Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Aug 4 - Usul Kertas Putih SAS di tolak

Usul Kertas Putih SAS di tolak

KOTA KINABALU, Ogos 4, 2010: Dewan Undangan Negeri mengambil langkah yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada Selasa apabila ia membenarkan usul pembangkang Adun Likas, Datuk Liew Teck Chan menggesa supaya Kertas Putih mengenai kejatuhan harga unit Saham Amanah Sabah(SAS) dibahaskan.

Dibentangkan oleh Liew di bawah Peraturan Tetap31(3) sejurus selepas sesi soal jawab berakhir, usul itu bagaimanapun, ditolak sebulat suara oleh ahli-ahli Dewan setelah dibahaskan selama lebih dua jam.

Perbahasan itu pada dasarnya adalah antara SAPP Parti Bersatu Sabah dan mantan wakil-wakil SAPP.

Mereka ialah Adun SAPP Luyang, Melanie Chia, Adun DAP Sri Tanjung, Jimmy Wong, Timbalan Presiden PBS yang juga Menteri Pembangunan Sumber dan Teknologi Maklumat, Datuk Dr Yee Moh Chai dan Pembantu Menteri Pembanguna Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Herbert Timbon Lagadan yang juga Naib Presiden PBS.

Ketika sesi persidangan sebelum ini, Liew yang juga Timbalan Presiden SAPP pernah membentangkan usul yang sama tetapi tidak dibenarkan atas alas an teknikal "kesuntukan masa".

Membuat penggulungan bagi Kerajaan Negeri Barisan Nasional (BN), Menteri Pembangunan Perindustrian Datuk Raymond Tan berkata, usul itu tidak sepatutnya dibenarkan berdasarkan Peraturan tetap 17(1) dan17(2).

Berdasarkan peraturan tetap dewan, katanya seseorang ahli dewan tidak layak untuk meminta atau mengarahkan Kerajaan mengeluarkan Kertas Putih kerana hanya Speaker atau Menteri yang boleh berbuat demikian.

Lagipun, katanya, mengikut definisi Kertas Putih yang dapat dikaitkan di semua Parlimen Komanwel, adalah dokumen yang dikeluarkan oleh Kerajaan sebagai penyata dasar, dan sering menggariskan cadangan bagi perubahan perundangan, yang boleh dibahaskan sebelum satu-satu Rang Undang-Undang diperkenalkan.

Ia juga membolehkan Kerajaan mengumpul maklum balas sebelum dasar dilaksanakan.
Walaupun begitu, Tan berkata, Kerajaan BN Negeri ,mengambil keputusan untuk membenarkan usul itu dibahaskan "kerana kita adalah sebuah Kerajaan yang telus".

"Kami boleh minta apa sahaja, kami telus, itulah sebabnya kenapa walaupun Likas tidak layak untuk memintanya, kami benarkan juga," katanya, sambil menambah, adalah tidak perlu bagi ahli-ahli dewan membahas dan mengeluarkan Kertas Putih kerana segala maklumat boleh diperoleh oleh ahli dewan itu.

Tan juga mantan Timbalan Presiden SAPP berkata, beliau juga terkejut apabila mendapati alasan yang diberikan Liew dalam membentangkan usul itu adalah kerana ia hanya menyebut lima pemimpin PBS yang tidak disenangi partinya dan tidak ada daripada LDP dan UMNO.

Katanya, Liew juga meminta Kerajaan memberitahu perkara sebenar sama ada kejatuhan harga unit SAS itu berpunca daripada krisis kewangan Asia 1997-1998 "tetapi kamu sudah tahu jawapannya".

Katanya, mantan rakan partinya, Adun Luyang, Melanie Chia dalam ucapan perbahasannya sudah mejelaskan krisis kewangan itu.

Pada ketika itu,Chia meminta pejelasan sama ada Tan mengesahkan bahawa kjatuhan harga SAS itu disebabkan krisis kewangan Asia tersebut.

"Mungkin apa yang telah dijelaskan oleh Luyang itu tidak diterima sepenuhnya oleh rakyat," katanya.

"Sebenarnya saya bersimpati dengan Likas dan Luyang saya tahu semua kita di dalam dewan ini adalah bersahabat walaupun mungkin ada yang sedikir kasar. Tetapi saya tahu, jika mereka tidak bersuara mereka akan dimarahi apabila balik ke ibu pejabat SAPP.

"Saya tahu, orang yang terus menerus meminta Kertas Putih itu bukannya mereka (Liew dan Chia) tetapi seorang mantan Ketua Menteri dan presiden parti mereka," katanya.

Tan adalah antara beberapa orang pemimpin SAPP yang membuat keputusan untuk kekal bersama BN apabila SAPP diketuai Presidennya Datuk Yong Teck Lee keluar daripada gabungan yang memerintah itu pada 17 September dua tahun lalu.

Sebagai seorang mantan Timbalan Presiden SAPP, Tan berkata, beliau menggesa Chia dan Liew "melawan beliau (Yong) dan beritahu beliau yang Kertas Putih tidak akan dapat memberi jaminan politik kepadanya."

Bagaimanapun,Chia menjawab, mereka bukannya menggunakan perbahasan itu untuk menyatakan sama ada mantan ketua menteri itu betul ataupun salah tetapi mereka mahu Kertas Putih itu meminta Kerajaan Negeri bercakap benar tentang SAS.

"Adakah kamu pasti yang ini (usul itu) tidak meliputi presiden kamu?" tanyaTan.

"Buat dulu Kertas Putih itu," tegas Chia.

"Kertas Putih ini benar-benar menghantui fikiran kamu," jawab Tan.

"Beritahu dunia yang sebenarnya," kata Chua.

"Jika kamu kata ia tidak ada kena mengena denganYong Teck Lee (tetapi) dalam usul kamu ada disebut yang Kertas Putih itu adalah untuk membersihkan nama Datuk Yong Teck Lee yang seolah-olah dilibatkan," katanya, sambil tidak membenarkan Adun Likas itu menjawab.

Tan berkata, Kerajaan BN Negeri bukannya hendak menjelaskan sesuatu yang telah lama dilakukan tetapi apa yang penting ialah rakyat diberi keutamaan.

Adun Sri Tanjung Jimmy Wong yang cuba mencelah untuk kali kedua berkata, beliau hanya mahu menyokong bahawa rakyat harus diberi keutamaan.

"Jika Kamu menyokong BN kenapa kamu tidak menyertai kami mari sini," kata Tan sambil disambut gelak ketawa.

"Kita berada di sini bukannya untuk mengutamakan kepentingan individu tetapi rakyat jadi saya cadangkan supaya usul itu ditolak," kata Tan.

Sejurus selepas usul itu ditolak oleh ahli-ahli Dewan melalui undi lisan, Speaker Datuk Juhar Mahiruddin menangguhkan persidangan dua hari itu ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak, pada pukul 1.25 tengah hari.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party