Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jun 2 - BN sudah nazak, beri peluang kepada PR

BN sudah nazak, beri peluang kepada PR

Wednesday, 02 June 2010 00:03
Oleh: FAIZAL OKADAU

KALAU rakyat Malaysia tidak sanggup menghadapi pengurangan subsidi di mana antaranya minyak, tenaga elektrik dan tol perlu dinaikkan bagi membantu menjimatkan wang kerajaan, negara ini boleh jatuh bangkrap menjelang 2019.

Mesej ini disampaikan secara terbuka oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala khamis lalu. Mesej ini jelas menunjukkan Kerajaan Pimpinan Barisan Nasisonal sudah hilang arah dalam mendapatkan hasil untuk mengurus negara kecuali dengan cara membebankan rakyat.

Malah, rakyat sering dimangsakan oleh Barisan Nasional, UMNO apabila negara menghadapi krisis kewangan. Sedangkan gaya hidup dan cara perbelanjaan pimpinan BN masih dalam keadaan mewah. Demikian luahan Datuk Mahfuz Omar, Naib Presiden PAS ketika berceramah di Tawau, sabtu.

Beliau melahirkan keyakinan, kata-kata Datuk Seri Idris Jala itu akan menjadi kenyataan jika BN terus diberi kuasa memerintah. Pimpinan BN mendabik dada bahawa mereka bijak mengurus tetapi hakikatnya mereka terlalu lemah dan naif dalam mengurus harta negara. BN sanggup menghalalkan judi bolasepak demi mengaut keuntungan sekalipun terpaksa mengorbankan keruntuhan akhlak dan bercambahnya jenayah dalam negara.

"Penyerahan dua telaga minyak yang bernilai 360 bilion kepada Brunei dan tanah KTMB kepada Singapura juga merupakan bukti yang kukuh bahawa BN sudah tidak ketahuan dalam mentadbir negara. Segalanya sanggup dikorbankan asalkan mereka boleh terus berkuasa," tambah beliau lagi.

Daya juang pimpinan BN untuk mengurus negara juga lemah. Sikap ini diperlihatkan ketika PAS mengambilalih kepimpinan Kelantan pada tahun 1990. BN mengatakan Kerajaan PAS Kelantan akan tumbang selepas enam bulan kerana hasil negeri Kelantan yang sedikit.

BN juga melalui media mereka cuba mengambarkan Kelantan negeri yang miskin dan dhaif sehingga ramai rakyat Kelantan yang terpaksa berhijrah mencari kehidupan di luar Kelantan. Propaganda dan sikap lemah semangat BN ini telah mempengaruhi rakyat luar Kelantan sehingga ada yang membawa beras dan maggi ke Kelantan sebagai bekalan.

Hakikatnya, hari ini PAS sudah 20 tahun memerintah Kelantan dan Kerajaan Kelantan berjaya membangunkan dan membayar hutang-hutang yang ditinggalkan oleh Kerajaan BN. Datuk Mahfuz menyeru pengundi-pengundi Tawau khususnya, dan Sabah amnya memberi peluang dan bangkit bersama Pakatan Rakyat pada pilihanraya ke 13 bagi memastikan negara tidak muflis pada tahun 2019.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party