Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 July 1 - Rakyat Sabah masih keliruan tentang penyerahan padang minyak dan gas kepada Brunei

Rakyat Sabah masih keliru tentang penyerahan padang minyak dan gas kepada Brunei

Kuala Lumpur, Jul 1, 2010: Ucapan daripada Datuk Chua Soon Bui, Ahli Dewan Rakyat bagi Kawasan Tawau..."Rakyat Malaysia terutama yang di Sabah terkeliru, bertanya-tanya dan ingin tahu status 3 juta ekar padang minyak dan gas Blok L dan M setelah pelbagai pernyataan menteri-menteri gagal menjelaskan pendedahan oleh bekas pperdana menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamed bahawa hak dan kepentingan Malaysia terhadap padang minyak dan gas Blok L dan M telah diserah kepada Brunei, dan membawa kerugian sebanyak RM320 bilion dalam minyak dan ngas di satu kawasan berkeluasan setara dengan gabungan negeri-negeri Perlis, Pulau Pinang, Melaka dan Selangor.

Rakyat Malaysia terutama yang di Sabah berhak mengetahui mengapa kerajaan pusat mengambil keputusan pada Mac 2009 untuk menyerahkan padang minyak dan gas Blok L dan M berkeluasan 3 juta ekar dalam wilayah lautan Malaysia kepada pihak Brunei.

Meski pun terdapat banyak pernyataan rasmi bahawa blok L dan M bukan sebahagian Malaysia, mengapa Murphy Oil Sabah Sdn Berhad.(anak syarikat Murphy Oil Corporation) pula yang mengumumkan pada 16/1/2003 bahawa ia telah dianugerahi Kontrak Pengkongsian meliputi Blok L dan M di luar sisir Malaysia. Murphy Oil mempunyai 60% kepentingan di Blok L dan 70% di Blok M manakala Petronas Carigali Sdn. Bhd. memegang bakinya 40% dan 30% masing-masing di blok-blok itu.

Pihak berkuasa anugerah adalah Petroleum Nasional Bhd.(PETRONAS). Mengapakah tiada sebarang pertikaian atau tuntutan hak dan kepentingan oleh Brunei pada masa anugerah itu? Jika blok-blok itu bukan sebahagian Malaysia, Murphy Oil Corporation yang telah ditubuhkan lama tidak akan menubuhkan Murphy Oil Sabah bertapak di Sabah untuk berkongsi kontrak bersama Petronas Carigali Sdn Bhd.

Yang penting sekali, mengapakah Petronas menjadi pihak berkuasa yang mennganugerahkan kontrak itu jika blok-blok ini bukan sebahagian Malaysia? Kesedaran hanya bangkit pada 22 April 2010 apabila Murphy Oil Corporation mengumumkan bahawa ia telah diberitahu oleh Petronas pada 21/4/2010 bahawa menyusul perlaksanaan surat-menyurat antara Malaysia dan Brunei pada 16/3/2009 kawasan carigali luar sisir di blok L dan M bukan lagi sebahagian Malaysia, maka kontrak perkongsian itu telah ditamatkan.

Rakyat bertanya-tanya terhadap kesahan dari sisi undang-undang serta menuntut ketelusan berkaitan apa yang sebenarnya telah berlaku di antara 2003, selepas penugerahan kontrak-kontrak dan 2009, sama ada wilayah lautan Sabah di utara Labuan telah diubahkan dan di bawah keadaan ini sama ada perbuatan tersebut telah bercanggah dengan Artikel 2 Perlembagaan Malaysia menjadikan perbuatan itu tidak berperlembagaan dan haram.

Malaysia telah merujukkan kes Pulau Sipadan kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (International Court of Justice) dan memenangi kes itu pada Disember 2002. Tentunya 3 juta ekar di Block L dan M dengan minyak dan gas bernilai RM320 bilion lebih bernilai dan berfaedah kepada Malaysia berbanding Pulau Sipadan. Jika tiada sebarang pertikaian dengan Brunei, mengapakah kes itu tidak dibawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa pada hal Malaysia mempunyai kepakaran Undang-Undang Antarabangsa berhubung pertikaian wilayah? Rakyat Sabah terkejut lagi hairan mengapa kerajaan sudi berusaha sungguh-sungguh dan belanja berjuta-juta untuk memperjuangkan tuntutan wilayah dalam kes Batu Putih, tetapi langsung tidak buat apa pun untuk mempertahankan blok-blok yang kaya dalam minyak dan gas itu.

Sekarang bukan sahaja kehilangan pengeluaran minyak dan gas yang bernilai tinggi, Malaysia juga kehilangan wilayah perairan untuk pengangkutan, hidupan lautan dan sumber-sumber makanan untuk kepentingan semua rakyat terutama yang di Sabah dan Labuan. Maka dengan penuh keikhlasan, ingin saya bercadang kepada Jabatan Perdana Menteri supaya memanggil satu "Kertas Putih " untuk menjelaskan segala keraguan rakyat serta memastikan rakyat sentiasa diutamakan dan hak dan kepentingan rakyat sentiasa terjamin."

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party