Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jun 21 - Rizab minyak mentah akan kering dalam 43 tahun

Rizab minyak mentah akan kering dalam 43 tahun

Kuala Lumpur, Jun 21, 2010: Kerajaan persekutuan menyatakan bahawa anggaran rizab minyak mentah di luar pantai negeri Sabah pada 1 Januari 2009 adalah kira-kira 2.3 bilion tong manakala anggaran rizab bagi gas asli pula adalah kira-kira 12.1 trillion kaki padu.

Dalam jawapannya kepada Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Eric Majimbun yang menyoalkan jumlah isi kandungan minyak mentah dan gas yang dihasilkan telaga-telaga ini akan kering serta samada penerokaan telaga baru minyak dan gas ini sudah dikenal pasti dan berapa jumlah isi kandungannya.

Purata kadar pengeluaran minyak mentah di luar pantai Sabah adalah kira-kira 147 ribu tong sehari.

Berdasarkan kadar pengeluaran ini, jangka hayat bagi rizab minyak mentah adalah dianggarkan selama 43 tahun dan jangka hayat bagi gas asli adalah dianggarkan 30 tahun.

Perdana Menteri juga menyatakan bahawa aktiviti-aktiviti penerokaan akan terus dijalankan oleh Petronas untuk mencari medan-medan minyak dan gas baru, bukan sahaja di luar pantai Sabah tetapi di lokasi-lokasi lain di Malaysia serta di negara lain.

Beliau juga berkata bahawa langkah ini penting bagi memastikan sumber serta rizab minyak dan gas negara akan dapat ditingkatkan untuk menampung permintaan yang terus bertambah dari semasa ke semasa.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party