Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Aug 4 - Kertas Putih perlu untuk butiran penuh

Kertas Putih perlu untuk butiran penuh

Kota Kinabalu, Ogos 4, 2010: ADUN Likas, Datuk Liew Teck Chan berkata, Kertas Putih perlu untuk member butiran penuh mengenai kejatuhan harga unit Saham Amanah Sabah(SAS) pada l997-1997.

Membentangkan usul itu pada Selasa, Liew yang juga Timbalan Presiden Parti Maju Sabah(SAPP) berkata,isu itu telah dipertikaikan oleh pemimpin-pemimpin Parti Bersatu Sabah (PBS) ketika parti itu mejadi pembangkang dan sekarang ini berada dalam Barisan Nasional.

Katanya, para pemimpin PBS iaitu Timbalan Presiden Datuk Dr Yee Moh Chai ,setiausaha politiknya, John Lim, Naib Presiden Datuk Herbert Timbon Lagadan, Ketua Penerangan, Datuk Johnny Mositun dan ahli majlis tertinggi, Chin Teck Ming, telah membuat tuduhan seolah-olah kejatuhan SAS itu disebabkan salah laku dan kesilapan pentadbian mantan ketua menteri Datuk Yong Teck Lee.

Katanya, Ketua Menteri sekarang juga telah mengeluarkan kenyataan akhbar bahawa isu SAS itu adalah isu kecil tetapi mereka (PBS) terus membuat kenyataan mengelirukan rakyat sambil menuduh mantan ketua menteri itu ada kena mengena dengannya.

Beliau berkata, para pemimpin PBS harus memberitahu perkara sebenar kepada rakyat bahawa kejatuhan harga unit SAS itu disebabkan kemelesetan ekonomi dan krisis kewangan Asia1997-1998.

"Mereka juga harus berani dan bertanggungjawab untuk mendedahkan sebarang salah laku jika ada untuk kepentingan orang ramai," katanya.

Menurut Liew, Kertas Putih itu boleh mejadi rujukan bagi pihak-pihak berkuasa berkenaan untuk mengambil tindakan jika ada sebarang salah laku dan penyalahgunaan kuasa oleh seseorang dalam mengendalikan SAS itu sejak pewujudannva.

Adun Luyang, Melanie Chia ketika membahaskan sambil menyokong usul itu menjelaskan,disebabkan krisis kewangan itu banyak syarikat utama terpaksa tutup kedai dan ramai individu mengalami kerugian besar dalam pasaran sahamn.

Beliau berkata, Malaysia tidak terkecuali daripada fenomena itu apabila saham di kaunter-kaunter dan indeks Bursa Sahamjatuh ke paras terendah 262.7 mata sementara nilai Ringgit merundum hampir RM4 berbanding 1 Dolar AS.

Pada masa yang sama, beliau berkata, ekonomi Sabah yang berasaskan kepada hasil hutan, kelapa sawit, getah dan petroleum turut tejejas dengan penurunan harga komoditi di pasaran dunia.

Chia yang juga ketua Wanita SAPP berkata,keadaaan itu mejadi bertambah buruk berikutan fenomena bencana alam pada l996-1997apabila Ribut Greg dan E1 Nino melanda menyebabkan banyak
Harta benda dan infrastruktur mengalam kerosakan.

"Ini seperti sudah jatuh ditimpa tangga. Tidak cukup dengan negeri dilanda krisis kewangan yang melemahkan tabung negeri, kita juga diserang bencana aIam yang memaksa Kerjaan berbelanja lebih untuk membaiki semua kerosakan untuk faeda hrakyat," katanya.

Pada masayang sama, katanya,ramai penduduk Sabah telah melabur dalam SAS yang pada 1996 bernila RM1 seunit dan amat malang sekali SAS tidak terkecuali daripada kejatuhan harga saham semasa krisis kewangan1997-1998.

Chia berkata, juga difahhamkan yang banyak saham di Selangor, Johor, Kuala Lumpur turut mengalami penurunan yang agak sama menjejaskan ramai pelabur.

"Apa yang dicadangkan Adun Likas itu supaya Kertas Putih itu dibentangkan dalam Dewan Ogos ini mempunyai asas agar semua keraguan dan pertikaian tentang SAS boleh dijelaskan secara terbuka dan telus," katanya.

Chia berkata, aIasan yang diberikan Datuk Dr Yee Moh Chai dalam satu kenyataan akhbar yang Kertas Kerja itu mengambil masa yang lama untuk diproses samalah seperti memperlekahkan perkhidmatan awam.

Kertas Putih mengenai Perhutanan juga telah dibuat di Dewan Undangan Negeri sebelum ini tanpa sebarang masalah, katanya.

"Malangnya hasrat tulus untuk mewujudkan ketelusan dan kebertanggungjawaban bagi Kerajaan telah digunakan sebagai medan untuk "membelasah" mantan Ketua Menteri itu," katanya.

"Jika ada salah laku, buat tangkapan. Kenapa terus dengan semua politicking ini? Kertas Putih akan mendedahkan segala-galanya," kata beliau.,

Sementara itu, Adun Sri Tanjung, Jimmy Wong dalam perbahasannya berkata, sebagai wakil Pakatan Rakyat, pendirian beliau terhadap usul itu adalah berkecuali tetapi adalah penting supaya masalah itu diselesaikan seberapa segera.

"Saya mengharapkan penyelesaiah, sama ada kamu mahu mengeIuarkan Kertas Putih atau hadapkan seseorang kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), buat sekarang, jangan hanya cakap sahaja. Melengah-lengahkan perkara bukan satu keadilan," katanya.

Sumber: Daily Express

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party