Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 May 11 - Reformasi Mahkamah Anak Negeri jaga tanah adat serta adat resam Bumiputera.

Reformasi Mahkamah Anak Negeri jaga tanah adat serta adat resam Bumiputera

KUDAT 11 Mei 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) akan mereformasi Mahkamah Anak Negeri agar hak kaum Bumiputera terhadap tanah dari segi Hak Adat (Customary Rights) terjaga.

Timbalan Presiden SAPP selaku Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Eric Majimbun berkata, reformasi itu juga akan memastikan agar adat resam masyarakat Bumiputera yang terdiri daripada pelbagai suku kaum turut dijaga.

Katanya, reformasi itu akan dilakukan apabila SAPP menerajui tampuk pemerintahan Kerajaan Negeri Sabah nanti.
Beliau berkata, Mahkamah Anak Negeri di Sabah pada masa ini dilihat tidak menjaga kepentingan dan hak masyarakat Bumiputera.

Katanya, SAPP risau satu hari nanti masyarakat Bumiputera di negeri ini akan kehilangan hak terhadap tanah masing-masing walaupun dari segi undang-undang mereka dilindungi melalui Hak Adat.

“Selain itu, Ketua Daerah, Ketua Anak Negeri, Wakil Ketua Anak Negeri dan Ketua Kampung pada hari ini turut gagal menjaga hak dan kepentingan Tanah Anak Negeri termasuk tanah simpanan perkampungan, perkuburan, perhutanan anak negeri serta adat resam masyarakat Bumiputera di Sabah.

“Mereka lebih banyak berpolitik daripada membantu rakyat di kawasan masing-masing kerana mereka mendapat jawatan itu atas lantikan politik ,” katanya, pada Pesta Kaamatan di Kampung Tiga Papan dekat sini.

Acara itu dianjur Jawatankuasa Pusat Kawasan (CLC) SAPP Tanjung Kapor.

Majlis itu dirasmikan Persiden SAPP Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee. Turut hadir, Timbalan Presiden selaku Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Likas Datuk Liew Teck Chan.

Hadir sama, Bendahari Agung SAPP selaku Pengerusi CLC Tanjung Kapor Datuk Wong Yit Ming dan dua Ahli Majlis Tertinggi SAPP Jaafar Ismail serta Agnes Moifun Liewpin.

Dalam ucapannya, Teck Lee berkata, SAPP akan siasat dengan teliti laporan bahawa hak pemilikan tanah Kampung Loro Kecil dekat sini telah diberikan kepada syarikat swasta.

Katanya, siasatan itu dilakukan untuk memastikan kedudukan sebenar laporan itu sebelum tindakan susulan dibuat.

Beliau berkata, sebuah kampung di Tawau iaitu Kampung Surudum yang telah didiami kaum Murut sejak tiga generasi lalu telah menjadi milik sebuah syarikat perladangan kelapa sawit.

Katanya, perkara itu berlaku apabila geran pemilikan tahan kampung itu diberi kepada sebuah syarikat tempatan yang kemudiannya menjual tanah itu kepada syarikat perladangan itu.

Beliau berkata, kes di Tawau itu menunjukkan terdapat penyelewengan di pihak pegawai awam di negeri ini.

Katanya, kes itu turut mendedahkan kelemahan sistem pentadbiran Kerajaan Negeri Barisan Nasional pada hari ini.
Ends.
Pix...
3426...Kanak-kanak dari suku kaum Rungus mempersembahkan tarian tradisi kaum itu pada pesta itu.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party