanya terdapat di Semenanjung kerana orang yang beragama Islam di sebelah sana dipanggil Melayu," katanya.

Katanya, konsep 1Malaysia, Rakyat diDahulukan Pencapaian diUtamakan hanya retorik Kuala Lumpur untuk mengalih pandangan rakyat di Semenanjung dari kemelut politik yang melanda mereka.
Beliau berkata, sebenarnya para pemimpin Barisan Nasional terutamanya UMNO didahulukan bukannya rakyat.

Katanya, UMNO juga didapati menerapkan budaya UMNO putra dimana projek-projek terutamanya projek mega diberi kepada kontraktor dari Semenanjung melalui rundingan terus.
Mohd Noor berkata, malangnya projek-projek itu seperti Jalan Sapulut-Kalabakan dilaksanakan dengan teruk kerana diturap nipis.

Katanya, projek jalan keretapi dari Tanjung Aru di Kota Kinabalu ke Tenom tidak mendatangkan sebarang hasil kerana tidak ada lagi hasil pertanian seperti getah yang perlu diangkut.
Beliau berkata, rakyat tidak gemar menggunakan perkhidmatan keretapi penumpang kerana lebih mudah dan cepat bergerak apabila menggunakan kenderaan melalui jalan raya.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party