Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 May 25 - kap besar" bukat tiket tumbangkan BN

"Cakap besar" bukat tiket tumbangkan BN

Kemenangan Pakatan Rakyat (PR)-DAP bagi pilihanraya kecil Parlimen Sibu Sarawak sudah tentu sesuatu kejayaan yang perlu dibanggakan oleh PR yang bukan sahaja keputusan itu menjadi pemangkin kepada kekuatan PR diwilayah Borneo (Sabah dan Sarawak) sekaligus ia disifatkan sangat signifikan untuk merangkul lebih banyak kerusi Parlimen PR bagi menubuhkan kerajaan baru dinegara ini selepas kerajaan BN ditewaskan.

Sungguhpun begitu kejayaan di Sibu tidak perlu dijadikan sandaran untuk 'bercakap besar' kerana ia sekadar merupakan suatu 'gegaran kecil' ibarat gempa bumi dimana gegaran itu tak sampai pun mencecah 1.5 skala ritcher (suatu skala bacaan minimum gegaran kuat). Namun begitu ia telah menunjukkan kepada rakyat diwilayah Borneo bahawa PR berpotensi besar untuk menggugat kekuatan BN dwilayah ini pada PRU13.

MANAKALA keputusan ketika prk Parlimen Hulu Selangor iaitu sebelum prk Parlimen Sibu dimana calon PR-PKR Dato' Zaid Ibrahim tewas lebih seribu majority kepada calon muka baru BN-MIC, tetapi para penganalisis politik tanah air menyifatkan Zaid bukannya kalah dalam prk itu sepertimana yang digembar gemburkan oleh BN, malah sebenarnya undi PR-PKR telah meningkat jika dibandingkan daripada PRU12.

Konklusinya, adalah jelas menunjukkan bahawa 53 peratus pengundi Melayu diprk Parlimen Hulu Selangor telah mengundi PR-PKR, manakala calon MIC Kamal hanya mendapat 15 peratus undi Melayu, India 20 peratus Cina 10 peratus dan undi selebihnya yang memenangkan MIC tidak dikenal pasti datang dari arah kumpulan mana.

Dalam pada itu, perkara yang amat menggerunkan setiap kali prk amalan RASUAH lah satu satunya musibah yang mencabuli pemikiran rakyat yang sepatutnya ia menjadi musuh No.1 negara, tetapi malangnya ia menjadi senjata No.1 kerajaan BN untuk digunakan menumpas lawan politiknya.

Prk Parlimen Sibu dan Hulu Selangor penyakit RASUAH bukan menjadi suatu RAHSIA lagi dikalangan rakyat malah turut menjadi topik perbualan dikedai kedai kopi dan warung warung dan tidak cukup jelas lagi ia turut berlaku dimajlis majlis ceramah perdana seperti yang rakyat saksikan diTV1,TV2,TV3 dan AWANI.

Akhirnya, kelibat mereka (BN) telah terperangkap diprk Parlimen Sibu dimana rakyat khususnya para pengundi Parlimen Sibu bertindak dengan berani memilih langkah yang tepat sekali apabila rakyat Sibu menolak kerajaan yang KORUPSI dan sebaliknya memilih PR-DAP yang satu satunya parti yang berjuang berlandaskan KEADILAN untuk semua kaum dan berjuang menghapuskan RASUAH, seterusnya berjuang untuk mengembalikan sistem Perundangan dan Kehakiman ke landasan yang betul.

Episod certia DAP Sabah selepas kemenangan PR-DAP PRK Sibu

Selepas kemenangan calon PR-DAP prk Parlimen Sibu, keghairahan segelintir pemimpin DAP Sabah kelihatan syok sendiri sehingga ada pemimpinnya terlupa 'siapakah dirinya yang sebenar'. Malahan pemimpinnya seperti Dr Edwin Bosi merasakan seolah olah DAP Sabah sudah terlalu 'Kuat' selepas kemenangan DAP dalam prk Parlimen Sibu.

APA TIDAKNYA, selepas beberapa hari keluar dari perut kapal terbang 'Airbus' dari Kuching ke Kota Kinabalu, dengan lantas Bosi yang politiknya sudah Basi mengungkapkan pula kata kata berbentuk 'sinis' namun 'pedas' kepada rakan seperjuangan dalam pembangkang SAPP (bukan gagasan PR) yang menyarankan wakil wakil rakyat SAPP letak jawatan bagi memberi laluan kepada 'pilihanraya kecil' sebagai menguji kekuatan pembangkang diSabah.

"Apakah saranan Bosi itu boleh dipandang masyarakat penyokong SAPP sebagai lojik? Apakah mungkin Bosi benar benar serius atau sekadar mengejek SAPP kerana Bosi mendabik dada konon DAP sudah kuat sepertimana yang terbukti diprk Sibu."

Terdapat banyak andaian disekeliling masyarakat yang tidak gemar melihat kelibat pemimpin 'sarcastic' seperti Bosi lantas berfikiran negatif terhadapnya, malah ada yang sudah berkira kira akan menghukum Bosi dimana sahaja ianya bertanding pada PRU13 tidak kira atas tikit apa digunakannya. Mereka berkata bahawa setiap yang 'egoist' akan menerima pembalasan 'si pitung'.

TIDAK ADA SUATU YANG PERLU DIBANGGAKAN SANGAT meskipun DAP memenangi prk diParlimen Sibu, namun perjuangan PR untuk merebut kerajaan dari tangan BN masih jauh dan perlu mengharungi onak dan duri untuk sampai ke matlamat perjuangan.

SEBALIKNYA apa yang perlu PR lakukan ialah kesepakatan perjuangan dikalangan gagasan Pembangkang termasuklah SAPP, Bersekutu dan lain lain (jika ada) perlu digarap semula untuk mengumpulkan kekuatan bagi menumbangkan kerajaan BN. Perlu diingat bahawa sejarah telah membuktikan kekuatan DAP diSabah sejak berjuang bersendirian disini lebih 20 tahun lalu, jangankan menumbang BN malah menggoncangkan BN pun belum tentu.

Oleh: GONOD M

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party