Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jun 26 - Masalah PTI di Sabah Perlu tindakan segera

Masalah PTI di Sabah Perlu tindakan segera

KOTA KINABALU, Jun 26, 2010: Pati Maju Sabah (SAPP) ingin tahu bilakah Ketua Menteri Datu Seri Musa Aman akan mengumumkan hasil penemuan makmal khas yang ditubuhkan untuk menyelesaikan isu pendatang tampa izin sabah.

Menteri di jabatan perdana Menteri Datuk Seri Idris jala baru baru ini berkata Ketua Menteri akan mengumum hasil penemuan itu pada masa yang sesuai.

"Soalannya bilakah masa yang sesuai itu?" tanya setiausaha agung SAPP Datuk Richard Yong dalam satu kenyataan di sini, Rabu.

"Jika kerajaan Negeri telah mendapat rancangan dan cadangan itu daripada makmal kerajaan persekutuan, maka ia haruslah dimaklumkan kepada orang ramai sekarang.

"Apa yang dihadapi sabah adalah masalah yang memerlukan perhatian dan tindakan segera. sebarang kenyataan daripada kerajaan seperti 'masih mengkaji perincian dan cadangan' mungkin akan henya dilihat sebagai atu alasan yang lemah.

" Belau menegaskan, SAPP telah mengemukakan banyak memorandum dan cadangan kepada kerajaan di peringkat negeri dan juga persekutuan.

"Kami telah mengesa kerajaan supaya memulakan pelan tindakan segera untuk menyelesaikan situasi pendatang tanpa izin di sabah termasuk Mykad disindiketkan serta dokumen mencurigakan yang lain," kata Yong.

Katanya, Pada 1999, SAPP mengemukakan memorandum bertajuk "Pendatang Tanpa Izin: Ibu segala Ancaman" kepada perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pada 2006 mengemukakan Memorandum 14 perkara mengenai "Masa Untuk Tindakan Langsung Pencegahan" kepada mantan perdana menteri Tun Abdullah dan juga kepada Timbalan ketua menteri ketika itu Datuk Seri Najib Tun Razak iaitu perdana menteri sekarang, tambahnya.

"Semua memorandum itu dikemukakan berserta cadangan untuk menangani masalah itu secara tegas dan berperikemanusiaan. Bersamanya, SAPP juga mengemukakan pelbagai isu berkaitan sabah.

Bagaimanapun, kami kesal kerana kebanyakan isu yang telah ditimbulkan berulang kali itu tidak mendapat respons atau tindakan daripada kerajaan.
Itulah kenapa SAPP memutuskan yang masa depan sabah banyak bergantung kepada rakyat di sabah dan tidak terlalu bergantung kepada kerajaan persekutuan," kata Yong.

"Sehingga hari ini kerajaan masih bercakap tentang kajian, perbincangan dan cadangan," kata belau.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party