Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jul 6 - SAPP sokong lantik anak tempatan sebagai JUSA

SAPP sokong lantik anak tempatan sebagai JUSA

Julai 6, 2010: Ahli Parlimen Sepanggar, Datuk Eric Majimbun mendesak agar pihak Kerajaan Persekutuan memberi peluang kepada anak tempatan Sabah yang sudah berpengalaman dan berkelayakan untuk menjawat jawatan utama sektor awam (JUSA) di mana-mana Jabatan Persekutuan di Sabah.

Menurutnya, sebagai rakyat di negeri ini, anak tempatan yang berpotensi untuk menjawat jawatan tersebut lebih memahami budaya masyarakat di negeri ini dan ini memberi kelebihan kepada mereka berurusan dengan rakyat di negeri ini.

"Sampai bila Kerajaan Persekutuan mahu membuka peluang ini kepada anak tempatan di negeri Sabah, sudah 47 tahun Sabah sebagai komponen penting di Malaysia, malangnya anak tempatan sering dibelakangkan untuk menjawat jawatan yang sepatutnya menjadi hak anak tempatan di negeri ini," ujar Eric yang menyatakan Pengarah Jabatan Imigresen wajib diserahkan kepada rakyat Sabah sebagaimana Jabatan Pendaftaran Negara yang penting untuk menjaga kedaulatan negeri ini.

Tidak dinafikan, kata Eric, memang ada anak tempatan yang menjadi Ketua di Jabatan Persekutuan di negeri ini pada ketika ini, tetapi jumlahnya hanya tiga peratus sahaja terutama di jabatan yang tidak produktif dan jumlah ini perlu dipertingkatkan.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi media mengulas kenyataan Bekas Ketua Penerangan Umno Bahagian Tuaran, Sulaiman Sabri yang disiarkan di akhbar-akhbar tempatan baru-baru ini.

Tambah Eric lagi yang juga Timbalan Presiden Parti SAPP Sabah, apa yang berlaku sekarang di negeri ini seolah-olah anak tempatan yang mempunyai pengalaman dan berkelayakan tidak boleh bersaing dengan pegawai-pegawai kerajaan dari Semenanjung.

Sedangkan jelas Eric, di negeri ini juga mempunyai sumber tenaga pakar yang berkebolehan dan diiktiraf oleh negara luar.

"Kenapa anak-anak tempatan di negeri ini yang mempunyai kepakaran sanggup berkerja luar dari negeri ini dan mereka sanggup bekerja di Amerika, Singapura, Australia sebagai pakar. Ini disebabkan kerajaan Malaysia tidak mengambil perhatian sepenuhnya terhadap kepakaran yang mereka miliki," katanya lagi.

Eric juga turut mencadangkan agar Kerajaan Persekutuan memberi kuasa penuh kepada Ketua-Ketua Jabatan di kalangan anak tempatan di Jabatan Persekutuan bagi membolehkan mereka membuat keputusan tanpa merujuk pihak atasan demi kebaikan penduduk di negeri ini.

Dalam kenyataan Sulaiman di akhbar tempatan baru-baru lalu, Sulaiman mendakwa masih banyak Ketua-Ketua Jabatan Persekutuan di Sabah disandang pegawai dari Semenanjung sedangkan pada masa yang sama ramai dikalangan anak tempatan di negeri ini yang sudah berpengalaman dan berkelayakan mampu menunaikan tanggungjawab tersebut.

Menurut Sulaiman lagi, penyelesaian isu tersebut penting bagi mengubah sentimen rakyat Sabah yang merasakan dianaktirikan dalam pembahagian jawatan dalam Jabatan Persekutuan di negeri Sabah.

Kata Sulaiman lagi, sudah sampai masanya kepimpinan atasan meneliti perkara tersebut dan memberi peluang kepada anak tempatan Sabah bagi menjawat jawatan-jawatan berkenaan.

Sebelum ini, isu tersebut turut mendapat reaksi positif dari Ketua Pemuda Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Jahid Jahim, Ketua Bahagian Parti Bersatu Sabah Bahagian Kiulu, Datuk Louis Rampas merangkap Ahli Majlis Tertinggi Parti Bersatu Sabah, Ahli Majlis Tertinggi Parti Bersatu Sabah, Bahagian Pitas, Ng Loi Tect dan Pengerusi Parti SAPP Bahagian Tamparuli, Chua Hian Hock.

Oleh: ISMAIL MOHD ROSLI

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party