Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jun 19 - SPRM siasat pengubahan wang haram di Sabah

SPRM siasat pengubahan wang haram di Sabah

Jun 19, 2010: Sumber-sumber berkata seorang peguam terkemuka di Kota Kinabalu telah ditahan oleh pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dari Putrajaya.

SPRM difahamkan sedang melancarkan operasi untuk mengesan skim pengubahan wang haram yang berjumlah jutaan ringgit yang membabitkan membabitkan tokoh politik-perniagaan di Sabah.

Sumber-sumber yang mengetahui mengesahkan bahawa seorang peguam kanan di Kota Kinabalu ditahan empat hari lalu oleh pegawai SPRM dari Putrajaya.

Pada malam khamis pula, menurut sumber-sumber lain, lima orang lagi ditahan di Kota Kinabalu.

Mereka termasuk dua akauntan, seorang daripadanya wanita muda. Kelima-limanya - dari dua firma yang ada urusan dengan peguam kanan berkenaan - telah dibawa ke Putrajaya untuk disoalsiasat.

Menurut sumber-sumber, peguam kanan itu berada di Australia dan Singapura dan kembali ke Kota Kinabalu melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) tanpa disedari pegawai SPRM yang mencarinya di lapangan terbang tersebut.

Berikutan itu, SPRM bergegas ke Sabah untuk menjejakinya. Sumber-sumber SPRM di Kota Kinabalu, bagaimanapun, membisu tentang peguam kanan tersebut, yang dilaporkan mempunyai kaitan rapat dengan kerajaan negeri dan Umno Sabah.

Satu sumber di firmanya, selepas ditanya mengenai peguam kanan tersebut, cuba menghubunginya melalui telefon, dan kemudiannya mengesahkan yang beliau "sedang berada di luar kawasan".

Sumber tersebut tidak dapat menyatakan bila peguam kanan itu akan pulang. Menurutnya, peguam tersebut tidak datang ke pejabat sejak hari Selasa.

Sumber itu bagaimanapun mengesahkan bahawa beberapa orang yang berpakaian berseragam mengunjungi pejabatnya pada hari Selasa, tapi dia tidak tahu apakah mereka dari SPRM.

Menurutnya lagi, dia tidak boleh menyatakan berapa lama mereka berada di situ dan sama ada mereka mengambil apa-apa bahan dari pejabat tersebut.

Sementara itu, setiausaha peguam tersebut mendakwa dia bercuti pada hari Selasa. Katanya, dia akan tahu sekiranya SPRM datang ke pejabatnya.

Dia juga tidak tahu apa-apa tentang fail yang diambil dari pejabatnya oleh SPRM. Katanya, semua failnya masih berada dengannya.

Setiausaha itu juga tidak dapat menyatakan bila bosnya akan balik bertugas dan enggan mendedahkan di mana peguam itu berada.

Sementara itu, sumber-sumber yang mengetahui di Kota Kinabalu, melaporkan bahawa SPRM turut menahan dua orang kontraktor balak di Sandakan pada hari Selasa dan membawa mereka dari Kota Kinabalu ke ke Putrajaya.

Dengan itu, enam orang - tidak termasuk peguam kanan tersebut - ditahan oleh SPRM Putrajaya.

Empat orang ditahan sekitar pertengahan bulan lalu dan turut dibawa ke Putrajaya.

Sumber-sumber mendakwa, sekurang-kurangnya dua daripada mereka telah dibawa ke Hong Kong berkaitan kes pengubahan wang haram di sana dan dijadualkan didengar sekitar bulan depan selepas banyak kali tertunda.

oleh: Joe Fernandez

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party