Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

Pemuda Gabungan Sabah tubuhkan GEMA Sabah

KOTA KINABALU, Mac 6, 2017: Pergerakan Pemuda 5 buah parti tubuhkan Gabungan Muda Sabah atau ringkasnya GEMA SABAH pada Jumaat lepas di White House Likas.

Ketuanya Jamain Sarudin dalam kenyataannya berkata, Gema Sabah akan menjadi platform penyatuan golongan muda yang serius dalam memperjuangkan hak-hak orang Sabah.

Gabungan Muda Sabah terdiri dari Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP), Pemuda Parti Cinta Sabah (PCS), Wiramuda Parti Solidariti Tanah AirKu (STAR), Pemuda Parti Harapan Rakyat Sabah (PHRS) dan Pemuda Parti Perpaduan Rakyat Sabah (PPRS) ...selanjutnya

Pemuda SAPP sedia galas tanggungjawab

KOTA KINABALU, Mac 2, 2017 : PERGERAKAN PEMUDA SAPP telah mengadakan taklimat persiapan bagi menghadapi pilihanraya ahad lepas. Seramai 60 orang anggota Pergerakan itu telah menghadiri Taklimat tersebut, terdiri daripada EXCO Pemuda dan wakil-wakil Pemuda Zon KK, Kundasang, Melalap dan Papar.

Ketua Pemudanya,Jamain Sarudin berkata, antara perkara yang diberi tumpuan adalah strategi menghadapi Pilihanraya Negeri Sabah yang dijangka diadakan dalam masa terdekat pada tahun ini.

"Kepimpinan Pemuda parti telah memberi arahan kepada jentera Pemuda khususnya di Kota Kinabalu, Papar, Penampang,Sepanggar, Pedalaman, Utara, Kundasang dan Lahad Datu untuk bersiap-sedia serta memantapkan jentera di semua peringkat". kata Jamain ...selanjutnya

Gabungan Sabah yakin tumbangkan BN

KOTA KINABALU, February 12, 2017: Gabungan Pembangkang Tempatan Sabah, Gabungan Sabah, yakin dapat menjatuhkan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya negeri akan datang. Pengerusi Gabungan Sabah Datuk Haji Mohd Noor Mansur berkata ia tidak mustahil untuk mengalahkan kerajaan sedia ada kerana ia telah terbukti pada masa lalu yang terakhir.

"Apabila Sabah diperintah oleh Berjaya, semua orang berkata ia adalah mustahil untuk mengalahkan mereka, tetapi di pertengahan 1980-an, pembangkang yang baru ditubuhkan yang dikenali sebagai Parti Bersatu Sabah (PBS) telah mengalahkan mereka dengan teruk."

Ini menunjukkan bahawa ia adalah semata-mata tidak mustahil di Sabah jika parti-parti pembangkang dan rakyat bersatu", katanya pada majlis makan tengah hari Chap Goh Mei gabungan itu di sini ...selanjutnya

“Membimbangkan” Pemimpin Tidak Tahu Perbezaan Antara Penurunan Kuasa & Autonomi

KOTA KINABALU, Januari 24, 2017: Bekas ketua menteri Datuk Yong Teck Lee kebimbangan bahawa Jawatankuasa Kajian Hak Sabah akan berubah menjadi satu lagi sandiwara seperti Jawatankuasa Teknikal (RCI) yang telah pergi “hilang dalam tindakan”.

Katanya, terdapat jawatankuasa selepas jawatankuasa, (untuk satu isu atau yang lain) …. “Begitu banyak yang saya telah hilang kiraan,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Kenapa ada begitu banyak jawatankuasa yang hanya boleh melambatkan dan menguburkan isu Hak Sabah? Sejak 40% kelayakan (hasil hak) adalah sebahagian daripada perlembagaan, semua yang tinggal adalah untuk kerajaan Persekutuan untuk melaksanakannya.

“Itu sahaja,” Yong yang juga Presiden Parti Maju Sabah berkata ...selanjutnya

SAPP & HARAPAN ulangi gesaan agar parti semenanjung tidak bertanding di Sabah

KOTA KINABALU, Disember 24, 2016: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP). Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee, mengulangi gesaan bahawa parti yang berpusat di Semenanjung yang mahu bertanding di Sabah akan bertentangan dengan ikrar mereka untuk memastikan autonomi Sabah selaras dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Prinsip asas adalah bahawa parti Malaya bertanding di Malaya; Parti Tempatan Sabah bertanding di Sabah. Ini adalah prinsip MA63 mana parti-parti yang berpangkalan di Malaya kini mengatakan mereka akan menghormati.

Tetapi jika parti-parti Malaya mahu bertanding di Sabah, ini akan bertentangan dengan ikrar mereka untuk memastikan autonomi Sabah di bawah MA63 ...selanjutnya

PERSIDANGAN PERWAKILAN DWI TAHUNAN SAPP 2016

KOTA KINABALU, 17 Oktober, 2016: Parti Maju Sabah (SAPP) akan mengadakan Persidangan Perwakilan Dwi-Tahunan bagi tahun 2016 pada 23 Oktober 2016 (Ahad) di Dewan Hakka, Tanjung Lipat.

Kepada Semua perwakilan dari luar kawasan Kota Kinabalu yang akan tiba sehari lebih awal adalah di maklumkan bahawa terdapat jamuan persahabatan di White House, Taman Antarabangsa, Likas pada 22 Oktober 2016 4:30 petang hingga 8:30 malam.

Berikut adalah jadual dan atur cara program untuk perhatian semua ahli dan perwakilan  ... selanjutnya (aturcara)
 

Semak latar belakang di semua pintu masuk: Yong

KOTA KINABALU, November 29, 2015: Kerajaan mesti mula menyemak latar belakang di semua pintu masuk. ke Sabah, jika ia serius untuk melaksanakan penyelesaian “mengharamkan sesiapa yang ada kaitan dengan Sultan Sulu,” kata bekas Ketua Menteri, Datuk Yong Teck Lee.

Dalam satu kenyataan di sini pada Jumaat, Yong, yang juga Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), berkata semua pintu masuk itu termasuklah lapangan terbang, pelabuhan dan sempadan darat.

Katanya, Kategori 1 adalah pemegang pasport Filipina dan Kategori 2 adalah mereka yang memiliki kad pengenalan meragukan (MyKad).

“Memandangkan sesetengah orang dalam kategori ini sudah ada di Sabah, persoalan untuk “mengharamkan” mereka dari memasuki Sabah tidak timbul. Dalam hal ini, apa yang kerajaan cadang untuk lakukan?” soalnya ...selanjutnya

Pelancaran Poskad "Semangat Sabahan" sempena "Sabah Day"

KUNDASANG, Ogos 29, 2015: Sabah Youth Solidarity (SYS) telah mengadakan satu majlis pelancaran poskad Semangat Sabahan sempena perayaan "Sabah Day". Majlis ini telah diadakan di Kundasang Guesthouse, dan turut serta menyaksikan pelancaran tersebut ialah daripada SAPP dan beberapa NGO seperti SSPR, Pembela Rakyat Sabah dan daripada SSU-UK.

Pengerusi SYS Stephan Gamin menjelaskan poskad tersebut di cipta khusus untuk memberi penghormatan kepada Malim gunung diatas semangat dan keberanian mereka semasa menghadapi bencana gempa bumi. Semangat ini memberi inspirasi kepada semua rakyat Sabah, kemuncaknya dapat dilihat apabila bencana banjir lumpur melanda Kundasang bantuan datang mencurah-curah, seluruh rakyat Sabah tanpa mengira kaum dan agama bersatu untuk membantu rakyat Sabah. Oleh sebab itulah SYS berharap semangat Sabahan itu dapat disebarkan melalui poskad tersebut ...selanjutnya

"Sabah Day" memperingati Semangat Perjuangan Sabah 1963

KOTA KINABALU, Ogos 23, 2015: United Sabah Alliance atau Gabungan Sabah (USA) adalah sebuah organisasi yang menggabungkan parti-parti politik tempatan Sabah dan NGO Pro-Gabungan Sabahan akan bersama -sama menganjurkan sambutan kemerdekaan Sabah yang ke-52 atau lebih dikenali sebagai “SABAH DAY” pada 31 Ogos depan yang akan diadakan di Kundasang, Sabah. Didalam sebuah kenyataan media oleh Pengerusi pelaksana Sabah Day Japiril Suhaimin.

Beliau berkata, jawatankuasa pelaksana telah mengadakan beberapa siri mesyuarat sebelum ini dan berbagai persiapan telah pun diatur bagi melancarkan seluruh perjalanan program berkenaan. Menurut beliau lagi sambutan “Sabah Day” yang julung kali diadakan ini bukan sahaja untuk menampilkan kesepakatan parti dan badan-badan NGO di dalam Gabungan Sabah, selain itu program ini juga berhasrat untuk memberi jaminan dan keyakinan kepada pelancong dalam dan luar Negara untuk kembali ke Kundasang sebagai destinasi pelancongan ...selanjutnya

Mahkamah Semenanjung menolak kes Dasar Borneonisasi

KOTA KINABALU, Ogos 21, 2015: Percubaan oleh dua bekas penjawat awam untuk mendapatkan perintah mengenai dasar Bomeonisasi menemui jalan mati apabila Mahkamah Persekutuan menolak kes mereka.

Mereka gagal mendapatkan kebenaran daripada Mahkamah Persekutuan untuk mencabar keputusan Mahkamah Rayuan yang mengubah keputusan Mahkamah Tinggi berhubung dasar Borneonisasi dalam perkhidmatan awam.

Hakim Besar Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin bersama-sama Hakim Tan Sri Suriyadi Halim Omar, Tan Sri Ahmad Haji Maarop menolak permohonan Bernard Fung dan Mohd Nazib Maidan Dally untuk kebenaran merayu pada Khamis selepas mendengar hujah daripada peguam mereka dan responden ...selanjutnya

Harris silap kaitkan Yong dalam kerugian SAS

KOTA KINABALU, Ogos 20, 2015: Ketua Penerangan Parti Maju Sabah (SAPP),Chong Pit Fah pada Rabu berkata bekas Ketua Menteri Tan Sri Harris Salleh sekali lagi silap kerana membabitkan presiden partinya, Datuk Seri Yong Teck Lee dalam kerugian Saham Amanah Sabah (SAS).

Beliau berkata Harris harus mendesak kerajaan Sabah menerbitkan satu kertas putih untuk menyelesaikan isu itu.

"Harris sekali lagi silap dalam mendakwa bahawa transaksi antara Warisan Harta berhubung saham North Borneo Trading menyebabkan ramai pelabur hilang simpanan mereka sebanyak kira kira RM300 juta.

"Perkara seperti itu tidak berlaku," katanya merujuk kepada skandal Saham Amanah ...selanjutnya

Dakwaan komplot Zahid sama seperti dakwaan pembangkang dalang pencerobohan LD

KOTA KINABALU, Ogos 19, 2015: Parti Maju Sabah (SAPP) menyamakan dakwaan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Zahid Hamidi mengenai komplot yang cuba menggulingkan kerajaan sama seperti dakwaannya pada 2013, di mana beliau berkata yang beliau akan mendedahkan identiti pemimpin-pemimpin pembangkang yang didakwa adalah dalang pencerobohan Sulu di Tanduo, Lahad Datu.

Presidennya Datuk Seri Yong Teck Lee berkata, Zahid yang merupakan Menteri Pertahanan ketika itu, masih lagi belum menunaikan janjinya untuk mendedahkan nama-nama pemimpin pembangkang yang didakwanya secara terbuka adalah dalang di sebalik pencerobohan tersebut ...selanjutnya

Pendidikan tentang status Sabah tidak ditonjol

KOTA KINABALU, Ogos 10, 2015: Pendidikan tentang status Sabah sebagai rakan kongsi sama rata dalam pembentukan Persekutuan Malaysia tidak ditonjolkan, menurut Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP).

Naib Ketua Pemuda SAPP Yong Yit Yoong berkata, dengan Hari Kemerdekaan Sabah akan datang, ia adalah penting untuk rakyat dididik dan diingatkan bahawa Sabah pernah menjadi sebuah negara dari 31 Ogos 1963, sebelum pembentukan Persekutuan Malaysia pada 16 September tahun sama.

"Sabah, Sarawak, Malaya dan Singapura membentuk Persekutuan Malaysia dan bersetuju dengan Perjanjian
Malaysia 1963 dan semasa memperjuangkan hak sebagai rakan kongsi sama rata, Singapura ditendang keluar daripada persekutuan itu," katanya semasa demonstrasi "Black Sunday Spirit of 1963" yang diadakan di Jalan Gaya di sini pada Ahad ...selanjutnya

Yong nafi dakwaan Harris mengenai tanah, saham

Yong nafi dakwaan Harris mengenai tanah, saham

KOTA KINABALU, Julai 26, 2015: Bekas Ketua Menteri Datuk Seri Yong Teck Lee menafikan beliau merampas tanah yang disimpan untuk rakyat Sabah dan memansuhkan saham Yayasan seperti didakwa oleh seorang lagi bekas Ketua Menteri, Tan Sri Harris Salleh.

“Ia tanda seorang yang bingung untuk mengatakan bahawa saya, melalui tindakan saya (Yong) yang merampas lebih 900.000 ekar (tanah) untuk rakyat Sabah dan pemansuhan lebih 400,000 sijil saham Yayasan,” kata Yong yang juga presiden Parti Maju Sabah (SAPP).

Malah, katanya, semasa tempoh jawatannya sebagai Ketua Menteri dari Mei 1996 hingga 1998, sebanyak 48,000 kes tanah kepada rakyat Sabah, kebanyakannya Geran Anak Negeri (NT) telah diluluskan ...selanjutnya

Program Amal Bubur Lambuk Pemuda SAPP

Hanya di Sabah Semangat Solidariti dikalangan Sabahan disemarakkan melalui Program Amal Bubur Lambuk Pemuda SAPP

KOTA KINABALU, Julai 5, 2015: Selepas menerima maklum balas yang positif semasa mengadakan Program Amal Bubur Lambuk di Kundasang pada 27 Jun 2015, Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) sekali lagi menganjurkan program amal bubur lambuk yang diadakan di kawasan Kota Kinabalu.

Menurut Ketua Pemuda SAPP Jamain Sarudin, program ini adalah untuk mengeratkan solidariti di kalangan Sabahan. Yang mana dapat dilihat semasa bencana gempa di Kundasang semua rakyat Sabah bersatu untuk membantu mangsa gempa bumi ...selanjutnya

Kerajaan digesa kembalikan pajakan tanah 999 tahun

KOTA KINABALU, July 2, 2015: Parti Maju Sabah (SAPP)menggesa kerajaan mengembalikan pajakan tanah 999-tahun yang sewenang-wenangnya dan tanpa sebab sah dibatalkan atau dikurangkan kepada 99-tahun atau kurang dengan serta-merta dan tanpa ganti rugi kepada pemilik tanah.

Tindakan undang-undang boleh dimulakan oleh pemilik tanah yang haknya dengan sewenang-wenangnya dan tanpa sebab sah dilanggar oleh kerajaan, kata Presiden SAPP, Datuk Seri Yong Teck Lee dan Timbalan Presiden Melanie Chia dalam satu kenyataan bersama di sini, Selasa.

Mereka berkata, sebelum pilihan raya umum 2013, pemilik tanah di Sandakan, Kudat dan Lahad Datu membawa kepada perhatian mereka, kes-kes pajakan tanah 999-tahun mereka dibatalkan dan digantikan dengan pajakan 99-tahun sahaja yang diundurkan tarikhnya kepada tarikh pengeluaran geran asal ...selanjutnya

Tindakan SAPP tidak sertai Pakatan Rakyat tepat

KOTA KINABALU, Jun 15, 2015: Parti Maju Sabah (SAPP) terbukti betul dengan tidak menyertai pembangkang, Pakatan Rakyat, yang bukan sahaja gagal untuk memperjuangkan autonomi dan hak Sabah tetapi juga tidak lagi wujud disebabkan konflik dalaman.

Presiden Datuk Seri Yong Teck Lee berkata pemimpin tertinggi Pakatan sendiri mengakui bahawa pakatan pembangkang tidak lagi wujud.

“SAPP dicabar oleh pemimpin tertinggi Pakatan untuk menyertai Pakatan mendakwa bahawa "hanya Pakatan boleh mengalahkan BN". Tetapi dimana Pakatan hari ini? Apa yang berlaku kepada YB Pakatan yang dipilih? ...selanjutnya

Beri kuasa autonomi penuh kepada Sabah

KOTA KINABALU, Mei 21, 2015: Masanya sudah tiba untuk kerajaan persekutuan memberi kuasa autonomi kepada kerajaan Sabah, dengan agensi persekutuan, untuk menjaga keselamatan Sabah.

"Kerajaan persekutuan telah melakukan usaha terbaiknya dan gagal. Sekarang, beri Sabah peluang," kata Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Yong Teck Lee.

Bekas Ketua Menteri itu berkata penculikan rentas-sempadan baru-baru ini mencetuskan satu lagi pusingan kenyataan kurang munasabah daripada pegawai tertinggi yang menyebabkan lebih banyak kehilangan keyakinan daripada penculikan itu sendiri.

Beliau berkata kenyataan-kenyataan itu membuat rakyat berasa kerajaan tidak dapat mengawal keadaan keselamatan ...selanjutnya

Pemuda SAPP dipanggil polis untuk memberi keterangan

SAPP adalah komited untuk terus menyuarakan kebimbangan atau keresahan rakyat Sabah

KOTA KINABALU, Mei 15, 2015: Pergerakan Pemuda SAPP telah di minta hadir ke balai polis karamunsing mengenai Flash Mob ‘Black Sunday’ di Gaya Street baru-baru ini yang di ketuai oleh Ketua Pemuda SAPP Encik Jamain Sarudin.

Jurucakap Exco Pergerakan Pemuda Dr. Brister Mokujal yang juga Setiausaha Exco dalam kenyataanya berkata, pihak kerajaan terutama pihak PDRM, Sepatutnya lebih menumpukan segala tenaga dan usaha bagi membanteras jenayah yang semakin berleluasa di Sabah seperti mengenai kes yang membabitkan adik kepada seorang bekas Menteri Persekutuan yang lebih dikenali sebagai Mat Malaya dimana suspek ini masih gagal dikesan oleh pihak berkuasa, daripada memberi tekanan kepada aktivis – aktivis Sabahan yang berjuang untuk kebaikan dan berusaha memberikan kesedaran kepada orang awam berhubung isu-isu di Sabah ...selanjutnya

Lantikan Pengarah baru LKIM: Pemuda SAPP mahu keutamaan diberi kepada orang Sabah

KOTA KINABALU,1hb April 2015: Pergerakan Pemuda SAPP telah menganjurkan protes aman di hadapan Pejabat Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Sabah di kompleks Alam Mesra tengahari tadi. Pemuda SAPP Zon Kota Kinabalu yang diketuai oleh Dexter Chin berkata protes aman diadakan bertujuan untuk membantah perlantikan seorang Pengarah baru LKIM Sabah yang berasal dari semenanjung. Satu surat bantahan turut disampaikan ke Pejabat LKIM pada hari protes diadakan.

Menurut kenyataan Dexter Chin yang juga Setiausaha Penganjur EXCO Pemuda SAPP Nasional, pihak kerajaan, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam mahupun Agensi terbabit seharusnya peka kepada kehendak rakyat Sabah yang mahukan orang Sabah sendiri menerajui Jabatan Kerajaan ataupun Agensi Persekutuan di Sabah. Lebih 100 orang menyertai protes tersebut selama sejam dan turut dipantau oleh pihak keselamatan yang akhirnya bersurai sebaik surat bantahan berjaya disampaikan kepada LKIM ...selanjutnya

Pelancongan Sabah susut 20 peratus selepas kenyataan Nazri

KOTA KINABALU, November 26, 2014: Kerajaan harus mengecualikan Sabah daripada Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) tahun depan memandangkan kedudukan ekonomi Negeri yang diburukkan lagi oleh kenyataan Menteri Pelancongan Persekutuan terhadap keselamatan Sabah, baru-baru ini.

Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Chong Pit Fah berkata, dengan pemansuhan subsidi minyak, Dasar Kabotaj, sumber minyak dan gas dirampas, serta kos sara hidup yang tinggi, yang memang sedia menekan ekonomi Sabah, satu-satunya harapan Negeri ini adalah industry pelancongan, yang merupakan punca pendapatan utama bagi Sabah.

"Tetapi, hanya kerana kenyataan yang dibuat oleh Datuk Seri Nazri Abdul Aziz yang mengatakan beliau tidak boleh menjamin keselamatan pelancong yang datang ke Sabah, seluruh industri ini merosot dalam sekelip mata," katanya ...selanjutnya

Nazri jejas ekonomi Sabah

KOTA KINABALU, November 24, 2014: Kenyataan Menteri Pelancongan Persekutuan Datuk Seri Nazri Aziz bahawa beliau hanya 'bercakap benar' bahawa Sabah tidak selamat untuk dilawati jelas berjaya merosakkan lagi ekonomi Sabah, terutamanya sektor pelancongan.

"Sementara Kementerian Dalam Negeri yang bertanggungjawab untuk keselamatan Sabah, telah gagal untuk melindungi pantai timur Sabah, Kementerian Pelancongan Persekutuan kini mewujudkan tragedi berganda kepada Sabah dengan menyiarkan kepada seluruh dunia bahawa Sabah tidak selamat.

"Malangnya, menteri ini telah menyatakan keraguan yang serius terhadap keselamatan bukan hanya di Pantai Timur tetapi di seluruh Sabah," kata bekas Ketua Menteri Datuk Seri Yong Teck Lee ...selanjutnya

Berani kerana benar bagi menuntut hak Sabah

KOTA KINABALU, November 21, 2014: Pemimpin-pemimpin Parti Maju Sabah (SAPP) yang dipanggil ke balai polis Karamunsing untuk merakam percakapan mereka dibawah Sek 112 KPJ kerana menganjurkan perhimpunan aman menuntut laporan Suruhan DiRaja (RCI) dikeluarkan secepat mungkin.

Pemimpin pemimpin SAPP yang dipanggil adalah Timbalan President Encik Edward Dagul dan Puan Melanie Chia Chui Ket, Setiausaha Agung SAPP Datuk Richard Yong We Kong dan Ketua Pemuda SAPP Encik Jamain bin Sarudin.

Mereka diiringi oleh ahli-ahli parti termasuk Naib Presiden SAPP Puan Carrie Fong Tet Meng, Setiausaha Penganjur Encik Stephan Gaimin, Encik Foo Fook Ming dan ahli-ahli pemuda parti SAPP... tolong sebarkan

Perhimpunan aman tentang laporan RCI oleh Pemuda SAPP

KOTA KINABALU, November 17, 2014: Parti Maju Sabah (SAPP) melalui Pergerakan Pemudanya telah mengadakan Perhimpunan Aman di Taman Chong Thein Voon, Lintasan Deasoka dan Gaya Street bagi menuntut laporan RCI dibentangkan secepat mungkin.

Meskipun kawasan taman tersebut sudah mula dipenuhi dengan anggota polis sejak awal pagi lagi tetapi ianya tidak mematahkan semangat Lebih 100 orang untuk hadirmemberi sokongan bagi menuntut laporan RCI untuk dikeluarkan dengan segala kadar yang segera.

Ketua Pemuda SAPP Encik Jamain Sarudin berkata Beliau tidak menjangkakan kehadiran yang ramai pada masa tersebut disebabkan Perdana Menteri telah mengumumkan bahawa kerajaan akan mengeluarkan laporan RCI berhubung pendatang asing Tanpa izin di Sabah Akan dibentangkan awal Disember depan ...selanjutnya

Perhimpunan aman pada 16 Nov tuntut laporan RCI dipercepatkan

KOTA KINABALU, November 11, 2014: Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) akan mengadakan Perhimpunan Aman menuntut laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pendatang asing Sabah yang siasatannya dimulakan pada 2012 supaya dipercepatkan.

Ketua Pemuda SAPP Jamain Sarudin dalam kenyataannya hari ini berkata, Perhimpunan Aman ini akan diadakan pada 16 Nov, 2014 (Ahad) bermula jam 9.00 pagi, dimana peserta akan berkumpul terlebih dahulu di Taman Chong Thien Vun (bersebelahan Mahkamah) sebelum ke Dataran Deasoka.

Menurut beliau lagi, perhimpunan aman ini bukanlah bertujuan untuk membuat sebarang kekacauan, tetapi untuk menyuarakan kebimbangan rakyat ekoran laporan RCI masih belum dibentangkan. “Pihak Kerajaan masih berteka-teki, dan ini menimbulkan keresahan kepada rakyat Sabah yang menunggu pembentangannya” ...selanjutnya

SAPP gesa penyewa PTI diusir

SANDAKAN, October 2, 2014: Parti Maju Sabah (SAPP) gesa penyewa PTI diusir, tuan rumah diambil tindakan ... Ketua Pemuda SAPP Sandakan, Shahrizan bin Jainal berkata, tindakan perlu diambil oleh agensi-agensi penguatkuasa undang-undang untuk mengusir pendatang tanpa izin daripada kawasan perumahan sebuah flat yang sebelum ini dikenali sebagai kuarters TM, bersebelahan Bandar Maju di Batu 1 1/2 Jalan Utara.

Shahrizan menerima aduan daripada penduduk tempatan di flat berkenaan bahawa pendatang tanpa izin dibawa ke kawasan tersebut oleh seorang individu untuk mendapatkan keuntungan dan tenaga kerja ...selanjutnya

Yong minta Ketua DAP Sabah hentikan lakonan

KOTA KINABALU, September 26, 2014: Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee berkata Ketua DAP Sabah, Jimmy Wong harus berhenti berpura-pura mengenai kes fitnah terhadap rakannya, Junz Wong.

Beliau berkata Jimmy harus, pertama sekali, meminta Junz bertaubat dan meminta maaf atas pembohongannya mengenai “rasuah RM50 juta” dan “Projek M” terhadap Yong dan SAPP.

“Jimmy Wong pastinya tahu dakwaan “rasuah RM50 juta” dan “Projek M” yang dibuat oleh Junz terhadap SAPP dan saya adalah pembohongan jelas dan berniat jahat. Kalau Jimmy, yang kenal saya hampir 40 tahun, berfikir bahawa tuduhan serius Junz itu bukan satu pembohongan, maka beliau tentu tidak bercakap mengenai membuat pakatan dengan SAPP,” kata Yong, seorang bekas Ketua Menteri ...selanjutnya

Rakyat Sabah tidak takut dengan ancaman itu - Yong

KOTA KINABALU, September 4, 2014: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Yong Teck Lee kesal dengan ancaman yang dikeluarkan oleh menteri persekutuan terhadap "penyokong pemisahan Sabah" semasa minggu Merdeka.

Bagaimanapun, beliau berkata beliau percaya selepas 51 tahun dalam Malaysia, rakyat di Sabah tidak lagi
takut dengan ancaman seperti itu.

"Timbalan Perdana Menteri di Sipitang telah memberi amaran tindakan keras akan diambil terhadap 'ceramah pemisahan'.

Menteri Dalam Negeri mendedahkan satu tindakan keras "tidak lama lagi" terhadap penyokong pemisahan Sabah yang telah dikenal pasti kerajaan ...selanjutnya

Kongres 2014: Perutusan Presiden Parti Maju Sabah

KOTA KINABALU, Ogos 30, 2014: "Kekalahan memalukan", "bencana ", "makan telur", "lumpuh/ tutup kedai" dan ejekkan lain, Pelbagai kata-kata kesat yang dilemparkan kepada SAPP, pemimpin dan ahli-ahli kami selepas kami kalah sepenuhnya (lesap) pada pilihan raya umum lepas. Yang " menang" memperkecil-kecilkan kami. Kami diketawakan . Orang-orang kita, segelintir, yang patah semangat telah meninggalkan parti. Selebihnya yang berani telah memilih untuk kekal dalam SAPP.

Hakikat bahawa pemimpin dan ahli SAPP terus memberi penghormatan setinggi-tingginya dan berpegang kepada prinsip asas bahawa perjuangan kita adalah berdasarkan kepada kebenaran, keikhlasan dan pengorbanan. SAPP tidak mengenal erti takut/ gentar. Perjuangan kita masih mulia. Ahli-ahli kami tetap bangga. Sebabnya ialah, apa yang telah kita katakan sebelum ini sedang membuktikan kewajarannya.

Keperluan untuk mewujudkan Sabah IC, isu rampasan tanah berterusan, pengeksplotasian sumber Sabah, kenaikan kos sara hidup, keselamatan semakin merosot dan YB Pakatan yang berpaling tadah semuanya telah diramalkan oleh kami ...more

Kongres 2014: Perutusan Ketua Wanita Parti Maju Sabah (SAPP)

KOTA KINABALU, Ogos 30, 2014: Mesyuarat agung tahunan bagi tahun ini membawa makna yang signifikan kepada saya, kerana ia adalah tahun pemilihan parti yang membawa simbolik perubahan dan pembaharuan kepada parti.

Keputusan pilhanraya tahun lepas, hanya merupakan satu cabaran permulaan bagi parti, dimana kita mesti mempertahankan konsep kuasa autonomi untuk memastikan Sabah mendapat hak-hak yang saksama seperti agihan pendapatan minyak yang lebih tinggi, peluang pekerjaan yang lebih banyak, pendidikan yang baik, taraf hidup yang lebih sempurna dan sebagainya.

Wanita sebagai sebahagian anggota dalam masyarakat, memainkan peranan yang amat penting dalam mengejar hasrat ini, dimana wanita hari ini tidak perlu lagi merendahkan diri sebagai seorang hamba, malah adalah penggerak dalam arus pembangungan negara.

Demi memastikan rakyat Sabah dan anak cucu kita mendapat hak-hak yang sewajarnya, bersama-samalah kita berganding bahu dalam usaha sedemikian ...more

Kongres 2014: Perutusan Ketua Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP)

KOTA KINABALU, Ogos 30, 2014: Rakan-rakan seperjuangan yang saya hormati sekalian,

Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan syabas kepada semua cawangan-cawangan yang telah berjaya mengadakan mesyuarat-mesyuarat agung pada tahun ini.

Kongres kita pada tahun ini amat penting untuk masa depan SAPP dan Sabah. Ramai yang tertanya-tanya samada SAPP masih lagi wujud ataupun sudah hanyut setelah dihempas oleh ombak PRU13 yang lalu. Maka kehadiran kamu semua pada hari ini akan menjawab ketidak-pastian mereka.

Perhimpunan kita pada hari ini akan menunjukkan kepada semua bahawa SAPP bukan sahaja setakat masih wujud tapi SAPP masih relevan dalam memperjuangkan otonomi untuk Sabah yang tercinta ini ...more

Tuntut keputusan RCI mengenai PTI didedah

KOTA KINABALU, August 11, 2014: Beberapa penyokong daripada Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) mengadakan perhimpunan aman menuntut agar penemuan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) tentang pendatang tanpa izin didedahkan, di sini pada Ahad.

Penyokong yang diketuai oleh Ketua Pemuda SAPP Edward Dagul dilihat berhimpun di Lintasan Deasoka lebih kurang pukul 9 pagi, membawa pelekat yang tertulis ungkapan seperti 'Jangan Sorok Kebenaran' dan 'Bila Umum RCI' sementara beberapa anggota polis dilihat memantau keadaan.

"Siasatan bermula pada Januari 2013 dan berakhir pada September tahun sama, dengan Tan Sri Steve Shim sebagai Pengerusi panel suruhanjaya RCI mengatakan yang penemuannya akan didedahkan men-jelang Disemher' tahun 2013;" kata Dagul ...selanjutnya

Hudud Ganggu Sistem Undang-Undang, Politik

KOTA KINABALU, June 19, 2014: Kinabalu: Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Amde Sidik percaya Sabah dan Sarawak tidak mungkin menjadi rakan dalam penubuhan Malaysia 51 tahun lalu kalau mereka nampak undang-undang Hudud akan dilaksanakan sebagai sebahagian daripada undang-undang Malaysia.

Beliau berkata, memperkenalkan undang-undang Hudud sebagai undang-undang Malaysia bukanlah semangat Malaysia dan tidak pernah ada dalam agenda sebelum penandatangan perjanjian Malaysia pada 1963.

"Undang-undang Hudud bukan saja menggangu struktur sistem undang-undang tetapi sistem politik secara kesuluruhan," katanya dalam satu kenyataan di sini, Rabu.

Amde berkata pemimpin PAS mengatakan bukan Muslim tidak perlu bimbang kerana Hudud hanya digunakan bagi Muslim

"Saya fikir semua orang di negara ini memang wajar berasa bimbang. Dari segi luaran, Muslim mungkin bersetuju kerana mereka takut dicap sebagai penentang undang-undang Allah, tetapi saya boleh katakan, ramai yang tidak pasti sama seperti bukan Muslim," ...selanjutnya

Pemuda SAPP: Kerajaan harus mematuhi borneonisasi dalam perjanjian malaysia 1963

KOTA KINABALU - "Objektif perhimpunan protes aman pada hari ini diadakan disebabkan ketidak puashatian kami berkenaan kenyataan Pengarah Pendidikan Negeri Sabah, Datuk Jame Bin Alip dalam surat khabar beberapa hari yang lalu," katanya Brister Mokujal sebagai Naib Ketua Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Zon Utara.

Beliau mendakwa bahawa dalam kenyataan Pengarah Pendidikan Negeri Sabah mengatakan bahawa pengambilan guru-guru untuk mengajar di sekolah-sekolah di seluruh Sabah bagi sesi Januari dan Febuari seramai 1,380 orang Guru, yang mana 481 (201-SMK, 280-SK) dari jumlah guru tersebut dari Sabah, 34 guru ( SK ) dari Sarawak, manakala 865 (747-SMK, 118-SK) dari Jumlah guru yang diambil, dari Malaya/Semenanjung. Ini bermaksud, hampir 70% pengambilan guru-guru untuk mengajar di sekolah- sekolah di Sabah ini adalah dari MALAYA, satu jumlah yang besar ...selanjutnya

Penyampaian bantuan kepada ahli SAPP di Keningau dan Tenom

KENINGAU, Februari 25, 2014: Datuk Frankie Chong menyampaikan bekalan beras dan bahan makanan kepada ahli SAPP di Kg Ansip dan Kg Pagalungan.

Seramai 45 keluarga ahli SAPP yang telah mendapat bantuan dalam majlis penyampaian tersebut. Turut bersama menyampai bantuan ialah Puan Irene Chan dari Exco Wanita SAPP dan AJK CLC Sook.

Naib President Jimmy Jawatah membahagi bekalan beras dan makanan di kawasan Melalap dan Kemabong. Seramai 217 keluarga SAPP menerima bantuan tersebut.

Sejumlah 260 ahli SAPP di kawasan pendalaman yang terlibat banjir telah mendapat perhatian daripada pemimpin pemimpin SAPP dan penderma- derma yang budiman yang diketuai oleh Naib President merankap Ketua Wanita Exco Puan Melanie dan Isteri kepada Parti President Datin Seri Panglima Stella Yong.

Frankie Chong katanya, saya bagi pihak ahli-ahli SAPP di Pedalaman mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka dan semua penderma yang budiman ...selanjutnya

Kaedah penyelesaian jangka panjang Usaha mendalamkan Sungai Padas perlu diambil untuk elak banjir berulang

“Sudah 33 tahun berlalu sejak kejadian banjir besar di daerah itu dan usaha mendalamkan dasar sungai perlu dilakukan agar segala hakisan tanah daripada tebing sungai serta hulu sungai dapat dibuang bagi melancarkan lagi pengaliran air sungai. Sungai yang cetek ditambah hujan yang turun lebih hampir tiga hari sejak 12 Februari lalu sudah pasti akan menyebabkan kejadian banjir besar berlaku. “

KOTA KINABALU, Februari 18, 2014: Satu usaha mendalamkan dasar dan meluruskan Sungai Padas perlu dilakukan bagi mengelakkan kejadian bencana banjir di daerah Beaufort daripada berulang.

Ketua Wanita SAPP Melanie Chia berkata, Beaufort adalah daerah yang sering kali terjejas banjir. Hujan lebat pada 13 Februari lalu menyebabkan kejadian banjir terburuk berlaku sejak tahun 1981 ...selanjutnya

Sabah IC melindungi hak keistimewaan orang Sabah

KOTA KINABALU, Januari 15, 2014: Pendedahan pendatang asing tanpa izin (PTI) yang mendapat Mykad dan seterusnya jadi pengundi di Sabah dilaporkan semasa pendengaran saksi saksi di hadapan Jawatankuasa Suruhanjaya DiRajah (RCI) mengenai masalah PTI di Sabah.

Pendedahan 60% murid orang asing yang bersekolah di sekolah rendah kerajaan di Putatan adalah manifestasi hak rakyat Sabah semakin diboloti oleh orang asing.

Rakyat Sabah semakin bimbang generasi anak watan sudah tidak menikmati erti kemerdekaan apabila negeri mereka hilang kuasa untuk mempertahankan hak dan kedaulatan negeri Sabah.

Pihak SAPP menuntut laporan RCI yang dikemukakan kepada kerajaan supaya dapat juga dilaporkan kepada orang awam agar kesahihan pemberian Mykad samada melalui Projek IC mahupun melalui sindiket dapat didedahkan secara terbuka ...selanjutnya

Bangunan Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan Sabah tidak selamat

KOTA KINABALU, Disember 15, 2013: Kakitangan yang bertugas di jabatan dan agensi Kerajaan Persekutuan di Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan Sabah yang terletak di Jalan Sulaman melahirkan kebimbangan terhadap keselamatan mereka selepas satu lagi insiden siling runtuh susulan hujan ribut dua hari yang lalu.

Ketua SAPP Zon Kota Kinabalu, John Stephen berkata beberapa orang kakitangan jabatan yang bertugas di Aras 7, Blok A, telah menemui beliau dan meminta bantuan agar perkara ini diberi perhatian serius kerana bangunan kompleks tersebut mungkin sudah tidak selamat.

John Stephen turut melahirkan rasa kesal terhadap pihak atasan agensi berkenaan yang mengugut akan mengenakan tindakan tatatertib terhadap mana-mana kakitangan jika menyebarkan sebarang maklumat atau gambar kejadian di premis berkenaan ... selanjutnya

Yong menang kes rayuan saman fitnah berhubung Double Six

KOTA KINABALU, November 19, 2013: Mahkamah Rayuan pada Isnin mengenepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang memerintah Parti Maju Sabah (SAPP) dan Presidennya Datuk Yong Teck Lee untuk membayar RM1 juta kepada bekas ketua menteri Tan Sri Harris Salleh kerana memfitnah berhubung tragedi 'Double Six'.

Hakim-hakim Datuk Linton Albert, Dato' Anatham Kasinather dan Dato' Seri Zakaria Sam dalam keputusan sebulat suara mereka, membenarkan rayuan oleh SAPP dan Yong dengan kos RM150,000 selepas mendengar hujahan daripada kedua-dua pihak.

Mahkamah juga memerintahkan Harris membayar balik jumlah yang sudah dibayar dalam tempoh dua minggu bermula Isnin.

Peguam Datuk Simon Shim, yang mewakili Yong dan parti itu, terdahulu memaklumkan mahkamah bahawa jumlah penuh termasuk faedah sudah dibayar oleh Yong kepada Harris ... more

Bangunlah untuk Sabah! Posik noh montok Sabah!

KOTA KINABALU, October 21, 2013: Ahli Majlis Tertinggi SAPP merangkap Pengerusi CLC Moyog, Aloysius Siap berucap di dalam Mesyuarat Agung Tuhan 2013 Gabungan Cawangan-Cawangan Zon Kota Kinabalu dan Penampang berkata perjuangan Parti Maju Sabah (SAPP) tetap masih relevan di Sabah.

"Keputusan pilihanraya umum ke-13 sudah berlalu di mana kita tidak mendapat keputusan yang sepatutnya akan tetapi ini adalah pilihan rakyat sewaktu itu disebabkan tipu hela yang ditaburkan oleh Parti Malaya (Pakatan Rakyat - Umno BN).

"Oleh kerana itu maka sekarang ini rakyat baru sedar bahawa Parti SAPP sebuah parti tempatan adalah sesungguhnya komited dan jujur memperjuangkan hak dan nasib rakyat Sabah.

"Malahan parti Malaya telah menabur fitnah untuk memburukan keadaan. Jelas terbukti bahawa penerangan yang kita berikan sewaktu kempen pilihanraya adalah benar / betul. Kita di Kawasan Moyog telah bekerja keras tetapi apa boleh buat rakyat masih tertipu juga ...selanjutnya

Pengwujudan Kad Pengenalan Sabah (IC Sabah)

Masalah pendatang asing tanpa izin (PTI) di Sabah telah banyak menimbulkan masalah social, masalah jenayah, termasuk masalah politik di Sabah sejak awal tahun tujuh puluhan hingga ke hari ini.

Masalah PTI lebih ketara dan lebih ramai dalam tahun lapan puluhan. Kehadiran PTI telah di exploitasikan oleh pihak-pihak tertentu dan pihak berkuasa dalam Negara sehingga orang-orang PTI mendapat kad pengenalan dengan mudah dan menjadi warganegara dengan sekelip mata. Pemberian Mykad oleh Jabatan Pendaftaran negara kepada ratusan ribu PTI dengan tidak mematuhui peraturan dan undang undang negara telah menghantuhi pemikiran dan kehidupan rakyat Sabah dalam beberapa dekad lamanya. Kebimbangan rakyat Sabah keatas kedaulatan dan keselamatan negeri Sabah sudah lama disuarakan oleh pemimpin-pemimpin dan rakyat Sabah.

Buktinya ramai saksi-saksi daripada kalangan pemimpin dan rakyat Sabah termasuk orang-orang asing telah tampil dalam pendengaran Suruhanjaya Diraja Mengenai Pendatanag Tanpa Izin (RCI) di Sabah telah memberi bukti-bukti bagaimana orang-orang asing/PTI telah diberikan Mykad oleh JPN termasuk sindiket-sindeket yang berkepentingan politik telah didedahkan ...selanjutnya

Perayaan sambutan Tahun Jubilee Kemerdekaan Sabah

KOTA KINABALU, Ogos 28, 2013:  Persatuan pergerakan NGO Solidariti Belia Sabunah (SBS) mengambil inisiatif untuk menganjurkan perayaan hari Kemerdekaan Sabah yang Ke-50.

Menurut Pengerusi SBS Stephan Gaimin, penganjuran ini bukan hanya untuk memperingati hari Kemerdekaan Sabah. Tetapi SBS mahu agar sejarah Kemerdekaan Sabah mendapat tumpuan yang lebih dan patut dirayakan secara besar-besaran.

Sepatutnya, rakyat Sabah merayakan 31hb Ogos sempena Hari kemerdekaan Sabah. Kita sepatutnya memberi penekanan bahawa Sabah merdeka dari jajahan selama 16 hari, sebelum bersama-sama Sarawak, Singapura dan Malaya membentuk Malaysia pada 16hb September 1963.

Kesedaran sahaja tidak mencukupi. Sebagai orang muda, SBS ingin menyeru kepada belia Sabah yang mempunyai semangat Patriotik Sabah agar mempertahankan warisan ini agar tidak hilang ditelan arus masa ...selanjutnya

RCI: Sabah perlu keluarkan IC sendiri

KOTA KINABALU, Jun 21, 2013: Rakyat Sabah seharusnya diberikan kelebihan untuk mengeluarkan kad pengenalan (IC) mereka sendiri bagi mengekang pemberian kewarganegaraan kepada rakyat asing di negeri berkenaan, cadangan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Yong Teck Lee kepada Inkuiri Diraja Suruhanjaya Siasatan Pendatang Asing (RCI) di Sabah.

Yong menjelaskan, kerajaan Persekutuan dilihat tidak serius dalam menangani gejala pemberian kad pengenalan kepada warga asing dari Filipina dan Indonesia, dan Sabah jelasnya harus memikirkan inisiatif sendiri bagi menyelesaikan perkara itu.

"Jika kerajaan tak nak selesaikan perkara ini, kita perlu selesaikan sendiri dengan mekanisme kita sendiri, keluarkan IC Sabah," katanya kepada RCI hari ini di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu.

Beliau menjelaskan, idea pengeluaran IC Sabah diutarakan selepas hilang harapan terhadap kerajaan persekutuan dalam isu berkenaan.

"Idea ini timbul sebelum pembentukan RCI ini lagi," ...selanjutnya

Putrajaya boleh simpan pendatang di semenanjung

KOTA KINABALU, Jun 21, 2013: Jika Putrajaya menolak bulat-bulat untuk bertindak terhadap pendapat haram yang diberi kerakyatan di Sabah, mereka boleh menyimpannya di Semenanjung Malaysia, yang pentadbiran kerajaan persekutuan terletak di situ.

Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Yong Teck Lee berkata demikian kepada suruhanjaya siasatan diraja (RCI) berkaitan masalah pendatang asing Sabah di Kota Kinabalu hari ini.

"Jika kerajaan persekutuan bertegas bahawa pendatang haram ini rakyat Malaysia, biarkan. Mereka boleh tinggal di semenanjung dan tertakluk kepada undang-undang di sana.

"Jika kamu mahu datang ke Sabah, kamu mesti buktikan kamu orang Sabah (dengan kad pengenalan Sabah)," kata Yong ...selanjutnya

RCI diberitahu Sabah terpaksa berusaha sendiri tangani isu PTI

KOTA KINABALU, 20 Jun (Bernama) -- Sabah terpaksa berusaha sendiri untuk menangani isu pendatang tanpa izin yang begitu mendesak di negeri itu, kata bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Yong Teck Lee kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pendatang tanpa izin di Sabah Khamis.

Beliau berkata keadaan di Sabah sekarang mencapai tahap kritikal dan memerlukan penyelesaian segera.

"Keadaan akan menjadi rumit (untuk menyelesaikan masalah ini) kerana saya menganggap kini kita berada di ICU (Unit Rawatan Rapi). Keadaannya amat kritikal.

"Kita sudah melihat kesan daripada masalah ini seperti pencerobohan Lahad Datu baru-baru ini. Tiada siapa yang tahu apa pula yang akan berlaku selepas ini," katanya.

Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) ini berkata kerajaan negeri boleh memberi kad pengenalan (KP) Sabah kepada rakyat Malaysia tulen di negeri berkenaan ...selanjutnya

Yong lapor polis isu fitnah RM80 juta

KOTA KINABALU, May 23, 2013: Presiden Parti Maju Sabah Datuk Yong Teck Lee membuat satu laporan terhadap finah jenayah oleh individu serta pihak dalam media social bahawa beliau dan parti itu dibayar RM80 juta oleh Perdana Menteri dan Ketua Menteri.

Yong berkata fitnah masih tersebar mengenai beliau dan SAPP dibayar RM80 juta oleh Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datuk Seri Musa Aman.

"Kelmarin, saya dengan daripada rakan sejawat saya, Dato Shuaib Mutalip bahawa rakan sekerja keluarganya di pejabat masih bercakap tentang perkara itu-fitnah RM80 juta."

"Semasa pilihan raya umum, saya mendengar daripada rakan kami di Kudat (Peter Tsen) dan Beaufort (Thomas Chong) bohong, sama yang disebarkan mengenai SAPP. Cerita umumnya adalah saya menaiki teksi ke kediaman Musa Aman untuk mengambil wang tunai RM80 juta itu!" katanya dalam satu kenyataan di sini ...selanjutnya

Orang Sg Kinabatangan menuntut hak Gua Gomantong

KINABATANGAN, Mei 2, 2013: Satu perhimpunan secara aman telah dibuat di kawasan Dataran Kinabatangan oleh penduduk-penduduk yang tinggal di sekitar kawasan daerah tersebut yang kebanyakannya adalah penyokong tegar Barisan Nasional. Perhimpunan secara aman ini telah dianjurkan oleh Gabungan Pewaris Gua Gomantong. Perhimpunan ini dibuat adalah atas sebab-sebab ingin menuntut hak Orang Sungai daripada suku Bulud Upih yang sememangnya adalah pewaris kepada Gua Gomantong daripada Kerajaan Negeri Sabah.

Perhimpunan secara aman ini telah dianjurkan oleh Saudara Awang Aspar Bin Haji Liwanga dan di bantu oleh beberapa orang rakan-rakan yang lain serta di hadiri oleh seorang wakli daripada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) ...selanjutnya

BN gagal melaksanakan Grid Penempatan Gana

KOTA MARUDU, Mei 1, 2013 - GRID Penempatan Gana adalah satu projek mega yang telah menelan belanja lebih kurang RM20 juta.

Terletak 38 km dari Pekan Daerah Kota Marudu yang diseliahkan oleh Jabatan Perhutanan dan kini sudah terbengkalai.

Pembinaan rumah sebanyak 450 buah telah didirikan untuk menempatkan seramai 450 keluarga dari 10 buah kampung keatas tanah seluas 1,800 hektar di Gana.

Kampung-kampung yang terlibat dalam projek GRID penempatan di Gana ini adalah seperti berikut ...selanjutnya

Rakyat benci Sabah dijadikan simpanan tetap (Fixed Deposit)BN

KOTA KINABALU, April 30, 2013: Walaupun Barisan Nasional sudah berulang kali menyatakan Sabah sebagai simpanan tetapnya (fixed deposit), namun dari segi psikologi ia adalah tuntutan yang amat menghina perasaan sebahagian rakyat Sabah yang enggan dikaitkan dengan kerajaan pemerintah itu.

Facebook adalah saluran informasi yang ketara menunjukkan perasaan tersinggung yang membuak-buak penduduk negeri ini mengenai tuntutan kerajaan pusat itu. Ramai membuat komen tidak suka dengan gelaran itu kerana menganggap ia sebagai tidak membawa apa-apa makna kepada penduduk Sabah.

"Apa gunanya kita dalam Malaysia kalau kita hanya dijadikan simpanan tetap? Apakah makna semua ini? Kita mahukan perubahan dan bukan dijadikan simpanan tetap oleh kerajaan pusat," demikian komen seseorang kawan di Facebook meluahkan perasaan kecewanya" ...selanjutnya

SAPP Tandek masih kuat, tidak pernah dibubar

KOTA MARUDU, April 29, 2013: Naib Pengerusi CLC Tandek John Charles Mitah Mikat, menafikan sekeras-kerasnya bahawa CLC Tandek dibubar, mala SAPP Tandek masih kuat dan tidak pernah dibubar seperti mana yang dinyatakan oleh Joe Santi (Penyelaras Zon Mengundi/PZM) baru baru ini di Matunggong.

Katanya, CLC Tandek mempunyai empat Penyelaras PZM termasuk Joe Santi dilantik oleh Pengerusi CLC Tandek Datuk Eric Majimbun, Joe baru dilantik awal tahun lalu atas budibicara Datuk Eric, dan diberikan kepercayaan untuk mengetuai PZM dibahagian bukit iaitu lima kawasan pusat mengundi (PPU) tetapi sehingga pada hari ini beliau telah gagal menjalankan tugas seperti mana yang diamanahkan ...selanjutnya

Radin sudah menghampiri menopause politik

TENOM, April 28, 2013: Calun Parti Maju Sabah (SAPP) bagi DUN Melalap Roger Stimin mengajak rakyat dikawasan Melalap agar insaf dan bangkit untuk terus berjuang menukarkan kerajaan kukubesi BN pada PRU13 termasuklah ADUN Melalap yang telah berkhidmat selama 4 penggal tetapi tidak ada kemajuan maksima dilaksanakan.

Beliau berkata, kerajaan USNO yang menerajui kerajaan sejak tahun 1967 dan berakhir tahun 1976 rakyat dapat lihat sendiri kejayaannya seperti jambatan Tenom Lama atau lebih dikenali Jambatan Tun Mustapha ...selanjutnya

Presiden parti dan 6 calon yang bertanding turun padang

SANDAKAN, April 27,2013: Parti Maju Sabah (SAPP) yang meletakkan 6 orang calonnya untuk merebut kerusi (DUN) pada PRU ke-13 buat kali ini telah memulakan kempen untuk meraih sokongan pengundi.

Kempen tersebut telah dihadiri oleh kesemua calon yang bertanding di atas tiket Parti Maju Sabah (SAPP) dan diserikan lagi dengan kehadiran Presiden Parti Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee. Kempen bermula seawal jam 7.00 pagi daripada kawasan Pasar Besar Umum Sandakan seterusnya menuju pula ke kawasan Pasar Sim-Sim. Lawatan tersebut memberikan peluang kepada para peniaga untuk mengenali lebih dekat serta beramah mesra pada calon-calon yang bertanding untuk kawasan (DUN) masing-masing selanjutnya

Tanah dan Gua Gomantong akan dikembalikan kepada pewaris

Tanah dan Guan Gomantong akan dikembalikan kepada pewaris yang berhak antara yang terdapat pada manifesto Tuan Aprin bin Musin, Calon SAPP N.48 Sukau

SUKAU, April 27, 2013: Calon Parti Maju Sabah (SAPP) yang bertanding untuk merebut kerusi (DUN) N.48 Sukau, Tuan Aprin Bin Musin telah mengemukakan beberapa perkara penting yang dihadapi oleh penduduk (DUN) Sukau dan perkara-perkara tersebut telah disenaraikan di dalam manifesto beliau. Tuan Aprin juga berjanji akan menunaikan perkara-perkara yang telah disenaraikan sekiranya beliau diberikan mandat pada PRU-13 kali ini.

Permasalahan ini sememangnya telah lama disuarakan oleh penduduk-penduduk yang tinggal ...selanjutnya

Pemangkin semangat juang kepada semua calon SAPP yang bertanding

SANDAKAN 26 April 2013; Kunjungan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee turun padang membuat kunjungan lawatan ke Daerah Sandakan sempena Pilihanraya Umum PRU ke-13 ini.

Kunjungan tersebut adalah lanjutan daripada program jelajah keseluruh sabah dan adalah salah satu program wajib presiden parti tersebut sebagai pemangkin semangat kepada semua calon-calon yang bertanding dalam merebut kerusi DUN untuk beberapa kawasan di Sandakan. Program tersebut di serikan lagi dengan satu sesi ceramah yang berlangsung pada sebelah malamnya di kawasan lapang Bandar Kim Fung, Batu 4 Sandakan...selanjutnya

PRU13: Pakatan tidak akan mempunyai peluang untuk mentadbir Sabah

KOTA KINABALU, April 26, 2013: Parti Maju Sabah telah mendakwa bahawa Pakatan Rakyat cuba mengelirukan rakyat Sabah bahawa mereka mampu untuk membentuk kerajaan negeri jika mereka menang majoriti dalam pilihan raya umum.

Timbalan Presiden Parti Datuk Eric Majimbun (gambar) menjelaskan bahawa pakatan pembangkang yang berpangkalan di Semenanjung (PR) bukan gabungan berdaftar seperti Barisan Nasional atau SAPP parti pembangkang tempatan Sabah ...selanjutnya

Yong ulangi SAPP tidak akan kembali ke pangkuan BN

KOTA KINABALU, April 26, 2013: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Yong Teck Lee mengulangi pendirian bahawa beliau dan parti itu tidak akan kembali ke pangkuan Barisan Nasional (BN) tanpa mengira apakah keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

Yong berkata, beliau tidak akan mahu mengkhianati kepercayaan dan sokongan yang di berikan oleh rakyat kepadanya selama ini.

Beliau mengulas dakwaan dua bekas pemimpin SAPP, Ketua DAP Sabah Jimmy Wong dan Hiew King Cheu bahawa beliau menerima sebahagian dari RM80 juta daripada Datuk Seri Musa Aman yang di agihkan kepada parti-parti pembangkang untuk memecah belah undi pengundi...more

SAPP yakin menang di Sepanggar

KOTA KINABALU, April 26, 2013: Lagu 'menang' Presiden Pari Maju Sabah (SAPP), Datuk Yong Teck Lee menghangatkan suasana majlis perjumpaan bersama rakyat parti itu di pecan Inanam dua hari lalu.

Yong menyelitkan lagu 'di sini menang, di sana menang, di mana-mana pun kita menang' yang diadaptasi dari lagu kanak-kanak 'di sini senang di sana senang' sebanyak lima kali sepanjang ucapannya.

Tambah menggamatkan apabila beliau mengajak hadirin untuk bersama-sama menyanyi lagu itu bagi menggambarkan bahawa SAPP boleh menang di kawasan Parlimen P171 Sepanggar dan kedua-dua kerusi DUN kawasan itu iaitu N12 Karambunai dan N13 Inanam ...selanjutnya

Calon SAPP menambat hati anak muda

SANDAKAN, April 25, 2013; Ketika melihat cermin memandang peristiwa dan mempelajari banyak daripadanya bermaksud muhasabah diri, beriltizam memperbaiki kelemahan dan menghindari kesilapan, memenafaatkan potensi diri dan orang-orang yang berilmu.

Semoga perjalanan seterusnya bersiap siaga untuk satu perubahan. Sekali lagi calon Parti Maju Sabah (SAPP) Tuan Haji A.M. Jaffar Bin Haji A.M. Juana yang bertanding untuk merebut kerusi kawasan N.42 DUN Sungai Sibuga telah melakukan lawatan di sekitar Bandar Sibuga Jaya Batu 8, Perumahan Taman Fajar dan Perumahan Taman Sejati Batu 7 sempena PRU ke 13 ini ...selanjutnya

Calon SAPP N.42 DUN Sg Sibuga melawat di Pasar Besar

SANDAKAN, April 24, 2013: Calon Parti Maju Sabah (SAPP) Tuan Haji A.M. Jaffar @ Damaid Bin Haji A.M. Juana yang bertanding untuk merebut kerusi bagi kawasan N.42 DUN Sungai Sibuga turun padang membuat lawatan untuk Pilihanraya PRU ke 13 di sekitar kawasan Pasar Besar Sibuga Jaya Batu 8.

Kesempatan ini juga telah dimanafaatkan sepenuhnya oleh Tuan Haji A.M. Jaffar selaku calon yang bertanding mewakili Parti Maju Sabah (SAPP). Para peniaga yang menjalankan aktiviti urusniaga di kawasan pasar itu juga dapat beramah mesra dan mengenali lebih dekat lagi calon daripada Parti Maju Sabah (SAPP) ini. Beberapa permasalahan yang sering dibangkitkan telah disuarakan oleh para peniaga di sekitar kawasan pasar tersebut kepada calon Parti Maju Sabah (SAPP) ini. Lawatan tersebut bermula seawal jam 9.00 pagi dan berakhir pada jam 11.00 pagi ...selanjutnya

"Saya tidak akan khianati rakyat Sabah"

KOTA KINABALU, April 24, 2013: "Saya tidak akan mengkhianati kepercayaan rakyat Sabah walau apapun yang berlaku," kata Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee dalam ceramah kempennya di Luyang, semalam.

Beliau mengulangi pendirian bahawa beliau dan partinya tidak akan kembali ke pangkuan Barisan Nasional walau apapun keputusan pilihan raya nanti. Ini katanya, kerana beliau tidak mahu mengkhianati kepercayaan dan sokongan yang diberikan oleh rakyat kepadanya.

Sehubungan itu, Yong yang juga bekas Ketua Menteri Sabah, menggesa rakyat untuk memeriksa dan menganalisis dengan penuh bijaksana fakta dakwaan sesetengah pihak lawannya yang menuduhnya seolah-olah mensabotajkan kepercayaan itu ...selanjutnya

Seruan kepada GKB untuk menghadapi pilihanraya umum

KOTA KINABALU, 16 April, 2013: Parti Maju Sabah (SAPP) Graduan Kem Belia (GKB) Kota Kinabalu bersama-sama dengan sayap Pemuda Kota Kinabalu dan Mudanita berjaya menjayakan program "Kerahan GKB & Sukarelawan" pada 14 April 2013 di Grand Port View untuk membantu persiapan parti itu menghadapi Pilihan Raya Umum.

Tujuan program ini adalah untuk memastikan kerjasama bersepadu yang kukuh di kalangan ahli-ahlinya dan bersama-sama dengan belia KK mereka dan Mudanita sebelum, semasa dan selepas hari penamaan calon sehingga hari pengundian yang akan diadakan pada 5 Mei, 2013.

Graduan Kem Belia SAPP telah ditubuhkan sejak tahun 1996 dan telah menarik lebih ramai orang muda seawal usia 15 tahun dan akan dilatih untuk menjadi generasi pemimpin SAPP. Beberapa orang telah berjaya melanjutkan halatuju politik mereka dan sekarang adalah Pemimpin Belia dan Ahli Majlis Tertinggi parti ...selanjutnya

SAPP Tenom sumbang tangki air kepada penduduk Kg Manining

TENOM, April 15, 2013: Masalah terputus bekalan air bersih untuk penduduk Kg Manining selepas dilanda banjir pada Jumaat mendapat perhatian pemimpin Parti Maju Sabah (SAPP) dekat sini dengan tampil memberi sumbangan sebanyak 6 buah tangki untuk tujuan penyimpanan stok air hujan buat sementara waktu.

Sumbangan tersebut disampaikan Naib Ketua Pemuda SAPP Pusat Rudy Sulaiman Mairi yang mewakili Roger Stimin Ahli Majlis Tertinggi SAPP Pusat diserahkan kepada Jamil Binsalou salah seorang mewakili penduduk yang terjejas teruk di situ pada Isnin.

Tindakan pemimpin SAPP yang sanggup melupakan seketika soal politik tetapi mendahulukan kebajikan rakyat yang memerlukan bantuan asas sangat disanjung tinggi oleh masyarakat disitu malah menghargai sumbangan daripada SAPP ...selanjutnya

Pembinaan penyembur api berhampiran

KOTA KINABALU, April 13, 2013: Seorang pengusaha di Kg. Contoh, Putatan mempersoalkan lojiknya pembinaan penyembur api (fire hydrant) yang hanya jaraknya lebihkurang 30 meter dari yang sudah sedia ada (kiri).

Encik Chong agak terkilan mendapati lobang besar dikorek dihadapan gudang perkakas beliau, hanya untuk mengetahui sebuah penyembur api yang baru akan dibina dikawasan tersebut.

"Memang baik untuk adanya penyembur api untuk keselamatan, tetapi mengapa harus membina satu lagi sedang yang sudah sedia ada berdekatan tidak diselengarakan." tegas Encik Chong.

Beliau menjemput Pengerusi SAPP CLC N17, Datuk Richard Yong untuk menunjukkan "projek pembaziran tidak berfaedah" yang menyusahkan lalu lintas dikawasan itu ...selanjutnya

SAPP Kadamaian lancar blog

KOTA BELUD, April 10, 2013: SAPP Kawasan Kadamaian telah melancarkan blog sappkadamaian.blogspot.com sebagai salah satu jentera parti itu bagi menghadapi pilihan raya umum yang akan diadakan tidak lama lagi.

Pelancaran itu dibuat oleh Ketua Penyelaras SAPP Kadamaian, Puan Agnes Liewpin di pejabat SAPP Kawasan Kadamaian pada pagi Selasa.

Turut hadir dalam pelancaran itu ialah Ketua Penyelaras SAPP Usukan, Jimmy Tai.

Menyedari akan kepentingan media alternatif sebagai sebuah medium untuk mendekati rakyat dan mewartakan aktiviti dan program SAPP dalam blog.

Ini memudahkan pengundi yang berada di luar kawasan untuk mengakses maklumat terkini ...selanjutnya

Sedar isu penting apabila membuat pilihan

KOTA KINABALU, April 3,2013: Setelah menunggu sekian lama, berlaku juga pembubaran Parlimen dan Dewan Undangan Negeri Sabah. SAPP menggesa rakyat Sabah untuk mengambil bahagian sepenuhnya dalam proses demokrasi untuk memilih wakil-wakil rakyat dan kerajaan kita. Pertama sekali, ia adalah penting bahawa kita membincangkan dan membahaskan isu-isu utama yang dihadapi oleh Sabah supaya kita sebagai pengundi lebih sedar tentang isu-isu apabila kita membuat pilihan kita.

Sabah boleh bangun untuk menjadi sebuah negara yang ulung seperti yang dibayangkan pada tahun 1963 apabila kita membentuk Malaysia bersama Malaya dan Sarawak dan selepas Singapura meninggalkan kita pada tahun 1965. Autonomi politik, reformasi tanah, IC Sabah dan pelbagai isu-isu penting akan menjadi keutamaan kepada perjuangan SAPP untuk menjadikan Sabah terbaik sekali lagi dan untuk membuat kita bangga menjadi rakyat Sabah keluarga dalam negara Malaysia.

Yong Teck Lee
Presiden, SAPP (Parti Maju Sabah)...share

Biarkan Sabah mengulangi sejarah

Oleh Amde Sidik

KOTA KINABALU, April 3, 2013: Terdapat permintaan yang besar untuk Pilihanraya Umum (PRU) pada masa ini, mengikut pemerhatian kami tidak pernah berlaku. Keghairahan ini sama ada direka oleh genius atau kebetulan kebodohan - mengheret hak PRU13 ketepi, itu saja. Jawapannya akan hanya diketahui selepas pengundian pada PRU13. Yang mana, Kumpulan parti-parti politik yang membentuk kerajaan?

Tetapi banyak ciri-ciri yang tidak diketahui kepada parti-parti politik tempatan Sabah adalah berkaitan, dan ini adalah di mana pemimpin Semenanjung boleh diambil kira tidak bersedia. Apa yang berlaku di Semenanjung mungkin tidak sama seperti di Sabah? di Sarawak telah terbukti dalam Pilihanraya Negeri, berapa banyak kerusi Pakatan menang? ...selanjutnya

Sabah IC sebagai dokumen alternatif selain Mykad

TENOM, April 2,2013: Ahli Majlis Tertinggi Parti Maju Sabah (SAPP) Roger Stimin menegaskan bahawa parti itu tidak akan berganjak daripada matlamatnya untuk mengujudkan Kad Pengenalan Sabah (Sabah IC) sebaik sahaja parti itu membentuk kerajaan selepas pilihanraya umum kali ke-13 (PRU13).

Beliau berkata, meskipun ia mendapat tentangan daripada segelintir pemimpin kerajaan Barisan Nasional (BN) namun langkah tersebut merupakan tindakan terbaik untuk menyelesaikan kemelut isu pemberian dokumen diri seperti kewarganegaraan dan MyKad kepada rakyat asing.

"Kita bukan sekadar berjanji menurunkan bulan dan bintang tetapi inilah janji SAPP untuk menyelesaikan masalah MyKad kerana apa yang kita lihat sekarang pemimpin BN masih berdolak dalik dalam soal tersebut ...selanjutnya

Lima tahun masih menunggu PPRT oleh pasangan muda

TAMPARULI, 28 Mac 2013 - Simon Eyur (33) dan pasangannya Ondolin Dorompis (32) bersama anak mereka Samsean Odmon Simon (6) senantiasa berada dalam kebimbangan apabila tiba musim hujan kerana apabila hujan turun rumah yang mereka diami akan dibasahi hujan akibat bumbung yang diperbuat daripada daun rumbia tidak dapat menampung air hujan.

Simon menyatakan bahawa beliau berkerja sendiri sebagai penoreh getah. Dengan pendapatan yang tidak seberapa beliau cuba untuk berdikari tanpa bergantung kepada belas ehsan orang lain. Oleh sebab itu beliau amat terdesak untuk mendapatkan bantuan rumah PPRT yang tidak kunjung tiba.

Beliau juga menyampaikan rasa terkilan beliau kepada Yang Berhormat adun N.9 Tamparuli, dimana beliau telah memohon PPRT sejak tahun 2008 dan berkali-kali merujuk permohonan beliau termasuklah bertanya sendiri kepada ADUN Tamparuli namun jawapan yang sama diberikan iaitu "Tunggu dulu". Sedangkan mereka yang dulunya sama-sama memohon sudah mendapat rumah PPRT mereka ...selanjutnya

Doa Kesejahteraan untuk Rakyat Sabah

KOTA KINABALU, Mac 23, 2013: Parti Maju Sabah (SAPP) akan menganjurkan program yang bertema "Doa Kesejahteraan Untuk Rakyat Sabah" pada 24/03/2013 hari Ahad bertempat di Ming Garden, pada pukul 1:30 tengah hari. Tujuan progam ini diadakan ialah berjumpaan solidariti rakyat Sabah.

Rakyat Sabah mengutuk kehadiran pencerobohan yang berlaku baru baru ini di Lahad Datu pada 9hb Febuari. Dalam perjumpaan ini kita masing masing berdoa tidak kira bangsa dan kepecayaan ugama masing masing. Sebagai sebuah parti politik yang mengamalkan konsep berbilang kaum dan berbilang ugama akan sama sama berdoa agar di jauh dari mala peteka seperti yang berlaku baru baru di Lahad Datu ini tidak akan berulang lagi ...selanjutnya

3 dalam 1 program SAPP Kadamaian

KOTA BELUD, Mac 23, 2013: Parti Maju Sabah (SAPP) Kadamaian telah dengan jayanya menganjur suatu aktiviti gotong royong memperbaiki gerai jualan pada pagi dan sebelah petang memasang Bendera SAPP di Kg Penepuan, Kelawat pada hari ketiga 13/03/2013.

Pengerusi Penganjur merangkap Ketua Poster/Billboard/Banner untuk mukim Kelawat, Aloysius Pendeh merakamkan penghargaan kepada SAPP Kadamaian atas bantuan zinc dan kayu untuk pembaikian gerai jualan mereka yang telah lama tidak selamat di guna, kerana mereka tidak mempunyai peruntukan cukup untuk membeli bahan bahan tersebut. Beliau juga mohon agar SAPP sekiranya bentuk Kerajaan, akan mengeluarkan tanah Kg Penepuan yang telah mereka tinggal selama 15 tahun lalu daripada tanah hutan simpan  ...selanjutnya

KL bersalah masalah keselamatan di Sabah

KOTA KINABALU, 15 Mac 2013: Kuala Lumpur patut dipersalahkan terhadap kes pencerobohan militan Sulu kerana tidak pernah memenuhi tanggungjawab mengenai aspek keselamatan di Sabah terutamanya di Lahad Datu.

Bekas Ketua Polis Daerah Lahad Datu Kamis Daming berkata, Kuala Lumpur tidak melayan sebarang cadangan dan permintaan untuk menaik taraf keselamatan di Lahad Datu.

"Semasa saya bertugas di Lahad Datu lima tahun lalu, saya sering menyuarakan kebimbangan kepada pegawai atasan tentang kemungkinan berlakunya pencerobohan pihak luar ...selanjutnya

SAPP tampil hulur bantuan kepada penduduk terjejas pertempuran

LAHAD DATU, Mac 8, 2013: Parti Maju Sabah (SAPP) tampil ke hadapan menghulurkan bantuan makanan dan minuman kepada para penduduk kampung yang terjejas akibat pertempuran diantara pasukan keselamatan dengan penceroboh dari Filipina di Kampung Tanduo dekat sini.

Bagaimanapun, bahan makanan dan minuman itu tidak dapat disampaikan kepada para penduduk yang kini ditempatkan di Dewan Embara Budi dan Dewan Fajar Harapan kerana tidak mendapat kebenaran dari pihak berkuasa.

"SAPP telah menghubungi pelbagai pihak namun makanan dan minuman itu tidak dapat disampaikan ...selanjutnya

Dasar reformasi tanah SAPP memberi jaminan kepada rakyat

KADAMAIAN, Mac 5, 2013: Encik Sepikit Lihuan, Ketua Penerangan CLC menjelaskan Dasar reformasi tanah SAPP yang akan memberi jaminan kepada rakyat bahawa hak asasi tanah anak negeri akan dilindungi dan tidak ada tanah akan diberi kelulusan kepada pemohon yang bukan rakyat tempatan Sabah.

Penduduk kampung menyambut penerangan beliau dengan cukup menggalakkan apabila beliau menyentuh tanah simpanan perrkampungan anak negeri serta tanah perkuburan mesti dikekalkan sebagai mana yang diwartakan, agar kebudayaan tradisi serta adat istiadat tetap dijaga dan dipelihara ...selanjutnya

BN gagal bangunkan Beaufort

BEAUFORT, Mac 4, 2013: Menurutnya lagi semua perancangan pembangunan nampaknya menemui kegagalan apabila beberapa bangunan tidak diguna dan disedia sepenuhnya.

Beliau berkata kemajuan pembangunan dengan terdirinya kedai baharu dan perumahan baharu sebenarnya merupakan pelaburan para pemaju hartanah yang tidak memerlukan modal kerajaan. Pihak kerajaan hanya meluluskan pelan bangunan dan memastikan semua aspek dipatuhi oleh pihak pemaju. Menurut Thomas, pemimpin BN hanya tahu menggunakan alasan, ekonomi baik hasil kerja tangan kerajaan, sedangkan ianya berlaku sebaliknya ...selanjutnya

Rumah PPRT tanpa lampu

KOTA KINABALU, Mac 2, 2013: Cara kerajaan BN membantu rakyat "separuh hati" bukan membantu tetapi menyusahkan rakyat. Seorang penerima rumah PPRT Awang Asi dari kampong Lembising membuat aduan kepada Pengerusi SAPP CLC N.17 Tanjung Aru Datuk Richard Yong, bahawa rumah PPRT yang sudah siap sejak dua tahun dahulu hingga sekarang tidak di bekalkan dengan tenaga lektrik. Didapati tiang letrik terdekat hanya terletak lebih kurang 50 meter dari rumah tersebut. Disamping itu Awang Asi merasakan bahawa rumah PPRT yang di bina bertiang adalah tidak selamat untuk didiami ...selanjutnya

Pemimpin Umno Banggi terdesak meraih sokongan rakyat

BANGGI (Kanibungan), Mac 2, 2013: Pengerus CLC N.1 Banggi Jaely Medong menyatakan bahawa seorang ahli SAPP yang keluar baru-baru ini di Kanibungan, adalah satu gimik politik daripada UMNO terutamanya ADUN N.1 Banggi YB Abdul Mijul Unanini yang terdesak untuk meraih sokongan rakyat Banggi khususnya di daratan Kanibungan.

Soonsing juga bercita-cita untuk menjadi calon N.1 Banggi namun apabila permintaan beliau tidak dilayan oleh pemimpin SAPP maka beliau mula menabur fitnah. Walaubagaimanapun Kami SAPP N.1 Banggi mengucapkan tahniah dan terima Kasih kepada Soonsing kerana meninggalkan SAPP ...selanjutnya

50 keluar Umno dan PKR sertai SAPP

BEAUFORT, Februari 28, 2013: Rabu; Parti Maju Sabah (SAPP) bagi kawasan CLC N.25 Klias menerima kemasukan beramai-ramai ahli UMNO dan PKR menyertai SAPP yang diketuai oleh Mantan Ketua Cawangan UMNO Kg. Klias Baru En. Punis Bin Siding di rumah kediaman beliau di Kg. Kubu Kubu malam tadi.

En. Punis berkata beliau memilih untuk meletakkan keahlian daripada UMNO kerana hilang kepercayaan terhadap parti tersebut. Beliau yakin hanya parti tempatan sahaja boleh membela nasib rakyat dengan lebih baik. Punis berkata ramai orang masih takut-takut untuk menampilkan diri dan berjuang bersama pembangkang terutama SAPP kerana takut pelbagai kemudahan dipotong oleh pihak berkenaan. Beliau menyifatkan tindakan memotong bantuan adalah tindakan pengecut pihak kerajaan ...selanjutnya

Budaya pembuli berlarutan

KIMANIS, Februari 28, Rabu - Pemimpin UMNO berjaya membudayakan dua jenis tabiat di Sabah:

1. Membuli rakyat
2. Menakut nakutkan rakyat.

Hasilnya menjadikan rakyat kurang daya mental untuk bersaing dan rasa rendah diri. Ini yang berlaku semalam di Kg Sinar Baru, Kimanis, dimana ahli ahli SAPP mengadakan majlis kenduri. Beberapa orang yang datang ke majlis tersebut terdiri dari pemimpim pemimpin tempatan UMNO, faham fahamlah jiran sekampung apa salahnya dijemput. Tetapi bagi pemimpim pemimpin UMNO menjemput orang luar seperti pemimpin pemimpin parti SAPP adalah salah ...selanjutnya

PM harus memainkan peranan atas penceroboh Filipina

LAHAD DATU, Februari 25, 2013: Parti Maju Sabah (SAPP) menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tampil ke hadapan dan selesaikan segera masalah kumpulan bersenjata dari Filipina yang menceroboh Sabah sejak dua minggu lalu.

Pencerobohan bersenjata terhadap sebuah negara berdaulat seperti Malaysia tidak seharusnya dibiarkan begitu sahaja, satu tindakan positif harus diambil demi mempertahankan kedaulatan negara kita ini ...selanjutnya

Bumburing digesa minta maaf insiden gelaran 'Huguan Siou' kepada Anwar

TENOM, Februari 20, 2013: "Gelaran 'Huguan Siou' hanya terpakai kepada pemimpin tertentu sahaja khususnya pemimpin KDM yang terlayak sekali...ia sepatutnya tidak boleh dipersendakan apatah lagi jika ia dipolitikkan sekadar ingin bermuka muka dengan bosnya.

"Walaupun saya berugama Islam namun bangsa adalah Murut tulen (jadi), saya terpanggil untuk membuat gesaan ini supaya Bumburing yang suatu ketika dahulu disegani sebagai salah seorang pemimpin KDM yang baik, akan terus kekal ditakhta itu," tegas Rudy ketika memberitahu Harian Ekspress pada Rabu ...selanjutnya

Siasat dalang pencerobohan di Lahad Datu

TENOM, Februari 18, 2013: Ahli Majlis Tertinggi (AMT) Parti Maju Sabah (SAPP) Roger Stimin menggesa Wisma Putra agar mengadakan kerjasama dua hala untuk membuka kertas siasatan bagaimana penceroboh masuk ke negara ini melalui Kg Tanduo di Lahad Datu pada Selasa lalu dimana pihak Manila juga tidak tahu menahu berhubung tujuan dan matlamat mereka.

"Apakah motif mereka sebenarnya?...mungkinkah ada dalang disebaliknya yang bertujuan untuk menakut nakutkan rakyat Sabah dikala Negara akan menghadapi pilihanraya umum kali ke-13 (PRU-13) dalam masa terdekat ...selanjutnya

Mangsa kebakaran di Kg Takulung

KOTA BELUD, Februari 16, 2013: Parti Maju Sabah (SAPP) Kadamaian telah melawat mangsa ahli keluarga yang terlibat dalam suatu kebakaran rumah di Kg Takulung Losou podi pada petang kelmarin.

Mengikut keluarga kepada mangsa Mustah Sabdarin yang terbakar dalam insiden yang berlaku pada kira kira jam 2 pagi 15hb February 2013, mereka terdengar suara meletup dan terhidu kebakaran dan apabila mereka ternampak rumah di sebelahan, yang di miliki nenek mangsa, telah pun besar api dan tidak dapat diselamatkan lagi ...selanjutnya

Bumburing harus jawab isu Huguan Siou

KOTA KINABALU, Februari 14, 2013: Gelaran Huguan Siou digunakan sebagai alat politik sebagai pertukaran untuk menjadi calon pada pilihanraya yang akan datang.

Malangnya gelaran ini telah dianugerahkan kepada pemimpin De factor PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pertukaran untuk menjadi calon pada pilihanraya akan datang. Terang-terangan perkara ini adalah satu penghinaan kaum kadazandusun. Jelas menunjukkan betapa terdesaknya pihak yang berkenaan untuk melobi agar dicalonkan, satu perbuatan yang amat memalukan.

Huguan Siou bukanlah alat politik yang boleh digunakan sebagai pertukaran untuk kepentingan peribadi, seperti melobi menjadi calon dalam pilihanraya yang akan datang ...selanjutnya

Bangunlah untuk Sabah Ceramah di Tamparuli

TAMPARULI, 7 Februari 2013: "Masalah utama di Sabah sejak sekian lama ialah terlalu ramai pendatang asing menjadi rakyat Sabah segera.

"Pembentukan Suruhanjaya Siasatan Di-Raja (RCI) hanya memperlihatkan penafian pemimpin seperti bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohammed, bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan lain-lain lagi.

"Objektif utama RCI sepatutnya menyelesaikan masalah itu tetapi sudah terpesong ...selanjutnya

Calon parti Malaya tunduk kepada KL

BEAUFORT, Februari 5, 2013: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee berkata ahli politik yang bernaung di bawah parti Malaya tidak ada pilihan selain daripada tunduk kepada Kuala Lumpur.

Katanya, mereka mesti pergi ke Kuala Lumpur melobi agar dipilih sebagai calon pada sebarang pilihan raya.

"Mereka akan membawa buah tangan seperti udang galah, udang harimau, sarang burung dan pelbagai lagi untuk diberi kepada para pemimpin di Kuala Lumpur supaya dipilih sebagai calon ...selanjutnya

Jeti aib Kota Kinabalu memerlukan tindakan segera

KOTA KINABALU, Februari 5, 2013: Jeti yang memang sudah begitu lama dibina dan setiap hari digunakan oleh penduduk penduduk Pulau persekitaran dan termasuklah pelancung pelancung tempatan dan luar negeri, berkeadaan amat mengaibkan dan membahayakan.

Difahamkan jeti ini tidak pernah diperbaiki dan dipantau oleh pihak pihak berkuasa tempatan. Apa tah lagi dari wakil wakil Yang Berhormat yang selalu mengakui mereka selalu turun padang? Ternyata jeti ini telah terbiar begitu lama tanpa dipedulikan. Ini menunjukkan proses pembangunan yang tidak seimbang...selanjutnya

Jemputan ke ceramah Bangunlah rakyat Sabah

TAMPARULI, Januari 29, 2012: Parti Maju Sabah (SAPP) ClC N.9 Tamparuli baru baru ini mengedarkan kad jemputan rumah terbuka Tahun Baru Cina SAPP di Pekan Tuaran dan Pekan Tamparuli.

Turut serta Setiausaha agung SAPP Datuk Richard Yong Vui Keong dan Pemuda CLC Tanjung Aru

Dalam pada masa yang sama turut mengedarkan surat jemputan ceramah Bangunlah rakyat Sabah yang akan diadakan pada 3 Februari 2013 (Ahad) jam 2.00 petang di dewan KKD Tenghilan (dewan keturunan keluarga Damit) ...selanjutnya

Siri Ceramah Bangunlah untuk Sabah menemui penduduk Beaufort

BEAUFORT, Januari 29, 2012: Parti Maju Sabah (SAPP) CLC N.27 Lumadan mempelawa orang ramai hadir ke ceramah perdana BANGUNLAH UNTUK SABAH pada hari Sabtu 2/2/2013 bermula jam 7.00 malam dan bertempat di Kg. Batu 6, Lumadan, Beaufort.

Menurut ketua Penerangan CLC Lumadan, Sylvester Liew (photo), program yang julung kali diadakan ini adalah sebahagian dari perancangan CLC menjelang pilihanraya yang tidak lama lagi akan di adakan. Lumadan menjadi tuan rumah bagi program ceramah ini khususnya bagi kawasan CLC Sindumin, Klias, Membakut dan Kuala Penyu ...selanjutnya

Manifesto SAPP sebuah pelan realistik untuk rakyat

KENINGAU, Januari 22, 2013: Parti Maju Sabah (SAPP) Zon Pedalaman telah mengadakan siri program Bangunlah Untuk Sabah di merata tempat. Melalui kunjungan program tersebut menunjukkan reaksi positif sokongan rakyat terhadap SAPP sebuah parti tempatan berbilang kaum semakin menebal.

Sementara itu Datuk Frankie Chong Yu Chee, Naib Presiden SAPP menyelar sikap pemimpin di dalam BN yang melupakan khidmat bakti rakyat yang mengundi mereka. menurut beliau sepatutnya mereka melawat ke kampung kampung lebih kerap dan menyelesaikan masalah rakyat serta mengenalpasti jalan penyelesaian sehingga masalah itu dapat dirungkaikan ...selanjutnya

Ceramah Masa Depan Sabah Kadamaian

KADAMAIAN, Januari 21, 2013: Parti Maju Sabah (SAPP) Kadamaian telah dengan jayanya menganjur suatu convoy serta Ceramah Masa Depan Sabah kepada pemuda pemuda pada 19hb Januari 2013 di rumah kediaman En Hsu Han Chun.

Diketuai oleh En Dokuil Duraman, Ketua Pemuda SAPP Kadamaian, Konvoi ini telah dirancang untuk berjalan lebih awal dan meliputi banyak kampung dan akan adakan ceramah pada petang tetapi memandangkan cuaca yang kurang baik, ceramah masa depan Pemuda Sabah diadakan sebelah pagi di mana telah disampaikan oleh Ahli Majlis Tertinggi merangkap Ketua Pemuda Zon Utara En Steven Gaimin. Suatu penerangan berkenaan kesedaran politik semasa, hak orang Sabah dan Persediaan Pemuda pada Pilihanraya akan datang juga disampaikan oleh Puan Agnes ... selanjutnya

Keselamatan orang ramai mesti diutamakan

KOTA KINABALU, Januari 13, 2013: Berdasarkan aduan yang di terima dari penduduk penduduk Putatan, Pengerusi Parti Maju Sabah (SAPP) CLC N.17 Tanjung Aru, Datuk Richard Yong We Kong dan rombongan telah membuat tinjauan kekawasan yang di maksudkan.

Menurut aduan, jalan lalulintas berhampiran parit besar dekat ONE MALL Putatan adalah terlalu sembit untuk keselesaan dan amat membahayakan.

Parit besar yang dimaksudkan adalah sedalam lebih kurang 10 kaki tanpa pagar keselamatan yang sempurna.
Keadaan parit yang serupa ini tentu sahaja akan mengancam keselamatan pejalan kaki yang melintasi kawasan tesebut ... selanjutnya

Penduduk mengadu makan habuk

TANJUNG ARU, Januari 9, 2013: Parti Maju Sabah (SAPP) mencadangkan supaya Kontractor menbina sekolah SK Sembulan membuat tapak mencuci tayar di laluan keluar masuk projek tersebut. Sekarang ini kenderaan yang keluar masuk di kawasan tersebut menyebabkan jalanraya dikotorkan dengan tanah dan habuk yang menyusakan penduduk di persekitaran.

Datuk Richard Yong We Kong, Pengerusi SAPP CLC N.17 Tanjung Aru telah menerima beberapa aduan dari penduduk penduduk yang tinggal sisekitar kawasan projek tersebut, bahawa diwaktu hujan, sekililing jalanraya didapati takungan air dan lumpur, dan di waktu panas pula habuk tebal akan menyelubungi kawasan perumahan terutama apabila lori lori yang mengangkut tanah dan jentera jentera besar membuat kerja kerja mereka ...selanjutnya

Laut di jalanraya alternatif tiada sebarang tindakan

SANDAKAN, Januari 4, 2013: Dua batang jalanraya terpaksa ditutup akibat daripada banjir disebabkan oleh hujan lebat yang melanda baru-baru ini di Jalan Batu 8 Jalan Lai Fook Kim - Sibuga, berhampiran Kawasan Pelupusan Sampah Majlis Perbandaran Sandakan (MPS).

Perkara ini pernah diajukan di akhbar pada 23hb Dec 2012 tahun lalu, namun sampai sekarang tidak terjumpa sebarang tindakan yang diambil bagi menangani masalah ini. Keadaan ini semakin hari semakin sukar, dimana pengguna yang menyusuri jalan ini terpaksa meredah air banjir dan menunggu berjam-jam untuk melalui jalan tersebut ...selanjutnya

PPRT diserah sebelum siap sepenuhnya

TENOM, Disember 31, 2012: "Kita mendapat tahu bahawa program PPRT dibawah KKLW ia dibekalkan kepada rakyat secara pakej yang meliputi bekalan elektrik dan air (tetapi) yang sedihnya rakyat yang menerima terpaksa berulang alik ke pejabat daerah untuk meminta mereka melengkapkannya namun diberi janji kosong.

"Apakah ertinya bantuan ini diberi kepada rakyat yang amat memerlukan jikalau kerajaan sekadar menunaikan pemberian secara separuh hati...bererti mereka tidak ikhlas membantu rakyat," kata Roger ketika memberitahu media pada Isnin ...selanjutnya

Tandas 30 sen, tersumbat dan tidak diselenggarakan

SANDAKAN, Disember 29, 2012: Tahap kebersihan dan pembaikpulihan terhadap tandas awam di Bandar ini kurang mendapat perhatian dari mana-mana pihak. Tandas ini berkedudukan di Pasar Sim-Sim yang juga berada di kawasan DUN N.46 Tanjong. Papat.

Shahrizan berkata, para pengguna yang menggunakan tandas ini berasa kesal kerana tandas ini tidak dititikberatkan dan tidak diselenggarakan dengan baik bukan saja dari segi kebersihan tapi juga tersumbat. Ini bukan sahaja menyulitkan para pengguna tetapi amat memalukan kepada negara kita dimana setiap kali pelancong asing yang datang ke pasar ini,mereka juga akan menggunakan tandas tersebut ...selanjutnya

Laut di jalanraya alternatif

SANDAKAN, Disember 22, 2012: Sebatang jalanraya terpaksa ditutup akibat daripada banjir akibat daripada hujan lebat yang melanda baru-baru ini di Jalan Batu 8-Sibuga, Sandakan berhampiran Kawasan Pelupusan Sampah Majlis Perbandaran Sandakan (MPS).

AJK Pemuda SAPP Zon Sandakan Shahrizan bin Jainal berkata, keadaan ini telah berlarutan lebih daripada 10 tahun semasa ADUN BN Sekong iaitu Datuk Samsuddin Yahya, sehinggalah diambil alih oleh bekas mendiang Datin Linda Tsen. Tiada tindakan drastik yang diambil bagi menangani masalah ini ...selanjutnya

SAPP janjikan pemilihan tanah kepada penduduk

BONGAWAN, Disember 20, 2012: Meskipun dalam keadaan hujan dan jalanraya berlumpur, penduduk Kg. Talantang, Ulu Kimanis dalam kawasan Bongawan masih gagah menghadiri program Bangunan Untuk Sabah anjuran pergerakan Pemuda SAPP.

Kehadiran Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee, Presiden SAPP dan juga Datuk Hj Mohd Noor Mansur penasihat parti diiringi oleh konvoi 150 buah motorsikal memang sesuatu situasi diluar jangkaan. Apatah lagi lebih seribu orang hadir ke perjumpaan itu.

Menurut Ketua Pemuda CLC Bongawan, padang tapak program tersebut telah dibaik pulih hasil usaha En. Jamil William dan penduduk kampung Telantang. Padang tersebut dibiarkan tanpa diselenggara oleh BN lebih 17 tahun ...selanjutnya

Tiga tahun jambatan gantung rosak diabaikan kerajaan

TENOM, Disember 19, 2012: Jambatan gantung sebagai laluan utama penduduk Kg Makaniton yang telah dihanyutkan air banjir kira kira lebih tiga tahun lalu seharusnya pihak tertentu kerajaan sudah mengambil tindakan untuk membaikpulih kemudahan itu dalam jangka masa tersebut daripada terus membiarkannya tersadai sebegitu rupa supaya rakyat tidak mengalami penderitaan berpanjangan.

Ahli Majlis Tertinggi (AMT) Parti Maju Sabah (SAPP) Roger Stimin berkata demikian pada Rabu ketika berkunjung meninjau masalah perkampongan di Kg Makaniton atas undangan wakil penduduk disitu Sali bin Alil 43 ...selanjutnya

JKKK, JKDB dan Rukun Tetangga perlu membantu mengawal keselamatan

TENOM, Disember 15, 2012: Ahli Majlis Tertinggi (AMT) Parti Maju Sabah (SAPP) Roger Stimin menggesa agensi agensi kerajaan khususnya pihak yang bertanggung jawab mengenai keselamatan dikawasan akar umbi seperti Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampong, (JKKK), Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Dalam Bandar (JKDB) dan Jawatankuasa Rukun Tetangga agar meningkatkan pengawasan keselamatan disetiap zon mereka.

"Agensi seperti JKKK, JKDB dan Rukun Tetangga sepatutnya mempunyai rekod simpanan berhubung bancian jumlah penduduk tempatan, warga asing yang bekerja disitu dimana mereka sekurang kurangnya memberi laporan tiga bulan sekali kepada pihak berkuasa atau lebih kerap dari itu jika keadaan disitu ada yang meragukan ...selanjutnya

Kematian mendiang Norikoh haruslah diberi pembelaan dan penyiasatan yang terperinci

KOTA KINABALU, Disember 14, 2012: Sebagai ketua Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin sepatutnya menuntut keadilan dan kebenaran terhadap mendiang Norikoh Saliwa, demikian kenyataan Philicica Tong, Ketua Mudanita Parti Maju Sabah (SAPP).

Beliau merujuk kenyataan oleh Rosnah yang membidas parti pembangkang yang menuntut keadilan dan kebenaran terhadap mendiang Norikoh yang dijumpai mati di tepi jalan di Kota Marudu pada 25 November yang lepas. Beliau menekankan, tidak ada pemimpin dalam parti kompenan BN yang bertindak menyuarakan untuk menuntut kebenaran dan keadilan terhadap mendiang Norikoh, malahan berulang kali membidas parti pembangkang malah pihak berkuasa bertindak memberi amaran kepada rakyat Sabah ...selanjutnya

Protes aman Norikoh bukan untuk kepentingan politik

PENAMPANG, Disember 13, 2012: Timbalan Ketua Penerangan bahagian CLC Moyog , En. Chips Hillary menjelaskan dimana Parti Maju Sabah (SAPP) telah membuat protes aman keatas kematian Norikoh bukanlah untuk kepentingan politik.

Parti SAPP telah mengadakan protes aman ini adalah bertujuan untuk menuntut keadilan keatas kematian mendiang Norikoh Saliwa,16. Yang dibunuh secara kejam, dan meminta pihak berkuasa untuk mempercepatkan proses penangkapan si pembunuh tersebut, " dengan adanya tindakan seperti yang dilaungkan oleh pemuda dan mudanita SAPP yang inginkan keadilan keatas kematian Norikoh, saya percaya keluarga mangsa juga turut terharu dengan melihat begitu ramainya anak-anak muda tempatan Sabah yang ingin membela nasib yang menimpa adik Norikoh." ...selanjutnya

Sistem perparitan Putatan akan diutamakan

KOTA KINABALU, December 11, 2012: Dalam siri majlis "Bangunlah Untuk Sabah" anjuran SAPP CLG N.17 Tanjung Aru yang diadakan pada llhb December, 2011 di Taman Bersatu Putatan, telah dihadiri oleh pemimpin pemimpin tertinggi SAPP termasuk Presiden Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee, Datuk Hj, Mohd. Noor Mansoor selaku penasihat Parti, Timbalan-timbalan Presiden Tuan Hj. Amde Sidik dan YB Datuk Liew Teck Chan, Datuk Richard Yong We Kong, Pengerusi SAPP CLC N.17 Tg. Aru merangkap Setiausaha Agung Parti dan Ahli ahli Majlis Tertinggi Parti.

Lebih kurang 300 orang dari masyarakat tempatan turut sama memeriahkan majlis tersebut. Adegan adegan vedio di tayangkan untuk memberi maklumat bersabit dengan masalah masalah yang dihadapi rakyat disekitar kawasan tersebut khasnya dan diseluruh Sabah amnya ...selanjutnya

SAPP melancarkan "Bangunlah Untuk Sabah!"

KOTA KINABALU, Disember 6, 2012: Parti Maju Sabah (SAPP) melancarkan kempen pilihan raya "Bangunlah Untuk Sabah!" bertujuan, mewujudkan kesedaran rakyat Sabah untuk menuntut hak-hak mereka.

Presidennya, Datuk Seri Yong Teck Lee mendakwa bahawa rakyat Sabah telah ketinggalan selama hampir 50 tahun kemerdekaan menerusi Malaysia."Sabah kini perlu bangkit untuk menuntut kembali hak-hak mereka," kata beliau, apabila ditanya mengenai kempen pilihan raya yang dilancarkan oleh pihak penasihat parti merangkap bekas Timbalan Ketua Menteri, Datuk Md Noor Mansoor, di Ming Garden Hotel, pada selasa lalu ...selanjutnya

Kementerian infrastruktur digesa pantai baikpulih jalanraya

TENOM, Disember 3, 2012: Kementerian Pembangunan Infrastruktur Sabah digesa agar menghantar pegawai mahupun juruteniknya untuk memantau sendiri keadaan fizikal semua jalanraya dikawasan luar bandar yang dikendalikan syarikat konsesi yang dilantik jabatan itu berhubung tahap kualiti yang dilakukan mereka (kontraktor).

Demikian dinyatakan Naib Ketua Pergerakan Pemuda Pusat Parti Maju Sabah (SAPP) Rudy Sulaiman Mairi ketika menyentuh berhubung keadaan jalan jalan kampong dibawah seliaan Jabatan Kerja Raya (JKR) yang tidak diselenggara dengan sempurna dan berkualiti ...selanjutnya

Masalah tanah dan tanah adat berleluasa di seluruh Sabah

KENINGAU, November 30, 2012: Masalah tanah dan tanah adat (NCR) begitu berleluasa diseluruh negeri Sabah. Kejadian rampasan tanah dan hak anak negeri terabai oleh kerajaan BN. Demikian juga masalah tanah berlaku di kawasan Mukim Dalit dan di Kg Rimbayan kawasan Sook.

Parti Maju Sabah telah menggubal polisi untuk menyelesaikan masalah tanah di Sabah. Tanah adat (NCR) dan tanah-tanah yang dahulunya dipohon oleh penduduk kampung dan telah diambil oleh orang lain atau syarikat akan dikaji semula dan akan dikembalikan kepada penduduk kampung termasuk geran komunial juga akan di kaji semula seterusnya akan dibahagi-bahagikan dalam bentuk geran NT kepada penduduk kampung. Demikian saranan Datuk Yong Teck Lee semasa lawatan ke Kg. Dalit Station dan Kg. Rimbayan Sook ...selanjutnya

Polis sepatutnya beri amaran kepada suspek orang asing

KOTA KINABALU, November 29, 2012: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Yong Teck Lee berkata pihak polis sepatutnya memberi amaran kepada orang asing agar tidak menyakiti rakyat tempatan dan bukannya mengancam rakyat Sabah dengan denda besar dan hukuman penjara kerana menyalurkan informasi mengenai kes pembunuhan Norikoh di internet.

Beliau mengulas amaran daripada Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamzah Taib yang disiarkan akhbar pada hari ini ...selanjutnya

Masalah banjir bandar Putatan

PUTATAN, November 26, 2012: Menerima aduan yang diterima dari peniaga peniaga di bandar Putatan berkenaan dengan keadaan banjir yang amat menyusahkan mereka, Jawatankuasa SAPP Petagas telah bergegas ke kawasan deretan kedai yang berhampiran 1 Mall dan mendapati kawasan sekeliling telah dilanda banjir. Keadaan banjir yang menyusahkan warga bandar ini adalah disebabkan pembinaan sistem perparitan yang tidak semporna.

Menurut Pengerusi SAPP CLC N.17 Tanjung Aru, Datuk Richard Yong We Kong, masalah ini telah di ketengahkan empat bulan yang lalu dimana terdapat perparitan baru dibina dipenuhi timbunan tanah dan sampah sarap menyebabkan parit tersumbat dan air tidak dapat mengalir dengan semporna...selanjutnya

Warga Pakistan miliki Mykad dan layak mengundi

KOTA MARUDU, November 22, 2012: Ketua Mudanita Parti Maju Sabah (SAPP) CLC Tandek, Cik Pathlyn Leosie Mikat yang ditemani oleh Naib Pengerusi John Charles Mitah Mikat telah datang ke Ibu Pejabat Polis, Kota Marudu untuk buat laporan berkaitan dengan seorang Bangsa Pakistan yang mempunyai Mykad bernama ABD RAUF BIN HAMSAH, No. Mykad 640619-12-5057, beralamat KG. Masjid, P.O.Box 42, Keningau dan didapati mengundi di Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) USUKAN dalam Parlimen P.169 Kota Belud.

Dalam laporan yang sama, kira-kira jam 04:37 minit petang Ketua Balai Polis IPPD Keningau telah menghubungi Cik Pathlyn bahawa laporan telah pun diterima dan sejurus itu Polis sedang membuat siasatan terhadap pendatang asing yang dimaksudkan dan selanjutnya memaklumkan kepada beliau (Pathlyn) agar dapat datang untuk membuat laporan seterusnya kepada RCI di Sadong Jaya, Kota Kinabalu pada 26 November 2012 ...more

Ceramah Masa Depan Belia Sabah di Moyog

PENAMPANG, November 19, 2012: Pergerakan Pemuda dan Wanita SAPP CLC N.20 Moyog, telah mengadakan satu perjumpaan Ceramah Masa Depan Belia Sabah dengan para pemuda dan wanita di kediaman Pengerusi CLC N.20 Moyog, En. Aloysius Danim Siap.

Seramai 150 pemuda dan wanita hadir ke perjumpaan tersebut. Ini jelas memperkuatkan lagi jentera pergerakan pemuda dan wanita untuk menempuh PRU 13 yang akan datang.

Ceramah ini diadakan khususnya bagi mendekati dan menyedarkan para Pemuda untuk bangkit mempertahankan hak-hak mereka ...selanjutnya

Masalah bekalan letrik Pulau Gaya

KOTA KINABALU, November 14, 2012: Sudah beberapa bulan tiang tiang letrik dan pendawaian luaran siap dilaksanakan di kampung kampung Pulau Gaya, malangnya hingga kehari ini tenaga letrik belum pun nampak disambung ke rumah rumah penduduk persekitaran.

Ini adalah satu persoalan yang menjadi tanda tanya yang tiada siapa yang boleh menjawabnya.

Dalam lawatan Pengerusi SAPP CLC N17 Tanjung Aru, Datuk Richard Yong We Kong, bersama rombongannya ke Kg. Pasir Putih, Kg. Kesuapan Pulau Gaya mendapati bahawa ramai penduduk penduduk kampung merungut tentang masalah tenaga letrik yang sudah lama dijanji janjikan ...selanjutnya

Air kumbahan najis melimpah jalanraya di Putatan

PUTATAN, November 6, 2012: Satu keadaan yang mengecewakan yang berlaku di bandar Putatan, orang ramai terpaksa menghadapi situasi yang menjijikan di mana terdapat kejadian air kumbahan najis meilmpah di atas jalanraya.

Situasi ini telah berlanjutan begitu lama tanpa pemantauan dan pembaikan yang menyebabkan jalanraya berlubang lubang. Keadaan yang seburuk ini telah melibatkan suasana negatif kepada warga bandar seperti ancaman kesihatan, kemerosotan perniagaan khasnya pusat makanan yang berhampiran ...selanjutnya

Pembaziran rumah pembuangan sampah Putatan

PUTATAN, November 3, 2012: Rumah pembuangan sampah yang baru saja siap dibina berhampiran dengan kedai Tony Corner dipekan Putatan, langsung tidak boleh digunakan disebabkan takungan air yang menyulitkan pekedai pekedai disekitar kawasan tersebut.

Beberapa orang pekedai membuat aduan kapada Setiausaha Agung SAPP merangkap Pengerusi SAPP CLC N.17 Tanjung Aru, Datuk Richard Yong We Kong, semasa lawatan beliau ke kawasan tersebut mendapati longgokan pasir juga penyebab kejadian banjir dan takungan air yang kotor yang berbau busuk. Mereka mengadu, air yang bertakung dihadapan rumah sampah tersebut telah menyusahkan bukan sahaja pihak pengguna, tetapi juga pekerja pekerja Majlis Daerah Putatan untuk mengutip sampah dikawasan tersebut ...selanjutnya

MP Kota Belud diminta lawat kawasan

Sejak kebelakangan ini Rahman Dahlan lebih gemar bercakap isu ekonomi negara, pentadbiran persekutuan dan kedaulatan bangsa lain sedangkan kawasannya terbiar.

KOTA BELUD,November 1, 2012: Ahli Parlimen Kota Belud Datuk Abdul Rahman Dahlan digesa membuat lawatan ke kawasan parlimennya daripada 'berkokok' dan 'menyalak' mempertahankan pelbagai isu yang menimpa partinya, Umno.

"Sejak kebelakangan ini Rahman lebih gemar bercakap isu ekonomi negara, pentadbiran persekutuan dan kedaulatan bangsa lain sedangkan kawasannya terbiar," kata Anggota Majlis Tertinggi Parti Maju Sabah (SAPP) yang juga pemimpin tempatan, Peter Marajin ...selanjutnya

Warga asing dapat Mykad tapi warga tempatan tidak diluluskan permohonannya

TENOM, Oktober 29, 2012: Naib Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Pusat Rudy Sulaiman Mairi mendedahkan satu lagi kegiatan pihak tertentu memberikan kerakyatan negara ini melalui jalan songsang seterusnya mendapat MyKad dengan masa yang begitu singkat untuk diluluskan.

"Dapatkah mereka menafikan penerima terbaru seorang rakyat Pakistan Ihsanullah KP 930105-76-5095 beralamat di Kg Masjid Peti Surat 410 89008 Keningau Sabah, sedangkan penduduk di kampong tersebut tidak mengenali penama tersebut," kata beliau ketika memberitahu Harian Ekspress pada Ahad ...selanjutnya

Wanita - Bersama Kita Membangun

KOTA KINABALU, Oktober 27, 2012: Pergerakan Wanita dan Mudanita SAPP akan menganjurkan forum dalam membincangkan isu-isu semasa golongan wanita dan mudanita pada masa kini. Pengerusi penganjur merangkap Ketua Mudanita, Philicica Tong berkata, forum tersebut adalah antara langkah bagi perbincangan dua hala diantara masyarakat umum khususnya rakyat Sabah bersama pemimpin wanita dan mudanita SAPP dimana forum ini akan diadakan di Port View, Kota Kinabalu.

Beliau juga menjelaskan bahawa forum tersebut adalah kesinambungan daripada forum yang telah dianjurkan oleh Pergerakan Wanita pada 06 October 2012 lepas yang bertemakan 'Wanita dan Politik' ...selanjutnya

Rumah PPRT di Putatan yang tidak memuaskan

KOTA KINABALU, October 25, 2012: Dalam tinjauan Setiausaha Agung SAPP merangkap Pengerusi SAPP CLC N.17 Tanjung Aru, Datuk Richard Yong We Kong dan rombongan, beliau sempat dibawa oleh seorang pengadu rumah PPRT yang bina diatas tanahnya di Kg.Pondo Putatan.

Encik Thien Fen Chee, pemilik rumah PPRT tersebut melahirkan rasa kecewa dengan keadaan rumah yang baru siap dan belumpun diduduki. Menurut beliau, walaupun rumah PPRT yang memakan kos RM40,000.00 itu anugerah kerajaan, ianya dilaksanakan dengan tidak mengikut spesifikasi yang sepatutnya. Keadaan bumbung yang tidak semporna, lantai konkret retak dan pembuatan parit sekeliling yang tidak memenuhi syarat - syarat yang ditentukan ...selanjutnya

Jambatan gantung Kg Tambulian tidak selamat

Penduduk Kampung Tambulian Laut mohon Jambatan Gantung di naik taraf dengan segera

KADAMAIAN, Oktober 22, 2012: Penduduk di Kg. Tambulian Laut (Luminodip) Kota Belud merasa dukacita diatas keadaan jambatan gantung yang tidak selamat digunakan lagi.

Ianya merupakan satu-satunya kemudahan asas laluan bagi penduduk mahupun budak sekolah untuk aktiviti harian masing-masing.

Namun, ianya menyukarkan budak-budak sekolah rendah yang pergi ke sekolah melalui jambatan tersebut ke SK, Tambulian, yang terletak di seberang sungei Tambulian ...selanjutnya

Pemuda SAPP sertai penduduk kampung membantah rampasan tanah

KUDAT, Oktober 20, 2012: Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Tanjung Kapur bersama penduduk Kampung Loro Kecil dekat sini telah mengadakan demonstrasi membantah rampasan tanah di kampung itu.

Kes rampasan tanah oleh syarikat swasta dan pihak perseorangan semakin menjadi-jadi di kampung itu sejak kebelakangan ini, kata Pemuda SAPP Tanjung Kapur.

"Baru-baru ini SAPP dapati sebuah syarikat swasta telah berjaya merampas tanah di kampung ini. Selain itu ada dua orang perseorangan turut melakukan perkara sedemikian ...selanjutnya

Menaruh harapan kepada SAPP

KB, Okt 19, 2012: Seramai 50 lebih orang dari Kg Lahanas sokid kebanyakan mereka terdiri daripada golongan muda mudi memenuhi rumah kediaman En Duin semasa tayangan video rampasan tanah di tayangkan dan semua memberi sokongan kepada dasar reformasi SAPP kerana pada masa kini, penduduk penduduk Kg Lahanas yang seramai 200 lebih orang tidak mempunyai geran tanah walau di atas tapak rumah ataupun tanah- tanah yang diusahakan untuk pertanian ...selanjutnya

Pemimpin muda SAPP tepis pembohongan BN

TANDEK, Okt 18, 2012: Ketua Mudanita Tandek, Pathlyn Mikat berkata bahawa masalah rampasan tanah di Sabah berleluasa dan sehingga ke hari ini kerajaan Barisan Nasional Sabah gagal menyelesaikan masalah itu.

Katanya, sebagai contoh tanah seluas 60,000 hektar dalam daerah Kota Marudu dan Pitas telah diberi kepada sebuah syarikat swasta, Syarikat Begaraya Sdn Bhd ...selanjutnya

SAPP mohon Dewan bahas usul skandal RM40 juta

KK, 17 Okt 2012: Teck Chan berkata, usul itu perlu dibahas kerana melibatkan kepentingan awam serta memastikan bahawa tindakan undang-undang jenayah tidak harus memilih bulu. Katanya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga harus menjalankan tugas secara bebas tanpa tunduk kepada mana-mana tekanan khususnya dariapada pihak yang berkuasa dalam kerajaan ...selanjutnya

SAPP mohon usul SAS dibahas

KK, 17 Okt 2012: Melanie -  Usul itu perlu dibincangkan kerana SAS mempunyai pelabur dan pemegang saham melebihi 50,000 orang. Katanya, ketika SAS dilancarkan pada Oktober 1994, rakyat Sabah termasuk kakitangan kerajaan telah digalakkan melabur dengan janji bahawa nilai saham SAS akan kekal pada paras RM1 seunit dalam apa jua keadaan sekali pun.
Katanya, apabila krisis kewangan dan ekonomi Asia melanda dunia pada 1997 dan 1998 semua kaunter pasaran saham di Asia termasuk di Bursa Saham Msia dan SAS turut terjejas ...selanjutnya

IC Sabah menarik minat orang Beaufort

BFORT, Okt 15, 2012: Pekan Beaufort akan sekali lagi berubah wajah menjelang kehangatan pilihanraya umum kelak. Sementara itu, Jamain Sarudin yang juga Setiausaha Penganjur Pusat berkata, kehadiran PTI dan Patai di Beaufort memang mengubah landskap Beaufort secara keseluruhannya.

Hasil pendapatan orang awam yang ditemui semasa lawatan ini, beliau menjangkakan keputusan lebih dramatik orang tempatan terhadap parti Sabah SAPP ...selanjutnya

Jambatan Kg Sukang dalam keadaan teruk

KB, Okt 13, 2012 ¨C Dalam bajet 2013, Kota Belud akan dijadikan sebagai kawasan tumpuan jelapang padi dimana mempunyai ratusan ribu ekar tanah terbiar akan dimajukan dan dalam kenyataan akhbar Ketua Menteri Sabah baru-baru ini, mendapat peruntukkan ¼ daripada RM140 juta akan dijangka dapat untuk memulakan projek jelapang padi ini tidak lama lagi ...selanjutnya

Ceramah MDBS di Beaufort tarik ramai muka baru

BFORT: Okt 9, 2012: Kira-kira 250 orang hadir pada Majlis Ceramah Masa Depan Belia Sabah, anjuran Pemuda, Mudanita dan Belia SAPP di Restoran Little Town Beaufort pada 7hb Oktober 2012. 70% yang hadir adalah anak-anak muda pengundi baru yang pertama kali menghadiri acara besar anjuran SAPP.
"Road Show" selama 7 hari berturut-turut yang bermula di Tamparuli dan berakhir di Beaufort telah menarik lebih 1000 penyokong Parti di seluruh Sabah, jelas menunjukkan SAPP menampilkan trend baru politik bagi golongan muda di Sabah ...selanjutnya

Lawatan ke Kampung Kebidahan

KB, Okt 8, 2012: Disebabkan masalah yang dihadapi oleh penduduk Kg Kebidahan Kota Belud, seorang penduduk kampung (Sumbin Liun) datang ke pejabat perhubungan SAPP kota Belud bagi meluahkan perasaan ketidakpuas hati terhadap masalah yang mereka alami. Jadi, dengan itu beliau dengan rela hati memilih parti SAPP untuk meninjau dan juga memberi ceramah manifesto SAPP untuk Kampung Kebidahan ...selanjutnya

Pemimpin SAPP dipanggil Polis

KK, 4 Okt 2012: Polis bandaraya Kota Kinabalu telah memanggil seramai 12 orang pemimpin Parti Maju Sabah (SAPP) termasuk Presiden parti itu Datuk Seri panglima Yong Teck Lee berhubung majlis perayaan kemerdekaan Sabah kali ke-49 di Taman Chong Thien Vun pada 31 Ogos lalu. Penolong Setiausaha Agung SAPP Datu Suaib Datu Mutalib berkata, mereka diminta memberi keterangan bersabit perayaan itu di bawah Seksyen 9(5) dan 4(2) Akta Perhimpunan Aman ...selanjutnya

PATI ibu segala masalah

KK, Okt 3, 2012: Kehadiran pendatang asing di Sabah mengugat keselamatan dan keamanan negara, kata SAPP. "Pendatang asing samada sah atau tidak telah membanjiri Sabah sejak sekian lama sehingga menyebabkan pertumbuhan penduduk melonjak keterlaluan  ...selanjutnya

Setakat manakah kejujuran BN selepas pecah tanah?

TENOM, Okt 3, 2012:
Malahan majlis seumpama itu pernah berlaku semasa era bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohammad lebih 10 tahun lalu dimana ketika itu satu majlis pecah tanah di Tenom Lama kononnya untuk memulakan pembinaan jalanraya antara Tenom ke Beaufort namun sehingga kini dilupakan begitu sahaja ...selanjutnya

Kesedaran politik semasa perjuangan SAPP

KADAMAIAN, Sep 28, 2012: SAPP Kadamaian telah melaksanakan dengan jayanya program mingguan bagi memberi ceramah mengenai Hak rakyat, tanah rakyat, ekonomi dan juga Sabah IC di Kg. Tambulion bertempat di rumah En. Safenus Dominikus dan di Kg. Malangkap Baru bertempat di rumah En. Piluk Lisang ...selanjutnya

Dimanakah janji-janji yang dilaungkan oleh BN?

K BELUD, Sep 25, 2012: Sudah lebih kurang 4 tahun penduduk Kampung Melangkap Baru mengalami kerosakan jambatan gantung dan ini telah menyusahkan penduduk kampung untuk menjalankan aktiviti-aktiviti pertanian yang luas seperti kebun getah, tanaman padi bukit dan sebagainya ...selanjutnya

RCI tidak berkesan

KK, Sep 23, 2012: RCI itu tidak akan memberi sebarang kesan kerana penubuhannya dilakukan bermotifkan politik sekadar menyenangkan hati rakyat Sabah."RCI ini jika diamati dengan teliti tidak ubah seperti satu tipu helah Kerajaan Barisan Nasional (BN). Mereka sangka rakyat Sabah pasti gembira apabila penubuhan suruhanjaya itu diumumkan ...selanjutnya

Sambutan Ulangtahun Ke-4 keluar dari BN

KADAMAIAN, Sep 21, 2012: Sempena memperingati Ulang tahun ke -4 Parti Maju Sabah (SAPP) keluar dari Barisan Nasional, SAPP Kadamaian telah bergiat dengan jayanya menjalankan program-program seperti program 3 dalam 1 ...selanjutnya

Setiap rakyat Malaysia berhutang RM20 ribu

KK, Sep 15,2012: Kerajaan Persekutuan berhutang sebanyak RM468 bilion dan ini bermakna setiap seorang daripada 28 juta rakyat Malaysia dibebani hutang sebanyak RM20,000. Ini juga membawa maksud bahawa apabila seorang bayi dilahirkan maka kanak-kanak itu juga dibebani hutang sebanyak RM20,000 setiap seorang ...selanjutnya

Kembalikan Sabah kepada rakyat Sabah

KK, Sep 13, 2012: Harapan rakyat yang menuntut autonomi atau 'Sabah sebagai Negeri Merdeka' mesti sentiasa diucap dan dihati semua pemimpin- pemimpin sebenar di Negeri Dibawah Bayu ini. Jika dilihat di kedua-dua belah negeri, jurang politik Sabah dan Malaya sangat-sangat berbeza  ...selanjutnya

BN punca ramai belia menganggur

KK, 12 Sep 2012: Ketua Pemuda SAPP Edward Dagul berkata, puluhan ribu belia Sabah yang berhijrah ke Singapura dan Semenanjung untuk mencari pekerjaan adalah kerana kekurangan pekerjaan di Negeri ini walaupun BN telah melancarkan Koridor Sabah ...selanjutnya

49 tahun lalu namun masih terdapat sisa sisa insan terus terpinggir

TENOM, Sep 12, 2012:
"Saya tidak mendapat apa apa bantuan kerajaan walaupun sudah berulang kali mengajukan permohonan seperti bantuan rumah mesra rakyat (RMR), bantuan kebajikan malah jawapan yang diterima amat mengecewakan kononnya saya tidak layak ...selanjutnya

Sumbangan kepada Gereja SIB Tambatuon

KDMAIAN, Sep 11, 2012: Menurut Ketua Gereja Jahim Singkui berkata, pembinaan bangunan berkenaan tergendala disebabkan kekurangan bajet pembinaan bangunan yang dianggarkan sebanyak RM250,000.00 yang tidak diterima dari mana-mana bantuan kewangan dari kerajaan walaupun sudah mengemukakan permohonan kepada wakil rakyat ...selanjutnya

Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri

TAWAU, Sep 10, 2012: Orang ramai dijemput datang bersama-sama meraikan Hari Raya Aidilfitri sambil menikmati hidangan makanan dan minuman yang disediakan. Majlis ini dianjurkan oleh Parti Maju Sabah (SAPP) Zon Tawau ... "Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin" ...selanjutnya

Hutang Kerajaan terhadap KWSP sudah mencecah RM470.6 bil

Sep 5, 2012: Sekarang ini nilai hutang kita sudah mencecah RM470.6 bilion yang mana jumlah besar terdiri daripada hutang dalam negeri termasuk hutang kerajaan persekutuan terhadap KWSP (wang milik kakitangan kerajaan dan swasta) yang kini sudah mencecah RM144.5 bilion (setakat data pada 31 Disember 2011). Berita tersebar mengatakan bahawa FELDA meminjam RM6 Bilion daripada KWSP untuk tujuan tertentu. Apakah tujuan dan perlunya pinjaman tersebut dibuat ...selanjutnya

Perayaan Sabah Merdeka 49 di KK

KK, 31 Ogos 2012: Ribuan rakyat dari pelbagai lapisan masyarakat membanjiri Taman Chong Thein Vun disini meraikan majlis itu. Perayaan itu dimeriahkan dengan laungan "Sabah Merdeka 49" diiringi pukulan kompang dan nyanyian lagu Negeri Sabah dan Kebangsaan dalam suasana tenteram ...selanjutnya

Roger Stimin nafi berpindah ke PBS

TENOM, Sep 3, 2012: Roger Stimin menafikan sekeras kerasnya khabar angin yang mengatakan beliau telah menyertai Parti Bersatu Sabah (PBS) serta bersamanya seramai 300 orang adalah tidak benar dan karut semata mata. Beliau berkata, adalah dipercayai bahawa khabar angin tersebut sengaja direkacipta oleh kumpulan tertentu yang tidak bertanggung jawab bertujuan untuk mencemarkan nama baiknya termasuk untuk memusnahkan masa depan politiknya ...selanjutnya

Betulkan fakta sejarah kemerdekaan Malaysia

KK, 29 Ogos 2012: Tarikh sebenar Sabah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963 juga sepatutnya ada ditulis dalam buku teks supaya generasi muda dapat membezakan diantara kemerdekaan Malaysia, Malaya dan Sabah. Malaysia hanya wujud 49 tahun lalu tetapi Kerajaan Persekutuan meraikan hari kemerdekaan kali ke-55 pada tahun ini ...selanjutnya

Menteri harus bertanggungjawab jangan salahkan penduduk

KK, 29 Ogos 2012: Richard berkata, Yahya sepatutnya memastikan pihak berkuasa tempatan mengutip sampah di semua kawasan di Putatan dengan teratur .. Beberapa penduduk juga terpaksa membakar sampah dan ini akan menyebabkan pencemaran udara disamping membahayakan kesihatan ...selanjutnya

Papan tanda besar Sabah Merdeka 49 disimbah cat hitam

KK, 27 Ogos 2012: Parti Maju Sabah telah membuat laporan polis terhadap perbuatan pihak tidak bertanggungjawab yang menyimbah cat hitam terhadap papan tanda besar Sabah Merdeka 49 di Luyang di sini. Perbuatan hina menyimbah cat hitam itu merupakan satu perlakuan pihak pengecut yang takut kebenaran tentang tarikh sebenar Sabah mencapai kemerdekaan diketahui umum ...selanjutnya

Isu empangan Tambatuon akan dibangkitkan semula

KB, Ogos 27, 2012: Masih ramai orang tidak sedar bahawa Sabah Merdeka hanya 49 tahun pada tahun ini tetapi bukanlah 55 tahun seperti diwar warkan di media, tv dan Sekolah. Kita menerima sambutan yang baik oleh penduduk penduduk Kg Tambatuon terutama sekali atas prihatin isu empangan Tambatuon ...selanjutnya

Syarikat besar merampas tanah adat kami

PITAS, Ogos 25, 2012: Kami telah tinggal dan menetap di Kg Mapad sejak dari nenek moyang kami lagi. Tetapi kini tanam-tanaman kami telah habis ditebang dan kami sebagai penduduk asal pula dihalau oleh syarikat besar yang merampas tanah adat kami ...selanjutnya

Papan tanda "Sabah Merdeka 49 tahun" didirikan

KK, Ogos 24 2012:
Pemasangan papan tanda itu bertujuan untuk memberitahu rakyat negeri ini tentang tarikh sebenar Sabah mencapai kemerdekaan. Sejarah jelas menyatakan bahawa Sabah diberi kemerdekaan oleh British pada 31 Ogos 1963 manakala negara Malaysia yang dianggotai Sabah, Sarawak, Malaya dan Singapura dibentuk pada 16 September 1963 ...selanjutnya

SAPP teruskan tradisi kunjung mengunjung Aidilfitri

KK, 23 Ogos 2012:
"Saya merasa amat berbesar hati apabila mendapat jemputan daripada para penduduk Kampung Kopungit untuk bersama-sama dengan mereka meraikan Hari Raya Aidilfitri pada tahun ini. "Mereka sentiasa mengingati saya malah tidak putus-putus menjemput saya memeriahkan perayaan Hari Raya Aidilfitri pada setiap tahun," katanya ...selanjutnya

Rumah Terbuka Hari Raya SAPP Kundasang

RANAU, Ogos 22, 2012: Rumah terbuka Hari Raya kedua Encik Japiril ini juga telah diraikan oleh semua golongan masyarakat setempat yang berbilang kaum dan agama. Jamuan berselera dihidangkan termasuklah kuih muih raya yang beraneka macam.Japiril dan keluarga amat berterima kasih atas kehadiran presiden SAPP dan rombongan dan keseluruhan masyarakat Kundasang ...selanjutnya

Anggota polis di Luyang perlu ditambah

KK, 18 Ogos 2012: "Di antara Januari dan Ogos tahun ini, sebanyak 25 kes telah dikurangkan berbanding dengan tempoh sama pada tahun lalu," katanya memberi taklimat kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN)Luyang Melanie Chia di Balai Polis Luyang ... selanjutnya

Penjelasan Manifesto SAPP kawasan Kadamaian

KDMN, Ogos 18, 2012:  Program memberi penerangan Manifesto SAPP kepada penduduk penduduk kampung di Kg Terintidon, Kg. Podos, Kg. Lingkubang dan Kg. Tambatuon baru baru dalam bulan ini atas permintaan ahli ahli kerana terdapat ramai orang orang kampung keliru dengan keadaan senario politik sekarang ... selanjutnya

Majlis berbuka puasa CLC N7 Kadamaian

KDMN, Ogos 17, 2012: Majlis Berbuka Puasa yang pertama telah diadakan di Kg Sumbelingon Kelawat pada 7hb Ogos sempena penyampaikan ole ole oleh Datuk Eric Majimbun kepada 10 keluarga yang telah dikenalpasti miskin dan susah oleh Pengerusi Penganjur Puan Rusiah Bansatan.  ...selanjutnya

Jangan terpedaya dengan janji-janji BN

PITAS, Ogos 14, 2012: Kampung kampung yang terlibat dalam kes penyerahan tanah adat itu kepada syarikat ini termasuklah 8 kawasan Pusat Pembuangan Undi (PPU) iaitu Salimpodon, Pingan-Pingan, Rosob, Seniton, Pinapak, Pandan, Dandun dan Kabatasan yang mempunyai lebih kurang 8,000 orang pengundi berdaftar ...selanjutnya

SAPP bidas pengurusan Kompleks Sukan Keningau

KGU, Ogos 13: 2012: Kemalangan yang meragut nyawa seorang pelajar di kolam renang Kompleks Sukan Keningau tidak mungkin berlaku jika pihak pengurusan meningkatkan tahap keselamatan di kompleks itu. "Ini bukan kali pertama trajedi yang meragut nyawa seperti itu berlaku di kolam renang itu. Beberapa kemalangan maut seumpama itu telah berlaku sebelum ini ...selanjutnya

Perkemaskan TOR sebelum RCI dilaksanakan

TENOM, Ogos 13, 2012: Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) meragui keberkesanan pelaksanaan RCI kerana TOR (Terms of Reference) yang diumumkan Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak beberapa hari lalu, tidak terdapat langkah seperti mencari siapakah dalang yang bertanggungjawab termasuk menghukum orang yang terlibat ...selanjutnya

Kadamaian Sumbangan sosial

KOTA BELUD, Ogos 12, 2012:  Pn Agnes Liewpin telah menepati janjinya pada Ogos 4, 2012 untuk memberi sumbangan kepada kumpulan tarian tarian tradisi Kg Sayap Sokid untuk memberi kain dan keperluan untuk menjahit pakaian tradisi yang digunakan untuk tarian "Kayap" kepada Ketua kumpulan tersebut, Puan Jelita Idiam ...selanjutnya

Majlis berbuka puasa SAPP Kg Ongkilan Tandek

KOTA MARUDU, Ogos 8, 2012: Parti Maju Sabah (SAPP) telah mengadakan majlis berbuka puasa bersama penduduk Kampung Ongkilan di Tandek dekat sini.Rombongan SAPP itu diketuai oleh Timbalan Presiden SAPP merangkap Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Eric Majimbun ...selanjutnya

Majlis berbuka puasa bersama rakyat di Tawau

TAWAU,Ogos 8, 2012: Pemimpin berjiwa rakyat Datuk Chua Soon Bui, Ahli Parlimen Tawau bersama-sama dengan AJK masjid dan penduduk sekitar Kg Rangu mengadakan majlis berbuka puasa dan penyampaian sumbangan secara ole-ole Ramadan ...selanjutnya

Sumbangan ole-ole

LAHAD DATU, Oktober 3, 2012: Pemimpin pemimpin Parti Maju Sabah (SAPP) bersama berbuka puasa dengan Umat-umat Islam di pendalaman baru-baru ini semasa memberi sumbangan ole-ole sebagai beras, minyak, dan makanan keperluan kepada orang miskin, balu, orang kurang upaya (OKU) ...selanjutnya

Dialog Terbuka Bersama Rakyat

KK - Parti Maju Sabah (SAPP) sayap Belia, Mudanita dan GKB (Gerakan Kem Belia) akan menganjurkan Dialog Terbuka dengan tema "Bersama Rakyat" pada 5 Ogos ini."Fokus utama dialog terbuka dengan tema" Bersama Rakyat " ini akan memberi tumpuan kepada tiga perkara iaitu, Autonomi, Tadbir Urus dan Ekonomi," katanya dalam satu kenyataan di sini ...selanjutnya

Sabah perlu tukar kerajaan

KK, Julai 29, 2012: Sabah akan ketinggalan jauh dari segi pembangunan fizikal berbanding dengan negeri-negeri lain di Malaysia jika Barisan Nasional (BN) terus memerintah, kata Parti Maju Sabah (SAPP). Naib Presiden SAPP Tuan Haji Jaafar Haji Ismail berkata, Sabah masih dilanda kemunduran tanpa sebarang pembangunan ...selanjutnya

Pastikan UMCO bukan diperalatkan pihak tertentu

TENOM, Julai 25, 2012: AMT Persatuan Murut Sabah (PMS) Jimmy Jawatah, menegaskan bahawa kemunculan Pertubuhan Masyarakat Murut Bersatu (Umco) sebuah lagi persatuan yang baru diluluskan pendaftarannya oleh Pendaftaran Pertubuhan (ROS) khusus untuk masyarakat Murut ...selanjutnya

BN janji ditetapi atau Janji Retorik?

TENOM, Julai 21, 2012: Naib Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Pusat Rudy Sulaiman Mairi mempertikaikan keikhlasan kerajaan untuk melaksanakan RCI sebelum pilihanraya umum kali ke-13 (PRU-13) sebagai 'retorik'semata mata untuk mengaburi mata rakyat di negeri ini daripada terus tertumpu kepada isu penyelesaian masalah PTI menerusi RCI ...selanjutnya

Kedudukan Kekal Mewah harus dikaji, bukan dipuji

TENOM, July 20, 2012: AMT Parti Maju Sabah (SAPP) Roger Stimin (gambar) menegaskan bahawa kerajaan tidak perlu terburu buru memberi pujian prestasi kerja syarikat konsesi binaan jalanraya Kekal Mewah Sdn Bhd sebelum ianya terbukti kebenaran keberkesanan prestasi kerjanya ...selanjutnya

Cepatkan pembinaan bangunan sekolah yang rosak

KOTA BELUD, Julai 19, 2012: Pihak kerajaan terutama PPD Daerah Kota Belud seharusnya tidak melengah lengahkan penyaluran peruntukan pemulihan bangunan yang rosak teruk di Kg Piasau. Selaku penduduk dan ibu bapa para murid SK Kg Piasau sudah tentunya marah dengan kelewatan pemulihan kelas SK Kg Piasau ...selanjutnya

BN enggan bubar takut kalah

P'PANG, 16 Julai 2012: President Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee Barisan Nasional (BN) enggan bubar Parlimen and Dewan Undangan Negeri Sabah sebelum tempoh berakhir kerana mereka bimbang akan kalah."BN telah mengagihkan RM500 kepada setiap ketua keluarga yang di kenali BR1M sebelum Jun dan sepatutnya diikuti dengan pembubaran Parlimen dan Dewan Undangan Negeri Sabah ...selanjutnya

SAPP Moyog lancar manifesto PRU-13

P'PANG, 16 Julai 2012: Parti Maju Sabah (SAPP) Jawatankuasa Perhubungan Kawasan (CLC) Moyog telah melancarkan manifesto pilihan raya umum kali ke-13 di Dongonggon Point, di sini.Sebanyak 16 perkara terkandung dalam manifesto itu yang dibacakan Pengerusi CLC Moyog, Aloysius Danim Siap sempena majlis perasmian pejabat SAPP CLC Moyog di sini ...selanjutnya

Sabah harus bangkit, berubah dan maju

KK, Julai 16, 2012: Kita sebagai bangsa yang mempunyai keinginan untuk maju, juga harus menyedari betapa pentingnya ilmu pengetahuan tersebut untuk memperoleh kemajuan tersebut.Kita harus bangun dari terlelapnya mimpi yang berpanjangan ini ...selanjutnya

Pembentangan Usul tentang tapak tanah Bangunan Mahkamah Tinggi

KK, Julai 13, 2012: Ahli Dewan Undangan Negeri N.14 Likas, Datuk Liew Teck Chan, telah mengemukakan usul pagi ini kepada Datuk Bernard J Dalinting, Setiausaha Dewan Undangan Negeri yang diterima dengan resminya ...selanjutnya

Program Sinar suntik semangat baru pemuda

BFORT, Julai 10, 2012: Bersikap lebih wajar, sentiasa merendah diri, lebih bersedia dan berani menghadapi cabaran merupakan antara pendekatan program SINAR yang dikelolakan oleh Parti Maju Sabah CLC N.27 Lumadan baru-baru ini ...selanjutnya

Sambutan Kaamatan terakhir tahun 2012

KOTA BELUD, Julai 10, 2012: Suatu majlis sambutan kolipopuson kaamatan yang bermaksud kaamatan terakhir telah di sambut dengan jaya dan meriahnya di rumah kediaman En Hsu Han Chun dan isterinya Pn Agnes Liewpin ...selanjutnya

Kekurangan bekalan gula menyusahkan rakyat

KK, Julai 5, 2012: Parti Maju Sabah (SAPP) menyerukan kerajaan BN selesaikan kekurangan bekalan gula dan harga dengan segera demi mengelakkan kesengsaraan rakyat ...selanjutnya

Masalah jambatan Kg Sembulan Lama

KK, Jun 29, 2012: Pengerusi Parti Maju Sabah (SAPP) Cawangan Sembulan Selatan, Encik Kasim Busok, melahirkan rasa kesal dan terkilan terhadap sikap Wakil Rakyat N17 Tg. Aru dan Kerajaan BN yang mengabaikan kepentingan rakyet Kg. Sembulan Lama ...selanjutnya

Majlis Daerah Tenom Buat Kesilapan Berulang kali

TENOM, 25 Jun 2012: Majlis Daerah Tenom (MDT) sering melakukan kesilapan dalam aspek pembangunan sehingga menimbulkan keraguan samada projek yang dilaksanakan memberi manfaat kepada rakyat atau segelintir pihak berkepentingan sahaja ...selanjutnya

Kekesalan atas tindakan MDT menebang pokok rimbun
TENOM, Jun 22, 2012: Beberapa pemimpin masyarakat tempatan disini meluahkan kekesalan mereka terhadap tindakan pengurusan Majlis daerah disini (MDT) yang menebang pokok rimbun yang berusia kira kira lebih 20 tahun lalu ...selanjutnya

Masalah tapak gerai-gerai Sembulan dibiar
TG ARU, Jun 14, 2012: Dalam lawatan Ahli Majlis Tertinggi merangkap Penolong Ketua Penerangan Parti Maju Sabah (SAPP) Encik Bahari Aship di sekitar Kg. Sembulan, beliau amat terkilan dan hairan sudah bertahun-tahun penduduk Kg. Sembulan berjaja makanan dan minuman ditapak gerai yang kurang sesuai, kerana berhampiran dengan tempat membuang sampah dan tandas awam ...selanjutnya

Pesta Kaamatan di Kg Sayap Sokid, Kadamaian
KB, Jun 12, 2012- Pengerusi CLC N7 SAPP Kadamaian Pn Agnes Liewpin telah dengan jayanya menyempurnakan upacara perasmian Pesta kaamatan Peringkat Kampung Kg. Sayap Sokid, kawasan Kadamaian pada hari sabtu 9hb June 2012 ...selanjutnya

Infrastruktur asas di Sembulan terbiar oleh kerajaan
TG ARU, Jun 8, 2012: Timbalan Ketua Cawangan Parti Maju Sabah(SAPP) Tanjung Aru Plaza, Encik Fong Chew Loong dalam rangka lawatan beliau dan rombongannya di sekitar Sembulan, telah mendapati infrastruktur asas di kawasan itu amat mengaibkan dan terbiar sekian lama tanpa pengurusan dari pihak berkuasa ...selanjutnya

Ucapan dasar presiden SAPP di Persidangan Dwi Tahunan SAPP 2012
KK: Kita amat teruja dengan kehadiran tetamu tetamu kita hari ini. Marilah kita menyampaikan ucapan terima kasih kepada tetamu tetamu kita dengan cara tradisi SAPP kita ...selanjutnya

Manifesto SAPP dilancarkan
KK, Jun 4, 2012: Sabah lebih berhak dalam ertikata pengagihan seimbang semua peluang, baik dalam aspek sosio ekonomi, pembangunan infrastruktur dan penghidupan yang lebih berkualiti ...selanjutnya

Nama meragukan dalam daftar pengundi suku pertama 2012
TENOM, 28 Mei 2012: Daftar pengundi suku pertama 2012 didapati mengandungi terlalu banyak nama meragukan, kata Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Eric Majimbun ...selanjutnya

20 Perkara masih sah
TENOM, 28 Mei 2012: Perjanjian 20 Perkara yang menjaga kepentingan Sabah apabila negeri ini bersetuju turut serta menubuhkan Malaysia pada 1963 masih lagi sah, kata Parti Maju Sabah (SAPP).Presiden SAPP Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee berkata, Perjanjian 20 Perkara itu sah sampai bila-bila kerana tidak ada tamat tempoh ...selanjutnya

Jangan bimbang bantuan terus kekal selepas BN tumbang
TENOM, Mei 27, 2012: Ahli Majlis Tertinggi Parti Maju Sabah (SAPP) Roger Stimin mengingatkan rakyat bahawa mereka tidak perlu gusar atau bimbang berhubung bantuan yang mereka terima sekarang ini daripada kerajaan BN akan hilang selepas BN tumbang pada PRU-13 dan digantikan kerajaan baru ...selanjutnya

Pesta Kaamatan 2012 Peringkat Negeri di Tenom
TENOM, Mei 25, 2012: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee dijangka akan merasmikan Pesta Kaamatan Peringkat Negeri Sabah anjuran SAPP bertempat di Kg Pulong kira kira 12 kilometer dekat sini ada 27 Mei 2012 bermula jam 12.30 petang ...selanjutnya

Menukar kerajaan pilihan rakyat jika gagal memenuhi aspirasi rakyat
TENOM, Mei 20, 2012: Ahli Majlis Tertinggi (AMT) Parti Maju Sabah (SAPP) Roger Stimin menegaskan bahawa ketiadaan kuasa otonomi kerajaan negeri menyulitkan para wakil rakyat disesuatu kawasan untuk melaksanakan sesuatu pembangunan yang mendesak. Ekoran masalah itu ia terpaksa tertangguh beberapa bulan sebelum kelulusan mutlak diperolehi dari kerajaan Pusat ...selanjutnya

SAPP janji bantu rakyat miliki rumah
KK, Mei 7, 2012: Parti Maju Sabah (SAPP) berjanji akan membantu generasi muda memiliki rumah sendiri apabila mengambil alih tampuk pemerintahan kerajaan negeri Sabah selepas memenangi pilihanraya umum kali ke-13 akan datang ...selanjutnya

Perkhidmatan Masyarakat kepada penduduk Kg Bundu Paka
KOTA BELUD, Mei 6, 2012: Penduduk Kampung di Kg Bundu Paka merakamkan setinggi tinggi penghargaan kepada SAPP N7 Kadamaian atas sumbangan bahan bahan ...selanjutnya

Gaji minimum sekadar retorik, tidak menfaatkan pekerja swasta
TENOM, May 5, 2012: Pengumuman Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak berhubung gaji minimum sektor swasta tidak lebih sekadar retorik politik yang bertujuan mengambil hati rakyat menjelang pilihan raya umum (PRU) ke 13 ...selanjutnya

Janji-janji kosong BN
KOTA BELUD, April 30, 2012: Penduduk Kampung Malangkap Tomis mendesak Kerajaan untuk mengambil perhatian dan bertindak dengan segera terhadap keadaan jalan gravel menuju ke kampung mereka yang telah mengalami kerosakan teruk selama beberapa tahun tanpa penyelenggaraan oleh pihak Kerajaan ...selanjutnya

Kelalaian JPN, sengsara anak tempatan
TENGHILAN (TAMPARULI), Apr 25, 2012: Bosan dengan pelbagai alasan dan karenah birokrasi yang dihadapi untuk memiliki dokumen MyKad, seorang lelaki tempatan Francis Sopoyut(Kiri), 48, terpaksa mendedahkan masalah dihadapinya sejak 2001, menerusi akhbar ini ...selanjutnya

SAPP lantik 2 Ahli Majlis Tertinggi
KK, Apr 17, 2012: Parti Maju Sabah (SAPP) mengumumkan pelantikan dua Ahli Majlis Tertinggi (AMT) terbaharu. Ketua Penerangan SAPP Chong Pit Fah berkata, kedua-dua AMT itu ialah Roger Stimin dan Abdul Malik Mohed yang berpengalaman luas dalam bidang politik di Sabah ...selanjutnya

SAPP sedia bertanding di 9 DUN Zon Utara
KOTA MARUDU,Apr 13: Parti Maju Sabah SAPP bersedia untuk bertanding di Sembilan kawasan Dewan Undangan Negeri DUN di kawasan Zon Utara pada PRU-ke 13 jika sekiranya pilihan raya umum akan diadakan pada bulan Jun ini ...selanjutnya

SPR diminta selesai isu daftar pemilih
TAWAU, Apr 10: Ahli parlimen Tawau Datuk Chua Soon Bui mahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) segera memperbetulkan semua isu dan permasalahan yang timbul dalam senarai pengundi di Sabah sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU - 13) berlangsung ...selanjutnya

Siasat penyalahgunaan kuasa oleh pemimpin Umno
KK, Apr 8: Pihak berkuasa yang berkenaan digesa menjalankan siasatan menyeluruh terhadap laporan berita kontroversi dalam portal berita dalam talian Sabahkini.net mengenai seorang pemimpin kanan Umno Negeri mempunyai perempuan simpanan Filipina ...selanjutnya

Kembalikan Maruah dan Hak Rakyat Sabah
KK, Apr 4: Sekumpulan penduduk-penduduk Kg Sembulan Lama seramai lebih dari 80 orang yang diketuai oleh Encik Marali Isnain, telah mengadakan majlis suai kenal di rumah beliau. Turut hadir dimajlis tersebut ialah mantan Menteri Kewangan Sabah era BERJAYA ...selanjutnya

Mudanita SAPP sedia galas cabaran
KK, Apr 3: Parti Maju Sabah (SAPP) baru-baru ini telah meluluskan penubuhan sayap baru dipanggil sebagai Mudanita khusus untuk wanita muda berusia 18-35 tahun. Ahli Majlis Tertinggi, Philicica Tong telah diberi tanggungjawab sebagai ketua Mudanita ...selanjutnya

SAPP akan tanding banyak kerusi DUN
LABUAN: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Yong Teck Lee berkata parti itu akan bertanding dalam jumlah kerusi yang besar bagi Dewan Undangan Negeri Sabah pada Pilihan Raya Umum ke-13 nanti ...selanjutnya

Projek RM4.6b sepatutnya sedia lebih 400 pekerjaan
SEMUA perkara baik disebut mengenai projek loji Samur (Sabah Ammonia Urea) bernilai RM4.6 bilion di Sipitang, upacara pecah tanah telah dilaksanakan oleh Perdana Menteri pada bulan lepas ...selanjutnya

Pairin tidak ikhlas menyelesaikan isu dasar kabotaj
T'PARULI, Mac 29: Gesaan Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Joseph Pairin Kitingan agar Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha menggantung sementara Dasar Kabotaj adalah satu tindakan yang tidak ikhlas, dan dapat diumpamakan sebagai satu penghinaan kepada kecerdikan rakyat Sabah ...selanjutnya

Kapal laut tunda terbengkalai di Kg Pituru Laut
KOTA BELUD. Pemimpin SAPP Kota Belud telah memantau Kg. Pituru Laut pada petang 23 Mac yang lalu setelah menerima aduan dari penduduk berkenaan Kapal Laut Tunda yang telah terbelangkalai beberapa tahun yang lalu ...selanjutnya

Banjir di Lumadan tak ada penghujung
B'FORT: Parti Maju Sabah (SAPP) menggesa kerajaan bertindak segera membantu mengatasi masalah air banjir di Kg. Lumadan Laut, Bukau dan Tamalang Along. Pengerusi CLC Lumadan Jamain Sarudin berkata, masalah ini timbul berpunca dari sungai Api-api di kawasan Hutan Paya Gambut yang tidak dibersihkan ...selanjutnya

Kebimbangan berasas, kata SAPP
TENOM, Mac 27: Kerajaan digesa melaksanakan segera Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) sebelum masalah pendatang tanpa izin di negeri ini semakin sulit dengan gerakan pendaftaran bergerak di Senalang, Semporna ...selanjutnya

Perlantikan baru dalam SAPP
Demi untuk mengemaskini dan memperkuatkan lagi jentra parti, Parti Maju Sabah (SAPP) dalam mesyuarat Majlis Tertinggi yang diadakan baru-baru ini telah meluluskan perlantikkan beberapa orang muka baru ...selanjutnya

Hak Sabah milik orang Sabah
BFORT, Mac 26: Naib Presiden SAPP YB Datuk Frankie Chong Yu Chee di dalam kenyataannya hari ini berkata hak kita di Sabah hendaklah ditentukan sendiri oleh orang-orang Sabah sendiri. Beliau mengajak penduduk di Kg. Sinoko, Membakut mengambil peluang terakhir ini bersama rakyat di seluruh Sabah untuk melakukan perubahan dengan berani ...selanjutnya

SAPP cabar Raymond selesaikan isu dasar kabotaj
KK, Mac 22: Setiausaha Agung Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Richard Yong mencabar Menteri Pembangunan Perindustrian, Datuk Raymond Tan memberi jalan penyelesaian kepada isu dasar kabotaj yang menjelaskan pembangunan perindustrian di Sabah ...selanjutnya

Kerajaan tidak ambil tegas terhadap syarikat konsesi
TENOM: Naib Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Pusat, Rudy Sulaiman Mairi mempertikaikan pendirian kerajaan yang tidak mengenakan tindakan tegas terhadap kontraktor konsesi kerajaan yang dikritik hebat kerana gagal menyelenggara jalan kampung dengan baik ...selanjutnya

Jangan menyalahkan penduduk tentang masalah sampah sarap
Deklarasi yang di keluarkan oleh Datuk Mayor berkenaan situasi sampah sarap di Kg. Sembulan menggambarkan keadaan yang terlalu aib walaupun cadangan pemulihan yang dirancangkan tidak akan memberi kemanfaatan kepada penduduk tempatan ...selanjutnya

Pemuda SAPP Klias siapkan gelanggang terbengkalai
BFORT, Mac 19: Pergerakan Pemuda SAPP N.25 Klias telah menyiapkan kerja-kerja membaiki dan menaiktaraf gelanggang sepaktakraw Kg. Selagon tanpa perlu mengeluarkan kos yang besar ...selanjutnya

Kerajaan BN perlu ditumbang PRU13, banyak masalah tertunggak
TNM, Mac 18: Naib Ketua Pergerakan Pemuda SAPP CLC Melalap Roger Stimin menegaskan bahawa segala kepincangan yang berlaku semasa pentadbiran kerajaan BN yang diterajuinya sekarang hanya akan dapat diperbetulkan setelah kerajaan itu dapat ditumbangkan oleh rakyat secara demokrasi menerusi pilihanraya umum kali ke-13 ...selanjutnya

SAPP janji beri perkhidmatan yang baik untuk rakyat
TNM, Mac 18: Naib Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Pusat Rudy Sulaiman Mairi menyifatkan kerajaan Barisan Nasional (BN) sebuah kerajaan yang tidak lagi relevan untuk mentadbir dinegeri ini kerana terlalu banyak masalah yang tidak mampu diselesaikannya antaranya seperti isu PTI, isu pemberian MyKad ...selanjutnya

SAPP ragu RCI ditubuhkan
KK, Mac 17: Parti Maju Sabah (SAPP) pada Jumaat menyatakan keraguannya bahawa Kerajaan Persekutuan akan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pendatang tanpa izin di Sabah ...selanjutnya

Kenyataan Pairin membimbangkan
KK, Mac 15: Kenyataan yang dibuat oleh Presiden KDCA Tan Sri Joseph Pairin Kitingan bahawa tidak wujud sebarang Bumiputera baru yang memperoleh status anak negeri di Sabah adalah amat membimbangkan, kata Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Eric Majimbun ...selanjutnya

Rampasan tanah, peluang pekerjaan, hasil bumi dan tindasan orang Sabah
INM, Mac 12: Satu majlis perhimpunan telah diadakan di perkarangan rumah kediaman Datuk Eric Majimbun, Timbalan Presiden SAPP pada petang Mac 4, 2012 di Kampung Pomotodon, Inanam ...selanjutnya

Pengadilan yang Sumbang
Adakah mahkamah perundangan di Malaysia ini bebas dari telunjuk pemerintah? Saya membuat perbandingan status Negara kita dengan sebilangan negera negera maju dalam dunia ketika ini ...selanjutnya

PM perlu mohon maaf kepada rakyat Sabah
KK, Mac 6: Perdana Menteri merangkap Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Tun Razak perlu memohon maaf secara khusus kepada rakyat Sabah atas banyak kesilapannya di sini, kata Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Yong Teck Lee ...selanjutnya

Sabah boleh maju tanpa BN
K PENYU: Mac 4: Rakyat kini sudah sedar, negeri ini boleh maju walaupun bukan diperintah oleh BN. Demikian dinyatakan oleh Datuk Frankie Chong di majlis perjumpaan ahli-ahli SAPP Kg. Purun, Kuala Penyu ...selanjutnya

SAPP akan terus gesa kes Nomad terhampas dibuka semula
KK, Mac 3: Parti Maju Sabah berkata, ia akan terus menggesa putrajaya membuka semula kes pesawat Nomad penerbangan Sabah yang terhempas di perairan Sembulan pada 6 Jun, 1976 supaya rakyat Sabah dapat mengetahui cerita sebenar  ...selanjutnya

Amaran agar tidak cakap tragedi Double Six: Yong
P'PANG, Mac 2: Presiden Parti Maju Sabah Datuk Yong Teck Lee berkata, perintah Mahkamah Tinggi yang memintanya membayar RM1 juta kepada bekas Ketua Menteri Tan Sri Harris Salleh merupakan amaran kepada penduduk Sabah supaya jangan sekali-kali bercakap tentang tragedi Double Six yang ...selanjutnya

Tempoh pajakan 999 tahun boleh dilaksana
P'PANG, Mac 2: Parti Maju Sabah mengulangi janjinya untuk mengembalikan tempoh pajakan "999 tahun" kepada pemilik tanah persendirian seperti yang dinyatakan dalam Dasar Pemulihan Tanah sekiranya ia membentuk kerajaan Negeri selepas Pilihan Raya Umum ke-13 ...selanjutnya

SAPP telahpun menetapkan hala tujunya
KK: Bekas Menteri Kewangan Sabah, Datuk HJ Mohd Noor Mansoor berkata Parti Maju Sabah (SAPP) mungkin mengharungi sendiri tanpa perlu bekerjasama dengan parti pembangkang lain pada pilihan raya umum akan datang ...selanjutnya

Penduduk Beaufort derita tanpa air
BFORT, Feb 27: Pelbagai rungutan dan aduan diluahkan, ternyata 2 minggu tanpa bekalan air bersih bagi penduduk di Batu 58 sungguh memeritkan. Menurut salah seorang penduduk yang enggan namanya disiarkan berkata, masalah bekalan air ini menyebabkan beliau sukar untuk melakukan urusan harian di rumah ...selanjutnya

Projek naiktaraf landasan terbengkalai
TENOM, Feb 26: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah terkilan dengan tindakan kerajaan yang mengumumkan satu lagi projek bernilai RM3 billion untuk pembangunan komersil Stesen Kereta Api Tanjung Aru sedangkan projek menaik taraf landasan antara Beaufort ke Tenom masih terbengkalai ...selanjutnya

SAPP perjuang hak asasi tanah NCR selain baiki ekonomi negeri Sabah
TENOM, Feb 23: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee menegaskan bahawa parti itu akan terus membela nasib rakyat yang tertindas kerana masalah rampasan tanah dan hak asasi tanah anak negeri (NCR) ...selanjutnya

Tidak umum RCI bukti Umno tidak telus
TENOM, Feb 20: Ramai yang kecewa apabila Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak langsung tidak menyebut mengenai Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pendatang tanpa izin ketika kunjungan dua hari beliau ke Sabah, dakwa sayap Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP)Tenom ...selanjutnya

SAPP Klias dan Lumadan sudah sedia
BFORT, Feb 20: Kehadiran pengundi-pengundi muda yang baru mendaftar untuk menjadi pemilih pada PRU13 ini dikatakan bakal menjadi undi penentu. Oleh yang demikian Pemimpin akar umbi Parti Maju Sabah (SAPP) disaraknkan agar menggiatkan usaha mendekati mereka ...selanjutnya

Pengusaha nenas di Bukau desak kerajaan bantu segera
BFORT, Feb 16: Beberapa pengusaha nenas semakin terdesak kerana hilang punca pendapatan. Sebelum ini penanam nenas memperolehi purata pendapatan sekitar RM3,000 setiap kali tuaian. Bagaimanapun jumlah tersebut semakin mengecil ...selanjutnya

Kembalikan FELDA kepada tujuan asal penubuhannya
LDATU : Timbalan Setiausaha Agung merangkap Pengerusi CLC Tungku Datu Shuaib Bin Datu Mutalib meminta Kerajaan Barisan Nasional supaya FELDA di kembalikan kepada tujuan asal penubuhanya iaitu tanah-tanah yang dibangunkan oleh FELDA ...selanjutnya

Chong: Gantikan Menteri Kesihatan!
KK, Feb 14: Sementara itu, Parti Maju Sabah (SAPP) pada Isnin berkata, Perdana Menteri harus menggantikan Menteri Kesihatan dengan seseorang yang lebih berkebolehan. Ketua Penerangannya, Chong Pit Fah berkata demikian berikutan gangguan tenaga yang berlaku di hospital itu ...selanjutnya

Projek Amonia apa faedah kepada rakyat?
Projek amonia dan urea di Kg Banting, Sipitang bernilai RM4.6 billion amat memberangsangkan masyarakat setempat, tetapi sewajarnya kerajaan negeri Sabah menjelaskan siapa yang mendapat untung dan impaknya kepada penduduk Sipitang ...selanjutnya

Bina Pekan Melalap dan jambatan semua recycle promises
TENOM: Naib Presiden Parti Maju Sabah Jimmy Jawatah, amat berharap bahawa kenyataan Adun Melalap Datuk Radin Malleh baru baru ini akan menjadi kenyataan berhubung pembinaan pekan kecil Melalap kerana kenyataan seumpama itu sudah berulang ulang sejak tahun 2008 lagi tanpa penghujungnya ...selanjutnya

Eric selar Tengku Adnan
KK, Jan 31: Timbalan presiden SAPP, Datuk Eric Majimbun berkata Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Mansor bertindak memalukan apabila meminta dua Ahli Parlimen parti itu mengosongkan kerusi mereka ...selanjutnya

Kerajaan negeri tidak sepatutnya berdiam diri isu tanah Felda: SAPP
KK, Jan 28: Parti Maju sabah berkata, sungguh menghairankan kenapa Kerajaan Negeri berdiam diri terhadap nasib 300,000 ekar tanah Negeri yang diuntukkan kepada Felda untuk dimajukan 20,000 peneroka dari Pantai Timur, sehingga memerlukan bekas KM Tan Sri Harris Salleh menimbulkan isu itu ...selanjutnya

SAPP dan STAR komited untuk menuntut perjanjian Msia 1963
KGU, Jan 23: Datuk Frankie Chong berkata, jalinan kerjasama diantara parti SAPP dan STAR bagi menghadapi pilihanraya ke-13, merupakan satu permulaan yang baik untuk mereliasasikan 'Agenda Borneo' ...selanjutnya

Lawatan Tahun Baru Cina berakhir dengan mendengar aduan
TG ARU, Jan 19: Pengerusi Parti Maju Sabah (SAPP) Bahagian Tanjung Aru, Datuk Richard Yong dan Pengerusi SAPP Petagas, Encik Dullie Marie, disertai ahli-ahli parti, telah membuat lawatan untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina ...selanjutnya

SAPP Tenom kunjungi pekedai ucap Gong Xi Fa Cai
TENOM, Jan 19: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah mengetuai para pemimpin SAPP CLC Melalap dan Kemabong untuk mengelilingi kedai pekan disini sambil mengucapkan 'Gong Xi Fa Cai' kepada para pekedai khususnya masyarakat Cina disini pada Rabu ...selanjutnya

Bincang dengan RBA: Yong
KK, Jan 18: Datuk Yong Teck Lee berkata, Sabah Air Sdn Bhd (Sabah Air) tidak sesuai untuk memulakan syarikat penerbangan sepenuhnya, walaupun ia hanya untuk laluan domestik Sabah, tetapi ia adalah platform terbaik bagi negeri ini untuk berbincing dengan Royal Brunei Airlines untuk menjalin kerjasama dalam penubuhan Borneo Airlines yang dicadangkan ...selanjutnya

SAPP yakin perjuangan dapat sokongan
KK, Jan 18: Parti Maju Sabah percaya perjuangannya akan mendapat sokongan rakyat negeri ini. "Kita banyak kehilangan yang sepatutnya menjadi hak kita. Kita mahu mengembalikan hak-hak Sabah. Inilah antara yang diperjuangkan SAPP ...selanjutnya

BN tidak komited isu tanah adat
LDATU, Jan 18 : Ahli Parlimen Tawau, Datuk Chua Soon Bui memberi sokongan padu kepada penduduk asal Sabah untuk menuntut tanah adat mereka yang didakwa dirampas oleh pihak tertentu ...selanjutnya

Sabah boleh jana hasil RM5b di bawah SAPP menjelang 2015
KK, Jan 18, 2012: Sabah mampu memperoleh hasil bernilai RM5 bilion menjelang 2015 di bawah Pelan Ekonomi Parti Maju Sabah (SAPP), kata penasihatnya Datuk Haji Mohammad Noor Mansur ...selanjutnya

Beaufort anjur acara CNY 3 Feb dalam suasana muhibbah
BFORT, Jan 18: Gabungan CLC Klias, Lumadan, Kuala Penyu dan Membakut membentuk Jawatankuasa pengelolanya bagi menganjurkan Jamuan Makan Malam sempena Tahun Baru Cina 2012. (Foto: Barisan jawatankuasa penganjur di ketuai oleh Thomas Chong) ...selanjutnya

Pelancaran Pelan Ekonomi SAPP untuk Sabah
KK, Jan 17: Parti Maju Sabah berpegang teguh kepada potensi manusia, maruah dan hak-hak asasi rakyat Sabah tanpa mengira bangsa dan agama ...selanjutnya

SAPP sedia bincang dengan parti pembangkang lain berdepan BN
KK, Jan 16: Parti Maju Sabah (SAPP) pada Ahad menyatakan semula kesediaannya untuk berbincang dengan mana-mana parti pembangkang untuk berdepan dengan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya akan datang ...selanjutnya

SAPP Bukan Parti Cina: Amdee
KK, Jan 14: Parti Maju Sabah pada Jumaat menjelaskan bahawa ia bukan sebuah parti politik Cina. Timbalan Presidennya, Amdee Sidik, berkata ia adalah sebuah parti politik bukan berasaskan kaum dan ini jelas dalam perlembagaan parti itu ...selanjutnya

"Harapkan Pagar, Pagar Makan Padi"
KB, Jan 13: Parti Maju Sabah Kawasan Kadamaian telah memainkan perananya dalam membuat bantahan cadangan Empangan di Kg Tambatuon sejak hujung tahun 2009 sehingga hari ini dan akan terus berjuang bersama sama penduduk ...selanjutnya

SAPP belum sertai STAR
KK, Jan 10: Parti Maju Sabah (SAPP) belum menyertai pakatan STAR seperti PKR, DAP dan PAS dalam pakatan Rakyat, kerana belum ada perjanjin dan rundingan dibuat ...selanjutnya

Penduduk 3 buah kampung di Bongawan tarik nafas lega
BGWAN, Jan 9: Penduduk di 3 buah Kampung iaitu Kg. Viging, Kambau dan Kg. Ambatuan di Bongawan menarik nafas lega dan melahirkan perasaan teruja kerana permintaan mereka kepada wakil rakyat selama lebih 6 tahun untuk meminta perhentian bas telah dapat diselesaikan dalam tempoh kurang 5 jam oleh Pemimpin SAPP Bongawan ...selanjutnya

SAPP Parti untuk Berbilang Kaum dan Berbilang Agama
KK, Jan 5: Parti Maju Sabah sebuah parti poilitik yang mengamalkan perpaduan berbilang kaum tanpa mengira Bangsa dan Agama ...selanjutnya

Adakah Akjan dan Pekida ejen KL?
BFORT, Jan 4: Isu RCI sudah mendapat tempat dihati rakyat Sabah sebab itu sahaja cara penyelesaian masalah Pendatang Tanpa Izin (PTI) dan isu "projek IC" di Sabah ...selanjutnya

SAPP Tenom bidas kenyataan Akjan pertahan bantahan RCI
TNM: Naib Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah Pusat Rudy Sulaiman Mairi membidas kenyataan Pengerusi PEKIDA Sabah Datu Akjan yang cuba mengaitkan perintah Allah dan Nabi Muhammad sebagai bahan ...selanjutnya

SAPP menyokong Penubuhan RCI
KK, Dis 30: Sejak awal-awal lagi Parti Maju Sabah telah membuat desakan dan kerjasama badan-badan NGOs dan parti-parti politik di Sabah supaya menyokong penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja bersabit dengan PATI...selanjutnya

Penduduk kecewa projek rumah lewat siap
RANAU, Dis 29: Kelewatan penyiapan projek pembangunan perumahan melibatkan 154 unit rumah teres kos rendah dan 374 unit rumah teres kos sederhana di Taman Saujana Kinabalu di Kampung Badukan di sini ...selanjutnya

Acara Larian Jogathon dan Derma Darah
KB: Dis 28: Parti Maju Sabah Kota Belud akan mengadakan acara Larian Jogathon sambil menderma darah sempena sambutan Hari Krismas dan Tahun Baru 2012 yang akan di adakan di Padang dan Mini Dewan Piasau Kota Belud pada 29 Disember 2011 ...selanjutnya

Keputusan kes saman Harris diketahui 29 Feb
KK, Dis 24: Mahkamah Tinggi disini pada 29 Feb, tahun depan akan menyampaikan keputusan mengenai kes tuntutan mahkamah yang difailkan oleh bekas Ketua Menteri Tan Sri Harris Mohd Salleh terhadap Parti Maju Sabah (SAPP) dan Presidennya Datuk Yong Teck Lee kerana menyindirnya terlibat dalam menyebabkan tragedi Double Six ...selanjutnya

Sabah tersilap langkah akan jatuh ke tangan sultan Sulu
KK, Dis 21: SEDAR tak sedar tiang kuasa sudah di tanam di Sabah, sehingga kini tidak ada tindakan terhadap Sultan Sulu oleh kerajaan Malaysia. Mungkinkah ada agenda tersembunyi di antara kerajaan Malaysia dengan kerajaan Sulu? Kalau diamati kuasa parti politik tempatan sudah tiada melalui pengagihan kerusi yang tidak seimbang ...selanjutnya

Projek IC - Kebenaran perlu didedahkan
KK, Dis 20: Dakwaan Pengerusi Pekida, Datu Akjan Ali Muhammad kononnya "orang-orang yang kewarganegaraan mereka dipersoalkan adalah para pemegang IMM13" samalah seperti menyatakan seorang Menteri Persekutuan berbohong di Parlimen ...selanjutnya

Rakyat harus menyedari situasi genting kewujudan pengundi PATI
KPENYU, Dis 19: Parti Maju Sabah (SAPP) N.26 Kuala Penyu giat menambah ahli dan cawangan baru. Pada petang ahad, En. Mison Kimliah mengetuai 50 orang ahli memohon menubuhkan cawangan baru iaitu Kg. Menumpang ...selanjutnya

Monopoli korek pasir ada motif tersembunyi
KK: Ketua Penerangan Parti Maju Sabah (SAPP) Chong Pit Fah mendakwa keputusan Kerajaan Negeri untuk memberi monopoli mengorek pasir sungai di Negeri ini kepada salah sebuah anak syarikatnya Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sabah (Sedco) mempunyai motif tersembunyi ...selanjutnya

BN tidak harus serah isu RCI kepada JK Pilihan Parlimen begitu sahaja
KK, Dis 17: Barisan Nasional (BN) Sabah tidak seharusnya menyerahkan begitu sahaja isu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) kepada Jawatankuasa Pilihan Parlimen mengenai Penambahbaikan Proses Pilihan Raya untuk bertindak, kata Parti Maju Sabah ...selanjutnya

Perluasan Akta Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) akan hakis autonomi Sabah
KK, Dis 16: Langkah memperluas Akta Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) ke Sabah akan menghakiskan lagi autonomi Negeri, kata Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Wong Yit Ming ...selanjutnya

Pemuda SAPP: Penubuhan RCI lama tertangguh
TENOM, Dis 14: Naib Ketua Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Rudy Sulaiman Mairi merasa lega dan mengalu alukan kenyataan TKM Tan Sri Joseph Pairin bahawa BN Sabah telah menyokong penubuhan RCI untuk menyiasat masalah kebanjiran PATI termasuk pemilikan Mykad menerusi pintu belakang di Sabah. ...selanjutnya

SAPP jamin selesai isu tanah jika diberi mandat
RANAU, Dis 13: Parti Maju Sabah (SAPP) memberi jaminan untuk menyelesaikan isu pemilikan tanah di negeri ini dalam tempoh dua tahun, sekiranya parti itu mendapat mandat membentuk kerajaan negeri pada pilihan raya akan datang ...selanjutnya

SAPP bimbang PTI turut dapat BR1M
TENOM: Dis 12: Naib Ketua Pergerakan Pemuda SAPP CLC Melalap Roger Stimin menggesa pihak tertentu dalam operasi Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) khususnya Lembaga Hasil Dalam Negeri agar tidak ada pendatang tanpa izin (PTI) yang memiliki Kad Pengenalan ...selanjutnya

Pemberian adalah untuk membeli undi
KK, 9 Dis 2011: SAPP berkata Kerajaan Barisan Nasional (BN) pada hari ini menggalakkan rasuah bukannya membanteras gejala itu...selanjutnya

Kenyataan Ketua Menteri RCI sebagai gimik politik tidak bertanggungjawab
KK, Dis 7: Merujuk kepada kenyataan akhbar Ketua Menteri 6 Disember 2011 yang menyatakan bahawa pembangkang menggunakan RCl sebagai mencari "political mileage" adalah tidak munasabah dan tidak ...selanjutnya

Rakyat harus memilih SAPP
KDMN, Dis 7: Senario politik di Malaysia hari sudah berubah jika dibandingkan pada era PBS memerintah kerana kerajaan persekutuan pada waktu itu masih kuat dan masih boleh memerintah walaupun tanpa Sabah dan Sarawak. Datuk Yong Teck Lee Presiden Parti SAPP telah menjelaskan kepada rakyat di Kampung Lingkubang ...selanjutnya

Dr Yee tidak sepatutnya salahkan orang lain
KK, Dis 6: Parti Maju Sabah (SAPP) berkata, Timbalan Ketua Menteri Datuk Yee Moh Chai gagal dalam menjalankan tugasnya walaupun telah memegang jawatan Menteri yang bertanggungjawab terhadap pembangunan Teknologi Maklumat Sabah selama lapan tahun ...selanjutnya

Conrad sokong siasatan semula
KK, Dis 6: Bekas Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Datuk Conrad Mojuntin semasa pemerintahan Parti Berjaya ...selanjutnya

Protes aman NGO pada 29 Nov di Donggongon
PENAMPANG: Sebanyak 13 pertubuhan termasuk dua parti politik mengadakan bantahan aman di sini Selasa ...selanjutnya

Bergotong-royong membesarkan Gereja SIB Soronsob
KOTA BELUD: Bergotong-royong Membesarkan Bangunan Mini Gereja SIB Soronsob, Taginambur...selanjutnya

SAPP terbuka untuk sesiapa juga yang menghayati inspirasi perjuangan orang Sabah dan negeri Sabah
SIPITANG Nov 27, 2011: Perjumpaan makan malam sempena Masyuarat Agung Tahunan Parti Maju Sabah-SAPP Kawasan N28 Sindumin semalam dihadiri oleh lebih kurang 60 orang sebagai mewakili cawangan-cawangan SAPP Sipitang. Bilangan yang hadir sengaja hadkan disebabkan tempat bilik kecil di SFI Motel ..selanjutnya

Bajet 2012 suatu teristimewa atau gula-gula?
TENOM: Naib Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) CLC Melalap Roger Stimin menyifatkan belanjawan Negeri Sabah untuk tahun 2012 sejumlah RM4.048 billion sebagai 'teristimewa' kerana ia merupakan satu satunya belanjawan yang terbesar setakat ini di Sabah ...selanjutnya

Ahli ahli baru sertai SAPP di Kuala Penyu
KUALA PENYU: Nov 19, 2011: Kawasan CLC N.26 Kuala Penyu tidak pernah dilupakan meskipun kurang aktif dalam tempoh 3 tahun ini. Malah kawasan tersebut dibugarkan lagi dengan kehadiran ahli-ahli baru. Detik perubahan ini disaksikan sendiri oleh En. Dullie Marie Bendahari Agung SAPP ketika menerima permohonan keahlian ...selanjutnya

Gotong Royong di Kg Tinata
KADAMAIAN, Nov 17: Suatu projek bergotong royong untuk menaiktaraf gereja kampung untuk ahli ahli SDA di Kampung Tinata telah disempurnakan oleh pemimpin pemimpin SAPP (Parti Maju Sabah) bersama penduduk penduduk kampung tersebut pada 14 november 2011 yang lalu. ketua gereja SDA Kg Tinata, Encik Kadoo @Sumbin bin Ligo merakamkan kesyukuran dan ucapan terima kasih kepada SAPP Kadamaian ...selanjutnya

Kempen mendesak: Pembinaan Hospital QEH
KK, Nov 16: Pemuda SAPP Kota Kinabalu akan menganjurkan kempen memperingati Hari ke-1110 ketiadaan Hospital Besar Ratu Elizabeth yang jatuh pada 20 November 2011 iaitu hari Ahad ini. Pengerusi penganjur acara Freddy Bycan berkata tujuan kempen tersebut diadakan adalah untuk mendesak pihak terbabit ...selanjutnya

Yong jawab dakwaan Harris mengenai kerugian RM300J dialami SAS
KK, Nov 15: Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee berkata, beliau sanggup menembak dirinya jika benar beliau yang menyebabkan Sabah Amanah Saham (SAS) mengalami kerugian RM300 juta disebabkan apa yang didakwa pertukaran saham North Borneo Timber (NBT/Warisan Harta) ...selanjutnya

Yong tiada kaitan kejatuhan SAS, tanah Tanjung Aru dan Tanah Pitas
KK, Nov 13: Bekas Ketua Menteri Datuk Seri Yong Teck Lee berkata, beliau tidak ada kena mengena dengan isu kejatuhan harga Saham Amanah Sabah (SAS) sebaliknya Timbalan Ketua Menteri Datuk Dr. Yee Moh Chai adalah individu yang bersalah kerana melindungi fakta dan berbohong ...selanjutnya

SAPP lancar Dasar Reformasi Tanah Sabah
KK, Nov 9: Parti pembangkang Sabah, SAPP, atau Parti Maju Sabah melancarkan Dasar Reformasi Tanah (DRT) semalam, apa yang disifatkan para pemerhati sebagai langkah parti itu mendapatkan sokongan kaum Bumiputera di negeri yang sedang dilanda pelbagai masalah perebutan tanah adat di banyak tempat ...selanjutnya

Sabah boleh berdikari tanpa bantuan Pusat
P'PANG, Nov 8: Sabah boleh berdiri di atas kaki sendiri tanpa bantuan dari Kerajaan Pusat, kata Penasihat Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Datuk Mohd Noor Mansur ...selanjutnya

SAPP sumbang kereta jenazah
KK, 7 Nov 2011: Parti Maju Sabah (SAPP) menggesa kerajaan menaikkan kuota haji bagi negeri Sabah. Naib Presidennya, Jaafar Haji Ismail berkata, kuota itu perlu diberi lebih kuota kerana ramai penduduk di negeri ini ingin menunaikan ibadah itu ...selanjutnya

Ramai sertai perjuangan SAPP Lumadan
B'FORT- Parti Maju Sabah (SAPP) CLC N.27 Lumadan menerima penyertaan 2 buah Cawangan baru yang terdiri daripada ahli-ahli UMNO di satu majlis kenduri bersama penduduk Kampung Bangkalalak 63KM dari Pekan Beaufort...selanjutnya

Masyarakat Murut perlu terus sokong Parti Maju Sabah
TENOM, Nov 1: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah mempertikaikan motif disebalik penubuhan Persatuan KDM Malaysia yang diasaskan Datuk John Ambrose Ketua UMNO Penampang, dikhuatiri ianya akan mengwujudkan seribu delema dikalangan masyarakat KDM ...selanjutnya

Jambatan gantung dalam keadaan bahaya
KADAMAIAN: Pengerusi CLC N7 Kadamaian Puan Agnes Liewpin melawat jambatan gantung Kg. Bundu Paka yang menujui ke sawah padi, kebun getah penduduk kampung dan juga pusat pelancongan Kilombun semasa mengadakan perjumpaan kecil-kecilan bersama ahli-ahli cawangan SAPP Bundu Paka pada 23 Oktober 2011 ...more

Masyarakat Banggi mahukan parti tempatan
BANGGI: Penduduk Banggi dahagakan pembangunan dan menanti sinar baru untuk mengubah nasib mereka. Kenyataan itu diutarakan melalui majlis dialog bersama EXCO Pemuda pusat di Kaninbungan baru-baru ini ...selanjutnya

Gejala rampasan tanah menghantui masyarakat etnik bumiputra Sabah
SANDAKAN, Okt 23: Tanah merupakan nadi dan berkait rapat dengan kehidupan masyarakat etnik bumiputera Sabah. Namun kehidupan ini semakin lama semakin terhakis dan menjadi satu mimpi igauan yang ngeri terhadap masa depan generasi anak watan Sabah ...selanjutnya

Jangan kita diperbodohkan lagi, UMNO dan PKR itu adalah serupa
KADAMAIAN, Okt 20: Rakyat Sabah jangan terlalu mengagungkan pemimpin asing yang sedang menikmati kekayaan di Negeri sendiri ...selanjutnya

Progam basmi kemiskinan gagal capai matlamat
KK, Okt 18: Pengakuan Ketua Menteri bahawa "kadar miskin tegar masih tinggi disebabkan sistem e-Kasih" menunjukkan program pembasmian kemiskinan di peringkat negeri dan persekutuan telah gagal ...selanjutnya

Pakatan sulit DAP Hiew dengan UMNO
KK, Okt 13: Jaminan bahawa tiada mana-mana Ketua Menteri yang boleh menandatangani untuk meluluskan mana-mana kawasan tanah yang luas, hutan dan lombong demi kepentingan peribadinya sudah diwujudkan pada 17 Jun 1996 bila ...selanjutnya

Pajakan tanah 999 tahun boleh dilulus oleh kerajaan
KK, Okt 12: Kerajaan Negeri boleh meluluskan pajakan tanah untuk tempoh 999 tahun sekiranya geran induk asal tanah mempunyai tempoh pemegangan 999 tahun tanpa perlu mengubah sebarang undang-undang ...selanjutnya

Sambutan terhadap parti SAPP mulai menakjubkan!
BEAUFORT, Okt 11: Berbanding setahun yang lalu penerimaan terhadap parti SAPP jauh berbeda. Contohnya dari segi kehadiran di majlis-majlis perjumpaan ...selanjutnya

Masalah tanah di Banggi amat serius
PITAS, KANIBONGAN, Okt 11: Projek Tanaman Getah Berkelompok (PPRT) telah dilancarkan oleh Mantan Perdana Menteri Malaysia Tun Datu Seri Panglima Abdullah Hj. Ahmad Badawi pada 09 Jun 2006. Projek ini melibatkan 13 buah kampung ...selanjutnya

Bantahan projek agropolitan Kg Bongoliu, Bubuk
KOTA BELUD: Masyarakat Kg Bungoliu dan Kg Bubuk sebulat suara membantah hasrat agensi Kerajaan NEGERI SEDIA, agar tidak menuruskan hasrat agensi tersebut untuk mengusaha kawasan sebanyak 2000 ekar yang mana ...selanjutnya

Pemuda SAPP selamatkan surau dari roboh
BONGAWAN, Okt 5: Program amal Parti Maju Sabah melalui sayap Pemudanya bersama pemimpin setempat terus diadakan ...selanjutnya

Pemuda SAPP Melalap ziarah pesakit tenat
MELALAP, Okt 5: Seorang kakitangan Jabatan Keretapi Negeri Sabah (JKNS) Singkun bin Singkiu 51, yang bergelut dengan keuzuran kerana menghidap penyakit kronik yang melibatkan paru paru sejak tahun lalu merasa lega apabila ...selanjutnya

Ketua Kampung dipecat kerana isu empangan
KOTA BELUD, Okt 4: Mantan Ketua Kampung Tambatuon Kota Belud En. Singkui Bin Tinggi pada tarikh 26.09.2011, telah membuat ulasan mengenai kenyataan Datuk Herbert Timbun Lagadan di dalam Daily Express pada 14.07.2011 mengenai pembinaan empangan ...selanjutnya

Kerajaan tidak pandai belajar dari kesilapan
INANAM, Okt 4: Pemuda SAPP meminta Kerajaan agar jangan hanya mementingkan projek mega sehingga mengabaikan kemudahan asas seperti penutup longkang yang telah menyebabkan satu lagi nyawa terkorban ...selanjutnya

Bloger Facebook Pemuda SAPP berhimpun
KK, Okt 3: Group facebook Pemuda SAPP Sabah menganjurkan potluck dan BBQ di Tg. Lipat, Likas pada hari Ahad dan dihadiri oleh 60 ahlinya. Pertemuan julung kalinya ini adalah salah satu aktiviti riadah yang sehat dan ...selanjutnya

Sudah jatuh ditimpa tangga
KALABAKAN, Okt 2: Sungguh memilukan...itulah yang dapat dikatakan semasa kunjungan Parti Maju Sabah (SAPP) ke kawasan Kg. Serudong Ulu, Kalabakan yang terletak sejauh 130KM daripada Bandar Tawau yang memakan masa sehingga kira-kira 4 jam untuk sampai ke destinasi ...selanjutnya

Mahu lawan BN atau mahu menangkan BN?
BEAUFORT, Sep 26: Hakikat bahawa kehangatan pilihanraya semakin terasa bahangnya menjadikan semua pihak mahu menjadi pemenang isu khususnya di Sabah. NCR, SAS, Royalti Minyak, Hak di dalam 20 perkara dan isu berkaitan PATI ...selanjutnya

Pemuda SAPP Tenom sokong pemansuhan ISA
TENOM, Sep 25: Naib Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) CLC Melalap Roger Stimin menyifatkan tindakan kerajaan memansuhkan Internal Security Act (ISA) ianya bukan sesuatu yang menakjubkan semua pihak tetapi ...selanjutnya

Konsepsi SAPP parti Cina adalah tidak benar
TENOM, Sep 23: Naib Presiden SAPP Jimmy Jawatah menegaskan bahawa rakyat jelata di negeri ini mempunyai tugas getir yang amat penting menjelang PRU13 untuk mempastikan kerajaan BN yang ditunjangi UMNO tumbang pada GE13 ...selanjutnya

Pemuda SAPP terapkan nilai-nilai murni di kalangan belia
MELALAP, Sep 21: Anak Kampung satu satunya jolokkan yang pernah di anugerahkan oleh 'orang terdahulu' apabila melihat kelicikan dan ketangkasan seseorang belia dalam apa juga aktiviti ...selanjutnya

Pemuda SAPP Tenom hulur sumbangan mangsa kebakaran
TENOM: Naib Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Melalap Roger Stimin menziarahi mangsa kebakaran di Kg Sawang ...selanjutnya

Isu Empangan Tambatuon
Sep 20: Isu No. 6: "Empangan Tambatuon adalah untuk menampung kegunaan air penduduk Daerah Kota Belud pada musim kemarau panjang kerana KL tidak akan memberi pertolongan"...selanjutnya

Santapan Merdeka-Bersama Tan Sri Suffian Koroh
KK, Sep 18: Pertemuan Tan Sri Suffian Koroh dengan Datuk Yong Teck Lee President SAPP bersama pemimpin-pemimpin kanan parti itu sangat dialu alukan oleh kaum Murut dari pendalaman mengikut saudara Joseph Wilfred salah seorang pengiat NGO UBF ...selanjutnya

Perbetulkan fakta Kemerdekaan
SIPITANG, Sep 14: Fakta sejarah tentang kemerdekaan Sabah melalui pembentukan Malaysia perlu diperbetulkan agar generasi masa kini dan akan datang tidak terkeliru, kata Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee ...selanjutnya

KL punca Ah Long banjiri Sabah
SIPITANG, Sep 14: Kebanjiran Ah Long dari Semenanjung di Sabah adalah kerana kesilapan Kuala Lumpur, kata Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee ...selanjutnya

Gugurkan cukai tambahan 6%
TENOM: Sep 13: Ketua SAPP Zon Pedalaman Rudy Sulaiman Mairi turut memandang serius kegiatan syarikat telekomunikasi yang melanggar arahan pihak kerajaan supaya tidak ...selanjutnya

Hari Raya Aidilfitri Rumah Terbuka SAPP Peringkat Negeri
SIPITANG, Sep 11: Sambutan Hari Raya AidilFitri SAPP Tahun ini peringkat negeri diadakan di Sipitang pada 11 Sepr bersmaan hari Ahad, bertempat di Motel SFI, Sipitang ...gambar selanjutnya

Kalau bukan Yong, siapakah kita boleh percayai?
Pertama, soalnya ialah jika bukan Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee siapa lagi pemimpin-pemimpin kita di Sabah yang SANGAT-SANGAT kita percayai? Kita sudah memberi peluang kepada Pairin, Dompok dan Kurup dan yang lain-lain untuk berjuang mempertahan atau mengembalikan hak-hak Sabah yang terhakis ...selanjutnya

Betulkah Tawau bebas miskin tegar?
Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman mengumumkan Tawau diisytiharkan sebagai daerah pertama di Sabah yang bebas daripada belenggu kemiskinan tegar pada 1Ogos 2010.
Akan tetapi, apa yang kami nampak berlainan dengan apa yang dinyatakan ... selanjutnya

Blok kedai industri ringan Putatan ditutup sebelah pintu
PUTATAN: Landasan Keretapi baru yang beroperasi melintasi Pekan Putatan mengundang berbagai masaalah terutamanya dari sudut keselamatan dan kini menimbulkan masaalah para peniaga dan kesesakan lalulintas disebabkan perancangan tidak systematik tanpa kerjasama pihak-pihak yang berkuasa yang terlibat dalam pembangunan struktur Pekan Putatan ...selanjutnya

SAPP bukanlah sebuah parti Cina
Pertama, SAPP bukanlah sebuah parti Cina. Dalam Perlembagaan parti SAPP tiada sebarang perenggan pun yang menyebut bahawa SAPP adalah parti untuk kaum Cina sahaja ...selanjutnya

Adakah Sabah sebuah negeri merdeka di Malaysia
(Disebabkan permintaan ramai, artikel yang sebelum telah dikeluarkan dalam Bahasa English telah diterjemah ke dalam Bahasa Malaysia untuk tatapan umum ...selanjutnya

Apakah pencapaian kita boleh banggakan untuk Pairin?
Sep 3, 2011: Komen saya: Pertama, perghormatan rakyat terhadap seseorang pemimpin itu adalah datangnya dari kebanggaan hati yang ikhlas oleh rakyat kerana pemimpin terbukti telah berbakti dengan jujur kepada rakyat ...selanjutnya

PBS bukan parti KDM
Sep 2, 2011: Kita biasa terdengar beberapa isu-isu politik di kawasan Kota Belud (di Kadamaian khasnya) yang ditimbulkan oleh sebilangan pihak yang berkepentingan (dan mungkin juga oleh orang-orang yang tidak berkepentingan tetapi suka menimbulkannya) ... Isu Pertama ...selanjutnya

Rapatkan perbezaan harga Sabah, Sarawak dan Semenanjung
KK, Ogos 26, 2011:  Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah menggesa kerajaan Barisan Nasional (BN) agar mengatasi secara serius masalah ketidak seimbangan harga dagangan seperti kos pengimportan dan eksport ...selanjutnya

Harapan untuk berHari Raya musnah dijilat api
KK, Ogos 24, 2011: Kejadian kebakaran di Kampung Sembulan Lama dua hari lalu telah memusnahkan hasrat dua keluarga untuk menyambut Syawal yang akan menjelang seminggu lagi ...selanjutnya

DAP mungkin bermimpi tawan Kemabong
KEMABONG, Ogos 23: Ketua Peti Undi SAPP Mukim Rundum Palipus Ampasu 50, menafikan dengan sekeras kerasnya penglibatan beliau terhadap aktiviti DAP di kawasan disini dan menyifatkannya sebagai satu spekulasi semata mata yang bertujuan untuk melemahkan keyakinan parti terhadap beliau dan seterusnya memecahbelahkan para penyokong SAPP Kemabong ...selanjutnya

Penduduk Melalap sokong SAPP tumbangkan BN
TENOM, Ogos 21: Rakyat dikawasan Mukim Melalap digesa agar menilai sendiri bagaimana kesudahannya janji janji pemimpin pemimpin Barisan Nasional (BN) ketika mereka berkempen pada PRU12 yang kononnya mereka akan menjadikan cadangan status pekan kecil Melalap menjadi kenyataan apabila BN menang dan kembali memerintah negeri ini selepas itu ...selanjunya

Etnik Lundayeh diajak perkasakan perjuangan SAPP
KEMABONG, Ogos 21, 2011: Naib Presiden SAPP Jimmy Jawatah menyeru masyarakat Lundayeh agar turut serta bersama sama dengan masyarakat lain di negeri ini yang sudah pun bersedia untuk menumbangkan kerajaan kukubesi Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi UMNO pada pilihanraya umu kali ke-13 akan datang ini ... selanjutnya

Usah pertikai kewibawaan SAPP menerajui Sabah
Kota Kinabalu, Ogos 20, 2011: Sudah tiba masanya rakyat Sabah mengubah persepsi dari terus membuat perbandingan di antara zaman PBS dan kerajaan dalam penantian ...selanjutnya

Kenyataan Dato Rahman Dahalan mengelirukan rakyat Kota Belud
KOTA BELUD, Ogos 17, 2011: Ketua Penerangan Zon Utara Tengah SAPP merangkap protem Ketua Cawangan Kg. Piasau, En Jack Giau membidas kenyataan Dato Rahman Dahalan mengenai kawasan tanah adat di kawasan Rampayan Ulu kota Belud ...selanjutnya

Kenyataan Dato Rahman Dahalan mengelirukan rakyat Kota Belud
KOTA BELUD, Ogos 17, 2011: Ketua Penerangan Zon Utara Tengah SAPP merangkap protem Ketua Cawangan Kg. Piasau, En Jack Giau membidas kenyataan Dato Rahman Dahalan mengenai kawasan tanah adat di kawasan Rampayan Ulu kota Belud ...selanjutnya

SAPP janji rakyat dapat tanah melalui reformasi tanah
KOTA KINABALU, Ogos 16, 2011: Parti Maju Sabah (SAPP) bertekad melaksanakan reformasi tanah dengan memberikan tanah adat kepada rakyat tempatan ...selanjutnya

Perasmian Cawangan Kg Mandurian Ulu dan Sinanggip
Pitas, Kudat: Rakyat jelata seharusnya sudah matang dalam percaturan politik masa kini, demikian inti pati ucapan pemimpin-pemimpin SAPP dalam satu majlis perasmian cawangan Parti Maju Sabah di Kg. Mandurian Ulu dan Sinanggip di Daerah Pitas baru-baru ini ... selanjutnya

Dua saman kerajaan sebab gagal laksana "Borneonisation"
KOTA KINABALU, Ogos 9, 2011: Dua penduduk Sabah pada Isnin mengemukakan saman terhadap Kerajaan Persekutuan dan Negeri kerana gagal melaksanakan Pemborneonisasian terhadap perkhidmatan awam Persekutuan di Sabah seperti yang dipersetujui semasa pembentukan Malaysia ...selanjutnya

Jumlah 30,000 adalah rekod penggangur
KOTA KINABALU, Ogos 3, 2011: Pemuda Barisan Nasional (BN) Sabah tidak seharusnya terlalu bangga dengar jumlah hampir 30,000 orang yang hadir untuk memohon pekerjaan dalam karnival kerjaya yang berakhir baru-baru ini ...selanjutnya

Pendekatan Salah
Menghuru-harakan negara ... Perhatikan gambar ini terlalu berbau perkauman dan keugamaan yang seharusnya tidak terjadi. Negeri kita tidak harus membuat perjanjian untuk menyertai mereka kalaulah dalam tahun 60s perkara begini diketahui akan terjadi ...selanjutnya

SAPP Tenom bergotong royong bantu penduduk
TENOM, Ogos 2, 2011: Kepimpinan SAPP CLC Melalap untuk membantu meringankan beban rakyat tidak sekadar dengan ungkapan kata kata kosong namun ianya dilakukan dengan serius tanpa banyak bicara untuk melambat lambatkan tindakan kerana rakyat amat memerlukan bantuan dengan seberapa segera...selanjutnya

Pemuda Tawau: Murut Kalabakan diusir
TAWAU, Ogos 2, 2011: Baru-baru ini Pemuda SAPP bersama SabahTV telah membuat penggambaran di kawasan Kg. Kalabakan dimana beberapa lokasi hasil peninggalan sejarah nenek moyang suku kaum Murut Kalabakan juga telah musnah diraduh oleh jentolak penerokah sawit...selanjutnya

Semangat juang SAPP di Lumadan dan Membakut semakin membara
Beaufort, Julai 30, 2011: Kehadiran Pengerusi-pengerusi PZM di Lumadan dan Membakut menghadiri Taklimat Persiapan Pilihanraya menjadi asas dan dorongan kepada pemimpin setempat untuk terus mengembangkan parti ke peringkat akar umbi...more

Chua bantu nelayan komersial atasi isu bekalan minyak diesel bersubsidi
TAWAU, Julai 26, 2011: Daerah ini berhadapan risiko kemungkinan kekurangan sumber ikan lautnya sendiri apabila 156 nelayan komersil (laut dalam) tidak dapat turun ke laut selagi isu bekalan minyak diesel subsidi yang timbul tidak diselesaikan ...selanjutnya

Ramahjan hina pembangkang?
TENOM: Naib Ketua Pergerakan Pemuda SAPP CLC Melalap Roger Stimin menyifatkan kenyataan Ketua Wanita Umno di sini Ramahjan Sulaiman Khan yang melabelkan pembangkang sebagai "Opposition has nothing to offer" dan "What they (opposition) can do is only to copy what Umno and BN have been doing in fulfilling the needs of the people" ... selanjutnya

Meningkatkan pengetahuan perkembangan SAPP
KK, Julai 26, 2011: Parti Maju Sabah (SAPP) mempersoalkan sebab bagi Presiden Parti Barisan Rakyat Sabah (SPF), Berman Angkap untuk mencadangkan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengemudi pembangkang pada Pilihan Raya Umum akan datang...selanjutnya

SAPP saman DBKK
KK, Julai 23, 2011: Parti Maju Sabah (SAPP) mendakwa langkah Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) membuka papan tanda di ibu pejabatnya di Bornion Centre, Luyang sebagai berniat jahat, bermotifkan politik dan bertujuan mencemarkan reputasi serta imej Parti itu ... selanjutnya

RM500,000 hasil janaan tenaga empangan Tambatuon sukar dipercayai
KK, Julai 21, 2011: Parti Maju Sabah, SAPP menyifatkan janji RM500,000 setahun hasil penjanaan tenaga daripada empangan Tambatuon yang dicadangkan untuk penduduk Tambatuon, seperti yang dinyatakan Adun Kadamaian Datuk Herbert Timbon Lagadan sebagai sukar untuk dipercayai ...selanjutnya

Kerajaan Umno-BN harus ditumbangkan pada PRU13
TENOM, Julai 20, 2011: KETUA DAERAH mengundi SAPP kawasan Rundum bagi DUN Kemabong Palipus Ampasu menegaskan bahawa masyarakat Murut khususnya dalam Mukim Rundum yang meliputi tiga perkampungan iaitu Kg Sumambu, Kg Kabintaluan dan Kg Katubu benar benar hilang kepercayaan dan keyakinan mereka terhadap kerajaan BN..more

Rakyat Weston derita tanpa bekalan air
BEAUFORT, Julai 19, 2011: Bekalan air merupakan keperluan asas yang amat diperlukan, bukan sahaja untuk minuman, masakan dan kerja mencuci, tetapi juga mencakupi pelbagai keperluan lain seperti air sembahyangm kenduri kendara dan sebagainya ...selanjutnya

SAPP Melalap bergotong royong
MELALAP, Julai 19, 2011: PENDUDUK Kg Kanar dalam daerah Tenom merasa kecewa dengan sikap dingin pihak tertentu khususnya JKKK disitu yang tidak prihatin terhadap beberapa masalah ...selanjutnya

Kembalikan tanah adat yang dirampas
Kalabakan, Julai 21, 2011: Dengan tertindasnya masyarakat penduduk murut di Kalabakan adakah masih ada sinar kepada anak anak murut ini. Masihkah ada keriangan di wajah mereka setelah tanah adat mereka dirampas ...selanjutnya

Ahli SAPP hantar memorandum bantah kenaikan tarif eletrik
KOTA KINABALU: Serombongan ahli Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) kelmarin menghantar memorandum kepada pihak pengurusan Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) membantah kenaikan tarif elektrik di negeri ini...selanjutnya

SAPP Tenom gesa rakyat tukar kerajaan
TENOM, Julai 18, 2011: NAIB Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Pusat Rudy Sulaiman Mairi mengetuk sekali lagi pemimpin pemimpin UMNOkerana merancang sesuatu projek pembangunan dilakukan secara tidak sempurna mengakibatkan ianya berlaku pembaziran dana kerajaan hasil daripada wang rakyat pembayar cukai....selanjutnya

Pemimpin pembangkang serah surat bantahan naik tarif eletrik
SANDAKAN, Julai 16, 2011: Beberapa pemimpin pembangkang menyerahkan surat bantahan kepada Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) terhidap kenaikan tarif elektrik di Sabah yang bermula kelmarin ...selanjutnya

Edward Mujie jadi jurucakap BN
KOTA KINABALU, Julai 13, 2011: Ekoran kenyataan Edward Ewol Mujie, Naib Pengerusi DAP Sabah, menimbulkan tandatanya siapa dalang di belakang tabir DAP Sabah ...selanjutnya

SAPP halang DBKK tanggal papan tanda kuning
KOTA KINABALU, Jul 12, 2011: Parti Maju Sabah (SAPP) pada Isnin berjaya menghalang cubaan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) untuk meruntuhkan papan tanda kuningnya yang mengandungi perkataan 'Bersih, Berani, Benar' di ibu pejabatnya di Bornion Centre, Luyang, di sini ...selanjutnya

Ibu pejabat SAPP kecoh
KOTA KINABALU, Julai 11, 2011: Kekecohan berlaku di ibu pejabat Parti Maju Sabah (SAPP) di Bornion Centre, Luyang pada Sabtu apabila anggota polis dan pegawai dari Dewan Bandaraya datang untuk membuka papan tanda yang mengandungi perkataan "Bersih"...selanjutnya

Lawatan PM ke Inanam untuk meraih undi rakyat
Pekan Inanam - julung-julung kalinya dilawati oleh Perdana Menteri Malaysia sempena dengan lawatan beliau ke Sabah baru-baru ini telah memberi peluang kepada lapisan rakyat di kawasan ini untuk bersemuka dan mendengar apa sebenarnya amanat yang hendak disampaikan oleh pemimpin nombor satu negara itu kepada rakyat di Inanam ...selanjutnya

Kem Bina Harapan
Pemuda dan Mudanita SAPP sedia hadapi PRU13 ... Kota Kinabalu, July 5, 2011: Pergerakan Pemuda dan Mudanita SAPP telah menjalani latihan hadapi pilihanraya pada bila-bila masa. Kursus dua hari 2 & 3 Julai itu telah dijalankan di Nuluhon Garden, Inanam ... selanjutnya

SAPP mengenai pilihanraya yang Bebas dan Adil
KOTA KINABALU: Isnin, 4 Julai 2011: Bila-bila masa sahaja rakyat biasa akan muncul mengambil bahagian dalam kempen untuk pilihanraya yang bebas dan adil kerana pihak awam telah hilang kepercayaan terhadap Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) seperti yang termaktub dalam Artikel 114 (2) Perlembagaan Persekutuan ...selanjutnya

Terlepas dari mulut naga, masuk ke mulut buaya
KEMABONG, Julai 1, 2011: LAWATAN Perdana Menteri Dato’Seri Najib Tun Razak bagi julung kalinya ke Daerah Kecil Kemabong pada Khamis merupakan lawatan pertama kalinya selepas dilantik ke jawatan PM bagi kali ke-6 yang disifatkan banyak pihak khususnya rakyat Kemabong sebagai "Misi PM menghancur harapan rakyat Kemabong" kerana impian mereka (rakyat) untuk menolak pemberian geran komunal sudah hancur lebur dan seterusnya menjadi debu. (Kiri, Palipus Ampasu 50, seorang penduduk Kg Kabintaluan Rundum) ...more

Selesaikan pembinaan Pusat Giat Mara Tenom
TENOM, Jun 30, 2011: Ahli Parlimen Tenom dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Melalap diminta mengambil pendekatan bagi menyelesaikan pembinaan Bangunan Pusat Giat Mara bersebelahan SMK Tenom yang pembinaannya terbengkalai sejak 2004 ...selanjutnya

Kerajaan tidak telus projek mega saluran paip gas asli
KOTA KINABALU, 29 Jun 2011:- Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Eric Majimbun berkata Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak telus mengenai peruntukan sebenar dan perbelanjaan dalam projek saluran paip gas Sabah-Sarawak (SSGP) ...selanjutnya

Satu lagi projek BN yang tidak dapat disiapkan
LAHAD DATU, Jun 29, 2011: Satu lagi projek dijanjikan oleh kerajaan BN kepada rakyat mengalami kelewatan untuk disiapkan dan mungkin akan mengalami kegagalan dan terus menjadi gajah putih ...selanjutnya

Philicica: Sunrise after Tonight
Saya amat berbangga melihat yang hadir pada hari ini terdiri daripada pelbagai suku kaum di Sabah. dalam dianggap sebagai kaum minoriti atau kaum untuk mencukupkan "korum" Bumiputra agar lebih ramai daripada suku kaum yang lain seperti Cina dan India, kita di Sabah hidup jauh lebih harmoni berbanding penduduk di semenanjung ...selanjutnya

Majlis ceramah Pemuda SAPP
KOTA KINABALU, Jun 20, 2011: Majlis Ceramah dan Makan Malam Pemuda SAPP anjuran bersama Pemuda Zon Penampang dan Zon Kota Kinabalu telah mendapat sokongan daripada Presiden SAPP, Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee ...selanjutnya

Umno tidak perlu khuatir misi SAPP jika tidak ada kesilapan
MERUJUK kepada satu artikel bertajuk 'SAPP wajar hentikan budaya "Tikam Curi"' yang tersiar diportal Sabahkini.net dua hari lalu membuatkan saya terpanggil untuk memberikan jawapannya ...selanjutnya

Geran komunal perlu penjelasan serius
TENOM, Jun 20, 2011: Timbalan Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) CLC Melalap Roger Stimin 32, (gambar) sependapat dengan soalan soalan yang diajukan oleh para peserta dialog Inkuiri tanah adat yang dikendalikan SUHAKAM kususnya berhubung status geran komunal didewan Seri Antanom pada Sabtu ...selanjutnya

SAPP akan berganding bahu berjuang bersama rakyat
KOTA KINABALU, Jun 18, 2011: Suatu upacara penyelenggaraan serta penyimen batu sumpah di Kampung Tambatuon telah disempurnakan pada pagi 18 Jun 2011 oleh para pemuda dan wanita yang diketuai oleh Encik Jahim bin Singkui, bersama sama dengan ketua bahagian SAPP kawasan N7 Kadamaian, Puan Agnes Liewpin serta rombongan daripada pusat pemuda SAPP...selanjutnya

SAPP minta PBS nyatakan pendirian isu Labuan
KOTA KINABALU, Jun 18, 2011: Parti Maju Sabah (SAPP) pada khamis meminta Parti Bersatu Sabah (PBS) mengisytiharkan pendiriannya mengenai isu wilayah Persekutuan Labuan yang sekali lagi menjadi isu hangat berikutan gesaan Upko supaya pulau itu dikembalikan kepada Sabah ... selanjutnya

Kerajaan rugi RM70 juta batal loji Sinakut
DALAM sidang Dewan Parlimen kelmarin, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air telah menjawab soalan bertulis saya (Sepanggar) mengenai pembatalan projek penjanaan 300 Megawatt Loji Arang Batu di Sinakut, Tungku ...selanjutnya

SAPP sedia jalin kerjasama dengan Pakatan
KOTA KINABALU, Jun 13, 2011: Sabah bukan lagi simpanan tetap untuk Barisan Nasional (BN) dan ini akan terbukti pada Pilihan Raya Umum Ke-13, dakwa Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Seri Yong Teck Lee ...selanjutnya

Skim Rumah Pertamaku tidak praktikal di Sabah
KOTA KINABALU, Jun 10, 2011: "Skim Rumah Pertamaku" tidak boleh dilaksanakan di Sabah kerana ia tidak praktikal, dakwa Setiausaha Penganjur CLC Api-Api Parti Maju Sabah (SAPP), Clement Lee ...selanjutnya

Chua persoalkan 'dua sistem untuk satu sektor'
TAWAU, Jun 9, 2011: Ahli Parlimen Tawau Datuk Chua Soon Bui mempersoalkan rasional kerajaan mengamalkan 'dua sistem'untuk satu sektor sama berhubung pembaharuan pas pekerja asing ...selanjutnya

SAPP sudah ada momentum dari rakyat
TENOM, Mei 6, 2011: SETIAP GERAK langkah bersilat siap diatur, tangan yang menghayun sambil menepis tak kurang hebatnya. Itulah gagahnya ibarat pahlawan gagah perkasa sudah siap segala galanya turun ke medan pertempuran…pantang berundur sebelum ajal! ...selanjutnya

SAPP ialah parti berbilang kaum
KOTA KINABALU, Jun 4, 2011: Kami ingin menyangkal kenyataan salah yang diluahkan oleh Ketua Publisiti DAP, Chan Foong Hin, yang menganggap SAPP sebagai sebuah parti yang di dominasi kaum cina. Kenyataan beliau telah menghina rakyat Sabah yang berbilang kaum yang mendukung perjuangan SAPP selama ini. Faktanya, SAPP sentiasa memperjuangkan rakyat Sabah yang berbilang kaum tanpa mengira bangsa dan agama, walaupun pada hakikatnya SAPP telah dipelopori oleh pucuk kepimpinan dari kaum Cina sejak ianya ditubuhkan pada tahun 1994 ...selanjutnya

Pembinaan empangan Tambatuon mimpi ngeri
Kota Belud, Jun 4, 2011: Pembinaan Empangan Tambatuon masih lagi menjadi mimpi ngeri kepada para penduduknya jelas Mantan Ketua Kampung Encik Singkui Tinggi dalam satu temuramah baru-baru ini. Mana tidaknya "mahu membuka ladang baru untuk ditanam getah, dan mahu membina rumah baru, orang kampung serba salah, tidur pun tak lena kerana asyik teringatkan kampung halaman akan ditenggelamkan air" tambah beliau lagi ...selanjutnya

Percubaan DAP dan Bosi lencongkan adat istiadat KDM gagal
Merujuk kepada artikel bertajuk "DAP NODAI KESUCIAN PESTA KAAMATAN" yang tersiar di Portal Sabahkini.net pada Selasa (31 Mei 2011) dan jawapannya daripada Setiausaha DAP Sabah Dr Edwin Bosi menerusi akhbar The Borneo Post keluaran Khamis bertajuk " DAP apologises for Lim's 'harsh' speech but not how Kaamatan dinner organised"...selanjutnya

Kenaikan tarif elektrik
Kenaikan tarif elektrik yang berkuatkuasa di Semenanjung Malaysia bermula pada 1 Jun 2011, merupakan satu pengumuman yang langsung tidak memberi kebaikan dan kesenangan kepada penduduk di Sabah amnya dan di Sandakan khususnya. Penduduk di Sabah sedang menanti penuh debaran dengan pengumuman yang akan dibuat oleh Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) dalam masa terdekat berhubung dengan kenaikan tersebut ...selanjutnya

Tolak politik ekstremis Semenanjung
RAKYAT Sabah perlu menolak politik ekstrimis dari Semenanjung dan kekalkan budaya politik bersifat perpaduan yang sedia ada... KUNDASANG, Mei 29, 2011: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Yong Teck Lee berkata, parti politik dari Sabah terutamanya SAPP lebih mementingkan perpaduan kerana melaluinya kemajuan dan kesejahteraan dapat diberikan kepada rakyat ...selanjutnya

Adat istiadat tidak dihormati
"Pesta Menuai atau Pesta Kaamatan merupakan kemuncak bagi pemartabatan warisan budaya sukukaum Kadazandusun, yang mana diraikan pada setiap 30 dan 31 Mei setiap tahun ...selanjutnya

SAPP buat lebih baik mengenai isu Bumiputera
KOTA KINABALU, Mei 28, 2011: MASYARAKAT Sabah perlu mengubah sikap mereka jika inginkan kemajuan. Sikap segelintir masyarakat Bumiputera Kadazandusun dan Melayu pada hari ini yang masih lagi dengan mentaliti 'katak di bawah tempurung' perlu diubah ...selanjutnya

Roger Stimin jelaskan definisi Geran Komunal
Mei 25, 2011: KEKALUTAN isu tanah adat atau lebih sinonim dengan sebutan "Native customary Right- NCR" yang mana sejak kebelakangan ini telah menghantui pemikiran masyarakat suku kaum Murut khususnya mereka yang menduduki kawasan NCR terutamanya dikawasan Kg Sumambu, Kg Kapulu dan Kg Kabintaluan dalam Mukim Rundum ...selanjutnya

SAPP sedia runding dengan pakatan pembangkang
KOTA KINABALU, Mei 24, 2011: Parti Maju Sabah (SAPP) sudah bersedia untuk mengadakan rundingan dengan pakatan pembangkang bagi mencari jalan untuk menentang Barisan Nasional (BN) di Sabah pada pilihan raya umum akan datang ...selanjutnya

Tolak budaya politik negatif
INANAM, Mei 23, 2011: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Yong Teck Lee menggesa ahli parti dan rakyat Sabah agar menolak budaya ekstremisme politik, keganasan, perkauman dan menggunakan agama sebagai alat untuk memperoleh kelebihan politik daripada memasuki Sabah... selanjutnya

'Pesta Kaamatan semakin hilang maknanya'
INANAM, Mei 23, 2011: Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Eric Majimbun berkata Pesta Kaamatan semakin kehilangan maknanya kerana kebanyakan tanah di Sabah tidak lagi dimiliki oleh rakyat Sabah ...selanjutnya

SAPP menyokong mendirikan kolej KDM
KOTA KINABALU, Mei 21, 2011: Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Eric Majimbun menyokong dengan mengalu-alukan syor untuk mendirikan kolej bagi kaum KadazanDusunMurut di Sabah ...selanjutnya

Gotong royong Pemuda menyelesaikan masalah
Untuk keselamatan orang awam ....SAPP selesaikan masalah ... KOTA KINABALU, Mei 19, 2011: Beberapa kemudahan awam seperti penutup parit kaki lima yang pecah di Kedai Likas Park, Taman Antarabangsa Likas, telah diatasi dengan cara bergotong-royong oleh Pemuda SAPP Kota Kinabalu...selanjutnya

Satu contoh jelas layanan buruk ke atas Sabah
KOTA KINABALU, Mei 18, 2011: Karenah bahagian Umno di Sabah menuntut kerusi yang dipegang parti komponen Barisan Nasional (BN) yang lain adalah contoh jelas bagaimana Sabah dilayan selama ini sejak penubuhan Malaysia, kata Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Eric Majimbun ...selanjutnya

Kenapa BN terus hukum rakyat Sabah?
SANDAKAN, Mei 17, 2011: KENAIKAN harga petrol RON97 sebanyak 20 sen untuk setiap kenaikan pada 1 April 2011 dan 5 Mei 2011 dan menjadikan harga petrol RON97 sekarang RM2.90, merupakan satu tindakan yang kurang tepat dan langsung tidak mengambil kira implikasi negatif terhadap kenaikan harga barangan secara tidak langsung terutamanya untuk penduduk di Sandakan serta Sabah pada umumnya ...selanjutnya

Pesta Kaamatan SAPP Kg Kabatasan, Pitas
Perayaan Pesta Kaamatan ini yang julung kali diadakan di Daerah pada Mei 8, 2011 Pitas telah dihadiri lebih kurang 150 orang terdiri daripada penduduk Kg. Kabatasan dan sekitarnya. Ahli Jawatankuasa Penganjur yang dipengerusikan oleh Saudara Dayahan Seraja berjaya melaksanakan majlis tersebut walaupun ini adalah kali pertamanya mereka menganjurnya di kawasan terpencil itu ...selanjutnya

Penduduk Rundum tolak status geran tanah komunal
TENOM, Mei 11, 2011: KERAJAAN seharusnya mencari formula yang lebih sesuai dan terpakai oleh penduduk kampong jika pemberian geran tanah keatas bekas tanah tanah adat (NCR) dikawasan mukim Rundum selain geran komunal (Communal Title) seperti yang disaran Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Haji Aman sebelum ini ...selanjutnya

PBS bersandiwara baru lagi
KEMABONG Mei 9, 2011: Pemimpin Parti Maju Sabah (SAPP) disini Saul Salleh (gambar) merasa keliru dan sangsi dengan kejujuran kenyataan Setiausaha Agung Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Henrynus Amin berhubung kelembapan kerajaan Persekutuan menangani masalah PATI diSabah mungkin ia merupakan suatu 'sandiwara baru'...selanjutnya

Roger Stimin mendapat sambutan pelbagai masyarakat Tenom
KEMABONG, Mei 7, 2011: Pesanan kata orang terdahulu ada menyebut, "Kalau memang benih yang baik, jatuh ke laut akan menjadi Pulau". Itulah satu satunya perumpamaan yang tepat sekali untuk melabelkan sifat sifat yang baik yang ada pada diri Peguam muda Roger Stimin 31, yang baru sahaja menyertai SAPP ...selanjutnya

Dua profesional sertai SAPP Tenom
TENOM, Mei 1, 2011: SEORANG peguam muda, Roger Stimin, 38 dan Pensyarah ICT, Nelly @ Nur Natasya kini sah telah menjadi ahli SAPP setelah kedua-duanya menyerahkan borang keahlian mereka kepada Pengerusi CLC Tenom, Jimmy Jawatah dalam satu majlis ringkas di pejabat Perhubungan SAPP di Tenom baru-baru ini ...selanjutnya

SAPP Belia solidariti gesa kerajaan batal empangan Tambatuon, Kaiduan
KOTA KINABALU, April 26, 2011: Badan bertindak Solidariti Belia Sabah (BERTINDAK) menggesa kerajaan khususnya Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Haji Aman membatalkan pembinaan empangan Kg Tambatuon Kota Belud dan empangan Kg Kaiduan Papar kerana jika pembangunan yang kerajaan telah rancangkan itu diteruskan juga dikhuatiri akan menindas rakyat khususnya pemusnahan ekosistem dikawasan terbabit ...selanjutnya

Nelson Manjin nafi ahli SAPP
KENINGAU, April 23, 2011: Seorang usahawan Nelson Manjin 38, menafikan sekeras kerasnya pembabitannya dalam Parti Maju Sabah (SAPP) seperti yang dilaporkan dalam sebuah akhbar tabloid tempatan (bukan Daily Ekspress) baru baru ini ketika menyertai Parti Gerakan bersama kira kira 300 yang lain dalam satu majlis disini baru baru ini...selanjutnya

Gerakan terpedaya oleh Nelson Manjin
Keningau, April 21, 2011: Merujuk kepada laporan akhbar New Sabah Times pada 20hb April 2011 bertajuk ?SAPP terima tamparan apabila 300 ahlinya sertai Gerakan ` adalah satu kenyataan yang tidak berasas dan adalah satu pembohongan oleh Parti Gerakan tanpa memeriksa fakta dan latar belakang ketua kumpulan yang menyertai Gerakan En. Nelson Manjin ...selanjutnya

Permit Polis: Tempat perhimpunan SAPP dipindah
KOTA KINABALU, April 20, 2011: Permohonan permit polis oleh Pemuda SAPP untuk Perhimpunan memperingati Hari ke-900 KK tanpa Hospital Besar Queen Elizabeth tidak diluluskan oleh polis ...selanjutnya

Prasarana teknologi komunikasi dan informasi
April 17, 2011: KEMODENAN frasarana teknologi komunikasi dan informasi SAPP semakin canggih dan mampu bersaing dengan teknologi media perdana dalam usaha parti itu untuk mendapatkan maklumat tepat, sahih dan terkini untuk disalurkan ke kawasan akar umbi termasuk juga maklumat maklumat diperingkat global ...selanjutnya

Perhimpunan hari ke-900 KK tanpa hospital besar
KOTA KINABALU: Pemuda SAPP Zon Kota Kinabalu yang diketuai oleh Jeffrey George selaku pengerusi penganjur program "Perhimpunan Memperingati Hari Ke-900 Bandaraya Kota Kinabalu Tanpa Hospital Besar QE" telah memohon permit polis di Ibu Pejabat Daerah Polis, Karamunsing ...selanjutnya

Protes damai projek empangan Tambatuon
KOTA BELUD, 14 April 2011: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) 2010 dalam laporannya menyatakan bahawa cadangan RM450 juta Projek Empangan Tambatuon dan sedang dilaksanakan tanpa berunding dengan warga desa pasti akan dipengaruhi oleh projek ...selanjutnya

SK Kalang-Kanar dalam air
TENOM, April 11, 2011: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah menggesa kerajaan khususnya Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) agar mempercepatkan kelulusan cadangan pemindahan tapak SK Kalang-Kanar kepada suatu tapak yang sesuai dan bebas daripada masalah banjir sepertimana yang berlaku sekarang ini ditapak yang sedia ada (tapak lama) ...selanjutnya

Esplanade yang tidak mesra pengguna dan peniaga
SIPITANG, April 11, 2011: Keadaan projek di Esplanade Sipitang begitu menghayat hati apabila keadaan papan jeti telah rosak walaupun baru sahaja disiapkan kira-kira tiga bulan yang lalu ...selanjutnya

Setinggan baru ancam alam sekitar
DBKK harus bertindak tegas ... [Komen] KOTA KINABALU, April 10, 2011: Dewan Bandaraya Kota KInabalu (DBKK) harus mengambil tindakan tegas terdapat penceroboh tanah simpan kerajaan untuk kepentingan peribadi ...selanjutnya

Sumbangan kepada mangsa kebakaran Teluk Soaian, Silam
LAHAD DATU, April 6, 2011: Parti Maju Sabah (SAPP) Kawasan CLC Lahad Datu memberi sumbangan kepada mangsa kebakaran di Teluk Soaian, Silam ...selanjutnya

170 ahli menyertai PBRS suatu pembohongan
KENINGAU, April 6, 2011: DAKWAAN kononnya seramai 170 ahli SAPP Kg Sarikan keluar parti yang diketuai mantan Ketua Cawangan Minah Ambiru @ Angasab dan menyertai PBRS seperti yang didakwa PBRS sudah terjawab kejelasan pembohongan itu apabila Ketua Cawangan SAPP Kg Sarikan yang sah Pilin Marusin tampil memberi penjelasan kedudukan isu itu kepada Parti Maju Sabah (SAPP) diPejabat Perhubungan parti itu diKeningau baru baru ini ...selanjutnya

Kerakusan punca kehancuran
April 5, 2011: KALAU hendak seribu daya, kalau tak hendak seribu dalih! Demikianlah pepatah yang relevan sekali dengan kelibat kepimpinan barisan pembangkang yang sentiasa keruh ketika timbul keinginan membentuk kesepakatan dalam perjuangan menentang UMNO-BN pada PRU13 akan datang ini ...selanjutnya

Rakyat Pensiangan menderita kerana Kurup
PENJELASAN dengan huraian panjang lebar Kalawon PBRS berhubung kemunduran Sook dan Nabawan 47 tahun lalu bagaikan beliau tidak yakin dan meragui kelibat dan prestasi pemimpin terdahulu, seolah-olah mereka itu dipersendakan mengikut 'interpretasi' yang dicoretkan itu ...selanjutnya

SAPP nafi ada ahlinya sertai PBRS
April 4, 2011: GENDANG kosong PBRS kini berdentum dentam berbunyi lagi dimana setiap dentuman bunyi gendang PBRS senantiasa dibayangi pukulan bunyi yang sumbang bersama alun suara yang garau dan kosong. Apa tidaknya kali ini Presiden PBRS Tan Sri Kurup mendakwa kononnya 170 ahli SAPP Nabawan keluar parti dan menyertai PBRS dalam satu majlis bersama rakyat di Kg Sarikan baru baru ini ...selanjutnya

Birokrasi dalam SESB
Kota Kinabalu, Mac 31, 2011: PARTI SAPP menerima banyak aduan dari kontraktor-kontraktor yang melaksanakan dan menyiapkan kerja-kerja di 32 stesen SESB di Negeri Sabah. Ramai pengadu-pengadu ini adalah terdiri dari kontraktor-kontraktor kecil bumiputra yang berjaya mendapat kontrak SESB secara kecil-kecilan ...selanjutnya

Pemuda SAPP Pedalaman jawab "Anti orang gila kuasa"
"Merujuk kepada kenyataan individu yang menggelarkan dirinya sebagai anti orang gila kuasa yang tersiar diportal terkenal Sabahkini.net beberapa hari lalu yang meragui krdebiliti kenyataan Ketua Pergerakan Pemuda SAPP Pedalaman Rudy Sulaiman Mairi yang dilihat sebagai teratur dan lengkap dengan fakta ...selanjutnya

SAPP Tenom gesa kaji kedudukan NCR
Tenom, Mac 24, 2011: NAIB Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Jimmy Jawatah mengalu-alukan kesediaan kerajaan Sabah sepertimana yang ditegaskan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Haji Aman baru-baru ini ...selanjutnya

Segerakan kerja pengaspalan jalan
NABAWAN, Mac 23, 2011: Pemuda SAPP menyeruh Kerajaan menyegerakan kerja pengaspalan jalan sepanjang 140 KM yang menghubungi Nabawan-Kalabakan ...selanjutnya

PBRS tamak gila jawatan?
Mac 23, 2011: KECELUPARAN pemimpin PBRS semakin terserlah apabila mereka berusaha mengetengahkan isu yang kurang relevan kepada kepentingan rakyat Sabah, sedangkan isu pemberian Kad Pengenalan dan kerakyatan kepada kira kira 600,000 PATI diSabah pemimpin pemimpin parti itu termasuk Presidennya Tan Sri Joseph Kurup lenyap tidak bersuara ...selanjutnya

Kerajaan harus menjaga kepentingan NCR di dalam kawasan FMU
Kota Kinabalu, Mac 18, 2011: "Keputusan mahkamah tinggi keatas perbicaraan tuntutan hak NCR di Kawasan hutan simpan Tomani baru-baru ini menjadi satu iktibar dan harapan kepada Orang Asal /anak Negeri. Proses mahkamah telah memberi keadilan dan hak NCR kepada Orang Asal di Sabah. Pihak Jabatan Hutan tidak boleh sewenang-wenangnya mengambil tindakan diluar batasan, hak NCR Orang Asal harus dihormati ...selanjutnya

Kedudukan NCR lebih terjamin kukuhkan FMU
KENINGAU, Mac 17, 2011: Semua pihak harus menghormati keputusan mahkamah tinggi keatas perbicaraan tuntutan hak NCR oleh penduduk Kg. Imahit di Kawasan hutan simpan Tomani baru-baru ini, dimana proses mahkamah jelas telah memberi keadilan dan hak NCR kepada anak negeri di Sabah ...selanjutnya

Kempen tandatangan RCI Tenom menggalakkan lebih 1,000 orang
TENOM, Mac 14, 2011: Kempen mengutip tandatangan mendesak kerajaan pusat menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) bagi menyiasat pemberian Kad Pengenalan dan kerakyatan kepada pendatang asing tanpa izin (PATI) kini diadakan di tamu ground dekat sini pada Ahad mendapat sambutan menggalakkan ...selanjutnya

SAPP Kemabong sangsi kenyataan Pairin tulen
TENOM, Mac 14, 2011: Pemimpin Parti Maju Sabah (SAPP) Kemabong Saul Salleh sangsi kenyataan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Tan Sri Joseph Pairin Kitingan baru baru ini yang membidas kenyataan Tan Sri Simon Sipau ...selanjutnya

Wajarkah Pairin menidakkan kenyataan Sipaun membela hak rakyat Sabah
TENOM, Mac 12, 2011: Intipati kenyataan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Tan Sri Joseph Pairin Kitingan ketika mengulas kenyataan Tan Sri Simon Sipaun bukan sahaja mengejutkan malah mengecewakan banyak pihak khususnya masyarakat KDM kerana kehadiran Pairin kali ini bukan sebagai 'jaguh' politik Sabah sepertimana keunggulan beliau sekitar tahun 1985 ketika PBS mula terjun ke gelanggang politik namun kali ini rentak politik Pairin sudah berubah menjadi 'pak turut' ...selanjutnya

Pedalaman kutip lebih 2,000 tandatangan sokong penubuhan RCI
KENINGAU, Mac 12, 2011: Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Zon Pedalaman berjaya memungut lebih 2,000 tanda tangan daripada orang ramai yang diadakan di Tamu Ground disini pada Rabu bagi kempen mendesak kerajaan pusat khususnya Kementerian Dalam Negeri (KDN) menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) bagi menyiasat pemberian Kad Pengenalan dan kerakyatan kepada pendatang asing tanpa izin (PATI) di Sabah ...selanjutnya

Herbert sekali lagi mencuba nasib
Kota Kinabalu, Mac 10, 2011: Wakil rakyat kadamaian Datuk Herbert Timbun Lagadan sekali lagi mencuba nasib untuk memujuk penduduk penduduk Kg Tambatuon supaya bersetuju dengan pelaksanaan empangan setinggi 340 meter di Kg Tambatuon kawasannya ...selanjutnya

Permohonan majlis penangguhan ditolak oleh speaker
Mac 9, 2011: USUL Ahli Parlimen Malaysia (Sepanggar), Datuk Eric Enchin Majimbun yang membuat Permohonan Majlis Penangguhan Mengikut Peraturan 18(1); Cadangan untuk membincangkan tindakan bagi 'Rakyat Malaysia' yang ditabalkan sebagai Sultan Sulu Ke 33 pada 2 Februari 2011 di Kampung Likas, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia, telah ditolak Dewan Rakyat ...selanjutnya

Penceroboh hutan simpan Imahit bebas tuduhan kerana hak dari segi NRC
KEMABONG, Mac 7, 2011: Pemimpin Parti Maju Sabah (SAPP) disini Saul Salleh (gambar), menyifatkan keputusan Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu pada Jumaat suatu proses hak keadilan yang tepat kerana mengenepikan keputusan bersalah Mahkamah Majistret tahun lepas terhadap enam penduduk Kg Tomani yang dituduh menceroboh kawasan hutan simpan Imahit dalam Mukim Tomani pada tahun 2009 ...selanjutnya

"Inter-party dialogue and leadership" mencapai matlamat
Mac 6, 2011: KATA DISUSUN, JANJI DIPADU DAN IKATAN PERJUANGAN TERUS DIKUKUHKAN antara ramuan perbincangan yang menjadi agenda khusus seminar eksklusif bertema "Inter Party Dialogue and Leadership" dimana sesi perbincangan pelbagai isu telah memakan masa sehari suntuk yang dihadiri seramai hampir 200 pemimpin pelbagai parti pembangkang di seluruh Sabah, di sebuah hotel lima bintang di bandaraya Kota Kinabalu pada Sabtu ...selanjutnya

Bantuan orang tua hanya "lip service"
Kota Kinabalu, March 3, 2011: Bantuan Orang Tua berjumlah RM300.00 yang dilancarkan oleh Kerajaan Barisan Nasional (BN) selama ini merupakan "lip service" untuk menyenangkan hati rakyat terutama warga emas yang berumur 60 tahun keatas. Menurut peraturannya, skim ini akan diagihkan kepada semua warga emas tanpa memilih kasih, dan khas untuk semua kaum di Sabah ...selanjutnya

Bancian penduduk Sabah tidak tepat
Sandakan, Mac 2, 2011: JUMLAH bancian penduduk di Sabah yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia untuk tahun 2010 adalah begitu memeranjatkan, terutamanya dari segi bilangan penduduk melalui banci yang dijalankan pada tahun lalu ...selanjutnya

KDN digesa bertindak tegas selesaikan masalah projek KP
TENOM: Feb 27, 2011: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah (gambar), meminta pihak Kuala Lumpur khususnya Menteri Dalam Negeri Dato' Seri Hishamuddin agar menyegerakan penyelesaian isu tertunggak projek pemberian kad pengenalan kepada pendatang asing tanpa izin (PATI) yang kini semakin hangat dan menjadi topik bualan masyarakat tempatan tanpa mengira dimana sahaja mereka berada ...selanjutnya

KDN digesa bertindak tegas
Februari 24, 2011: NAIB PRESIDEN Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah meminta pihak Kuala Lumpur khususnya Menteri Dalam Negeri Dato' Seri Hishamuddin agar segera menyelesaikan isu tertunggak projek pemberian kad pengenalan kepada pendatang asing tanpa izin (PATI) kerana selagi ia tidak diselesaikan secara mutlak ia merupakan "ibu segala masalah jenayah" diSabah malah akan menjadi lebih parah jika keadaan sedemikian berterusan...selanjutnya

Kenaikan minyak membebankan pengguna
KEMABONG: Pemimin Parti Maju Sabah (SAPP) disini Saul Salleh membidas tindakan kerajaan menaikkan harga minyak petrol Ron97 sepuluh sen seliter bermula jam 12.01 minit tengah malam kelmarin (Isnin) menjadikan harga baru Ron97 kepada RM2.50 seliter dimana kenaikkan itu menambahkan lagi bebanan rakyat khususnya mereka yang menggunakan kenderaan dalam urusan seharian ...selanjutnya

Tunaikan janji pembangunan sejak PRU12
NABAWAN, Feb 1, 2011: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah mempertikai ketelusan serta tanggung jawab kerajaan Barisan Nasional (BN) khususnya wakil rakyat disitu kerana sanggup membelakangi Kg Loboh dan Kg Ulu Mosopoh dari menikmati arus pembangunan pesat meskipun slogan BN ada menyatakan ‘Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan?sebaliknya slogan itu ia umpama sekilas kata kata rethorik semata mata ...selanjutnya

SAPP: Kuasa di tangan Umno
KOTA KINABALU, 30 Januari 2011: Kegetiran dimana Presiden PBS Tan Sri Joseph Pairin Kitingan menyangkal bahawa PBS adalah badut elit UMNO dan laporan polis PBS diajukan terhadap blogger Atama menunjukkan bahawa PBS adalah takut terhadap kebenaran. Bahkan, sketsa Atama daripada "Three Stooges" adalah pandangan umum orang Sabah ...selanjutnya

SAPP Tenom lawat kedai menjelang Tahun Baru Cina
TENOM, Januari 29, 2010: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah memberitahu bahawa jentera bahagian parti itu di sini sudah bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan pilihanraya mengejut akan diadakan pada bila bila masa sepertimana khabar angin yang kini bertiup kencang pada ketika ini ...selanjutnya

Jabatan Hutan harus amal diplomasi
KEMABONG, Januari 19, 2011: Pemimpin Parti Maju Sabah (SAPP) disini Saul Salleh (gambar) meminta pihak Jabatan Perhutanan memberi penjelasan terhadap tindakan drastik kakitangan mereka yang melakukan perobohan rumah rumah penduduk kampong Sinawangan Katubu tanpa amaran terlebih dahulu yang boleh disifatkan sebagai ganas dan tidak mengikut prinsip peradaban yang diamalkan manusia berintergriti tinggi ...selanjutnya

Projek salur air bawah laut ke pulau bila?
Tanjung Aru, Januari 15, 2011: PULAU GAYA sebuah pulau yang indah terletak berhadapan Bandaraya Kota Kinabalu, yang jaraknya lebih kurang 5 minit menggunakan bot laju. Dihuni oleh lebih kurang 3000 orang rakyat tempatan. Mempunyai sekolah menengah dan sekolah rendah Kerajaan, dan industri pelancongan yang menjadikan Pulau Gaya sebagai sebuah pulau tumpuan dan diminati oleh pelancong-pelancong asing dan tempatan ...selanjutnya

Beri penjelasan punca lewat siapkan naiktaraf landasan keretapi Tenom ke Beaufort
KOTA KINABALU, Januari 13, 2010: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah meminta kerajaan negeri khususnya Kementerian Infrastruktur Sabah perlu menjelaskan rasional kelewatan menyiapkan kerja kerja menaiktaraf landasan keretapi antara Beaufort ke Tenom yang menelan belanja kira kira RM250 juta namun pelaksanaan kerja kerja tersebut gagal disiapkan sehingga menjangkau hampir lima tahun yang menimbulkan pelbagai tanggapan negatif dikalangan rakyat ketika ini ...selanjutnya

Projek Perparitan Sempelang Tidak Siap
Kota Kinabalu, Jan 13, 2010: SAPP Cawangan Grace Court mengambil berat tentang aduan penduduk tempatan Grace Court, Grace Ville dan Sempelang, di Sembulan, Kota Kinabalu berkenaan dengan projek perparitan yang hingga ke hari ini tidak siap-siap ....selanjutnya

MDT digesa bertimbang semula masalah pembayar cukai perkadaran
TENOM, Januari 10, 2010: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah (gambar) menggesa pengurusan Majlis daerah disini agar mengesyorkan untuk pertimbangan Jawatankuasa mesyuarat Majlis Daerah supaya bayaran kadar cukai pintu dalam kawasan perkadaran tidak dinaikkan secara mendadak sehingga mencecah 70 peratus yang disifatkan mereka (pemilik premis) sebagai membebankan ...selanjutnya

Reformasi ikhlas untuk Sabah dan Sarawak?
KOTA KINABALU, Disember 5, 2011: Perlembagaan PKR didapati mempunyai peruntukan dimana semua pelantikan bagi jawatan di Sabah akan diputuskan oleh pemimpin pusat di Kuala Lumpur ...selanjutnya

Kelahiran SAPP Kemabong pulihkan maruah dan menentang pelewengan BN
KEMABONG, Januari 2, 2010: Pemimpin Parti Maju Sabah (SAPP) Saul Salleh menggesa kerajaan BN agar melengkapkan sepenuhnya sesuatu pembangunan yang diberikan kepada rakyat khususnya pembinaan rumah rakyat yang tergolong didalam skim PPRT supaya ia disiapkan selengkap lengkapnya terutamanya pendawaian elektrik sebelum diserahkan kepada para penerima ...selanjutnya

Jangan harap kepada pemimpin Semenanjung
KOTA BELUD, Disember 29, 2010: Seorang peguam tempatan terkemuka menggesa penduduk Sabah dan Sarawak agar tidak mengharapkan pemimpin dari Semenanjung memperjuangkan hak mereka ....selanjutnya

Isu-isu dan masalah Tanjung Aru
Kota Kinabalu, Disember 28, 2010: Pengerusi cawangan Parti Maju Sabah (SAPP) Grace Court, Bahari Aship, berkata kenyataan Edward Yong dalam akhbar Cina Asia Times 28hb Disember 2010 bersabit dengan lawatan beliau ke Tanjung Aru selepas kejadian kebakaran baru-baru ini amat mengelirukan. Menyentuh tentang jalan raya yang sedang dalam pembaikan yang sudah agak lama tidak siap-siap, beliau menyalahkan kontraktor dan pihak berkuasa tidak memantau untuk menyiapkan projek tersebut ...selanjutnya

Program Evolusi Belia di Sandakan
SANDAKAN, Disember 22, 2010: Parti Maju Sabah telah menganjurkan program Evolusi Belia Sandakan baru-baru ini dan disertai oleh 50 orang Belia berumur diantara 18-30 tahun. Aturcara padat sehari ini memberikan bimbingan dalam bentuk motivasi dan kemahiran kepada pesertanya. Program Evolusi pertama ini diadakan di Pejabat SAPP CLC Karamunting/Sekong dan dikelolakan oleh Pergerakan Pemuda Zon Sandakan ...selanjutnya

Ketua Pemuda rasmi hari keluarga seni silat Bingkasan
SERAMAI 200 orang ahli Persatuan Seni Silat Bingkasan Sabah telah menghadiri hari keluarga persatuan tersebut yang diadakan di Kg. Lapai Tenghilan yang bertujuan untuk memperbaharui tekad dan keazaman mereka dalam persatuan selain untuk mengeratkan silatulrahim antara mereka yang telah terujud sekian lama lebih lebih lagi seni silat Bingkasan merupakan khazanah warisan Kadazandusun ...selanjutnya

UBF kurang impak sebagai kumpulan pendesak kerana..
Disember 19, 2010: NAIB Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Jimmy Jawatah menegaskan bahawa kewujudan sebuah badan NGO yang disebut sebagai 'United Borneo Front' (UBF) yang dilancarkan baru baru ini, tidak menggugat objektif yang diperjuangkan parti itu; malah ia tidak mengelirukan rakyat khususnya penyokong dan ahli ahli SAPP di pedalaman kerana mereka telah komited dengan misi dan visi perjuangan SAPP; malah UBF kelihatan seperti Hindraf di Semenanjung Malaysia ...selanjutnya

Pengundi DUN Kemabong disaran tumpaskan calun Umno PRU13
Kemabong, Disember 12, 2010: SEMANGAT patriotisme kepada tanah air sendiri sepertimana yang tersemai disanubari Saul Salleh mantan Pegawai Pembangunan Masyarakat (CDO) kawasan DUN Kemabong, beliau tidak mengambil masa yang panjang berfikir untuk bertindak keluar meninggalkan UMNO yang disertainya selama lebih tiga penggal parti itu bertapak di Dun Kemabong malah beliau tidak menyesal pun bertindak sedemikian ...selanjutnya

Jangan gadaikan maruah bangsa rakyat Sabah kepada orang luar
Tenom, Disember 8, 2010: SEDAR atau tidak bahawa tanah tanah pertanian di Sabah sudah lebih kurang 50 peratus jumlahnya sudah beralih tangan kepada pihak lain dari Semenanjung melalui beberapa syarikat syarikat gergasi luar seperti Yayasan Melaka yang mendapat kira kira lebih 25 ribu ekar daripada tanah Hutan Simpan di Sabah ...selanjutnya

SAPP keluar Bn bukan merajuk tapi tidak serasi dengan perjuangan BN membela rakyat
TENOM, Disember 5, 2010: Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Eric Mojimbun menyifatkan tindakan parti itu keluar daripada Barisan Nasional (BN) pada September, 2008 amat bertepatan sekali kerana parti itu tidak lagi sanggup melihat karenah penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa yang berleluasa berlaku dalam kepimpinan kerajaan BN ...selanjutnya

KPT perlu tubuhkan penyiasat dakwaan pelajar IPT melacur
TENOM. Disember 4, 2010: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah (gambar), menggesa Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia (KPT) melakukan penyiasatan secara menyeluruh berhubung dakwaan kononnya ada pelajar wanita institut pengajian tinggi (IPT) dinegeri ini terlibat melakukan kerja kerja memperdagangkan diri secara sambilan semata mata mencari sumber kewangan ...selanjutnya

DAP akan terima 'telur busuk' di Pedalaman
Saudara Pengarang ... Nov 28, 2010: TERKILAN dengan gelagat pemimpin DAP Sabah yang sanggup menjadi 'Boneka' kepada BN ketika PRK Batu Sapi seperti yang dilaporkan portal terkemuka Sabahkini.net dan juga akhbar-akhbar tempatan; memperlihatkan kematangan dan kebolehpercayaan pemimpin DAP, Dr Hiew Keng Chew, Dr Bosi dan Jimmy Wong yang begitu rendah sekali dalam sejarah politik Sabah sejak merdeka 47 tahun lalu ...selanjutnya

"Aku masih seperti yang dulu...selepas 47 tahun kemerdekaan"
Kota Kinabalu, November 25, 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) bekas Ketua Wanita, Puan Melanie Chia di dalam perbahasan ke atas Rang Undang-undang Perbekalan (2011) ...selanjutnya

Konsep 1Malaysia?
HARGA getah kini mencapai harga tertinggi pada hari ini. Di Semenanjung harga melebihi RM13.00 sekilogram bagi SMR20 dan RM5.80-RM6.90 sekilogram bagi 'cup lump'. Di Sabah harga getah 'cup lump' hanya RM4.60 sekilo dan 'rubber sheet' hanya RM6.30. Sepatutnya harga getah 'cup lump' di Semenenjung dan Sabah sama atas dasar 1 Malaysia iaitu RM5.80-RM6.90 dan getah kepingan melebihi RM10.00 sekilogram. Pekebun kecil getah Sabah tidak dapat manfaaat harga getah yang kini tinggi. Tidak hairanlah kalau Sabah dianugerahi sebagai negeri termiskin di Malaysia oleh Bank Dunia kerana peluang pekebun getah untuk meningkatkan taraf hidup terbantut dan harga getah tidak dapat dinikmati sepenuhnya.

47 tahun melalu jalan berlumpur?
Nabawan, November 19, 2010: BELUM pun sampai 100 hari rakyat Sabah menyambut Hari Malaysia ke 47, penduduk Kg Bonor, di Nabawan mula merungut kerana masih bergelumang dengan lumpur setiap kali musim hujan kerana jalan kerbau menuju ke rumah mereka tidak boleh dilalui hatta oleh kenderaan pacuan empat roda ...selanjutnya

Pembaziran BN, projek tidak menepati sasaran tepat
TENOM:, November 18, 2010: Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) CLC Melalap Rudy Sulaiman Mairi membidas pengurusan Majlis Daerah disini ketika mereka mengendalikan sesuatu projek dalam kawasan perkadaran menimbulkan beberapa kecurigaan dikalangan pembayar cukai yang dilihat seolah olah berlaku luar kawalan dan pembaziran kerana projek yang dilaksanakan tidak menepati sasaran yang tepat ...selanjutnya

Tham seakan akan terperangkap
Kota Kinabalu, November 18, 2010: WALAUPUN PRK Batu Sapi sudah beberapa minggu telah berlalu namun pergeseran politik antara mantan calon SAPP Datuk Yong Teck Lee dengan mantan Timbalan Presiden SAPP Datuk Tham Nyip Shen terus berlaku cabar mencabar antara mereka sambil diiringi pelbagai tuduhan seperti salahlaku dan penyelewengan ketika masing masing menduduki jawatan dalam kerajaan ...selanjutnya

Tham diberi 24 jam lapor polis dan SPRM
Kota Kinabalu, November 16, 2010: Bekas Timbalan Ketua Menteri Datuk Tham Nyip Shen perlu membuat laporan polis dan Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia (MACC) untuk menyiasat dakwaan bahawa wang telah dibayar bagi mendapat kelulusan lesen Unit Pengurusan Hutan (FMU) ...selanjutnya

Kerajaan cuba tutup malu laporan Bank Dunia
Kota Kinabalu, Nov 16, 2010: Penafian Unit Perancang Ekonomi (EPU) di Jabatan Ketua Menteri bahawa Sabah adalah negeri termiskin di Malaysia merupakan salah satu cara Kerajaan Negeri menutup malu terhadap laporan Bank Dunia.
Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Yong Teck Lee berkata bahawa orang yang bertanggung jawab mengulas perkara penting seperti itu ialah Ketua Menteri dan bukannya menugaskan seorang pegawai kerajaan membuat satu kenyataan akhbar ...selanjutnya

Banyak dibelanja tapi rakyat Sabah masih miskin
Kota Kinabalu, November 12, 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) pada Khamis mempersoalkan apa yang terjadi kepada peruntukan Kerajaan Persekutuan dan Negeri untuk pembasmian kemiskinan selama ini ...selanjutnya

Yong: Jangan bandingkan saya dengan Koh
KOTA KINABALU, November 9, 2010: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee berkata, beliau berasa geram apabila dibandingkan dengan Presiden Gerakan Senator Tan Sri Dr Koh Tsu Koon ...selanjutnya

Konvensyen Pemuda 2010 - Ucapan dasar Ketua Pemuda
Kota Kinabalu, November 6, 2010: Setelah 2 tahun keluar dari kongkongan Barisan Nasional, Parti kita telah menghadapi pelbagai dugaan. Bukan sahaja kita dicaci dan di maki hamun oleh setiap lapisan, setiap sudut dari Barisan Nasional, malah yang lebih pahit, kita juga ditikam dari belakang apabila beberapa pemimpin Parti telah mengambil keputusan untuk mengenepikan perjuangan Parti, membelakangkan rakyat Sabah, semata mata untuk kekal dalam zon selesa atau comfort zone dan semata mata untuk mengaut keuntungan kendiri ...selanjutnya

Konvenyen Wanita 2010 - Ucapan dasar Ketua Wanita
Kota Kinabalu, November 6, 2010: Keputusan Pilihanraya Kecil P.185 Batu Sapi, sememangnya tidak memeranjatkan kita, kerana kita tahu pemimpin-pemimpin BN, akan berbuat apa saja, untuk mengalahkan pihak lawan mereka, dan kita sedar dan kita tahu, bahawa semua jentera BN, akan tertumpu di Pilihanraya Kecil P.185 Batu Sapi. Walau pun kita menyedari semua ini, namun kita tidak akan membiarkan BN, mengambil kawasaan P.185 Batu Sapi dengan mudah, dan sewenang-wenangnya tanpa melawan, seperti kata pepatah, pantang undur sebelum kalah, kalau kita tidak pecahkan ruyong manakan dapat akan sagunya, begitu juga kalau SAPP tidak bertanding mana kita tahu kelemahan kita, kekurangan kita, dan juga akan kekuatan dan taktik kotor BN...selanjutnya

Perjuangan Yong ibarat esok masih ada
Nov 5, 2010: KEGAGALAN calon SAPP Datuk Yong Teck Lee meraih kemenangan pada PRK Parlimen Batu Sapi meletakkan imej parti itu seolah olah dalam keadaan terus tertekan lebih lebih lagi gelagat pemimpin pemimpin BN yang tak putus putus memperkecil kecilkan kewibawaan Datuk Yong Teck Lee memimpin SAPP selepas itu, namun hakikat sebenarnya ia sekadar suatu keputusan berbentuk SEMENTARA kerana perjuangan Yong diibaratkan "masih ada esoknya?...selanjutnya

Tuntutan pembangkang kuasa autonomi bukan lapok atau basi
Nov 2, 2010: POLITIK Sabah sejak tahun 1963 selepas Sabah, Sarawak dan Singapura yang turut sama MALAYA membentuk MALAYSIA tidak sunyi dari mengharungi pelbagai polimek politik dalaman. Tanpa kehadiran Sabah, Sarawak dan Singapura (tiba tiba keluar dari Malaysia 1965) tidak akan ada nama MALAYSIA disebut dicarta dunia malah di PBB hingga ke hari ini...selanjutnya

Siapa sebenarnya 'POWER CRAZY', Musa atau Yong?
Oktober 31, 2010: KEMPEN prk Batu Sapi hanya tinggal berbaki beberapa hari sahaja lagi, lantaran itu tidak hairanlah kalau kempen BN yang diketuai Datuk Musa Aman Ketua Menteri Sabah terus berkeadaan mulut celupar yang menuduh Datuk Yong Teck Lee sebagai 'Power crazy' yang tersiar dalam Harian Ekspress keluaran hari ini.selanjutnya

Hiew dan Bosi ejen BN di prk Batu Sapi?
Oktober 31, 2010: KEGHAIRAHAN dua pemimpin DAP Dr Hiew Kheng Chew dan Dr Edwin Bosi melakukan serangan politik bertubi tubi keatas calon SAPP Datuk Yong Teck Lee menyebabkan kedua dua pemimpin itu terus terleka akan tanggung jawab mereka membantu calon PKR Haji Ansari Abdullah yang terus dilanda masalah terjatuh ke laut sebanyak dua kali dalam musim prk Batu Sapi ini ...selanjutnya

Dua doktor pemimpin DAP masih bermain politik silangkata untuk Batu Sapi
Apabila terbaca kolum artikel dari pembangkang yang dimuatkan dalam Portal terkenal Sabahkini.net selain menggelikan hati pembaca tentang kelibat para pemimpinnya malah pembaca kebingungan apabila mengamati ungkapan mereka terutamanya dua pemimpin DAP Dr Hiew Kheng Chew Ahli Parlimen Kota Kinabalu dan seorang lagi Dr Edwin Bosi yang dikhabarkan pernah melompat banyak parti sebelum melompat ke DAP...selanjutnya

Berdebat jalan terbaik atasi kemelut isu kuasa autonomi Sabah
Oktober 30, 2010: ISU berdebat secara terbuka antara calon SAPP Datuk Yong Teck Lee dengan Ketua Menteri Sabah Datuk Musa Aman yang dijadualkan pada Ahad antara jam 12 tengah hari atau jam 2 petang merupakan langkah terbaik bagi meredakan ketegangan isu diprk Batu Sapi daripada Musa menolaknya secara mentah mentah dengan alasan kononnya isu yang dibangkit sudah lapok dan basi ...selanjutnya Komen

SAPP hadir tebus maruah rakyat Sabah
SANDAKAN, Oktober 29, 2010: PEMIMPIN PEMIMPIN MELAYU dalam pembangkang khususnya SAPP menggariskan TIGA perkara antara sebab rakyat Batu Sapi perlu dimenangkan untuk mewakili mereka di Parlimen Batu Sapi ialah ...selanjutnya Komen

Pengundi Batu Sapi perlu tolak BN
Kerajaan BN tidak telus dan ikhlas bantu RAKYAT, Pengundi Batu Sapi perlu tolak BN ... Sandakan, Oktober 28, 2010: KEGIATAN berkempen SAPP prk Parlimen Batu Sapi Datuk Yong Teck Lee masuk hari ke-2 dimana Datuk Yong terus mendedahkan kelemahan BN ketika berceramah di Kg Air dan Kg Bokara pada Rabu dengan mendapat sambutan yang luar dugaan daripada para penduduk di situ ...selanjutnya

Batu Sapi: Siapa tanggung risiko terbesar?
Oktober 26, 2010: ANALISIS BERITA Pertaruhannya jelas amat besar bagi ketiga-tiga calon yang bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Batu Sapi pada 4 November ini ...selanjutnya

Yong calon PRK Batu Sapi sedia menggalas tugas
Okt 23, 2010: TEKA TEKI siapa bakal calon yang ditonjolkan SAPP untuk prk Parlimen Batu Sapi kini sudah terjawab dimana gerak debaran penyokong setianya sebelum ini pun lebih terarah kepada Presidennya Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee yang bakal menggalas tugas getir untuk memenangi prk Parlimen Batu Sapi pada pengundian November 4 ...selanjutnya

Empangan pengairan sawah Kg Oloson perlu disiapkan
TENOM: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah menggesa pihak berwajib agar melunaskan tanggung jawab mereka dengan betul berhubung struktur kerja yang diarah supaya mengikut jadual yang telah ditetapkan sebaliknya tidak dibiarkan sehingga menjadi projek itu terbengkalai kerana trend tersebut jika dibiarkan akan membebankan rakyat disesuatu kawasan khususnya golongan petani sawah pad ...selanjutnya

Bajet 2011, Bajet Orang Mabuk?
Oktober 18, 2010: KELANGSUNGAN dan keperluan untuk bermegah-megah sangat dengan Bajet 2011 baru-baru ini tidak timbul meskipun pihak pembangkang khususnya Parti Maju Sabah (SAPP) tidak akan menghalangnya dari diteruskan; tetapi sekadar terkejut ketika mengamati intipati kandungan bajet itu hampir selari dengan fokus rangsangan bajet di masa lalu, namun rakyat gusar kerana pelaksanaannya tidak sampai ke sasaran mengikut jadual...selanjutnya

Bukan rakyat didahulukan tetapi pembangunan yang didahulukan
KOTA KINABALU, Okt 13, 2010: Perniagaan terpaksa dihentikan apabila menerima notis merobohkan gerai-gerai menjual ikan, sayuran dan makanan dari DBKK di kawasan gudang Karamunsing ditepi Sungai Sembulan. Lebih kurang 20 orang penduduk Sembulan yang terdiri dari kaum nelayan dan peniaga kecil yang menyara hidup berniaga dikawasan tersebut selama lebih kurang 30 tahun ...selanjutnya

Pecah amanah LIGS: SAPP Saran segerakan tindakan
TENOM, Oktober 11, 2010: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah (gambar), menegaskan bahawa dakwaan para peneroka Lembaga Industi Getah Sabah (LIGS) Lagud Sebrang kononnya wujud perlakuan curang atau 'pecah amanah' keatas harta hak milik LIGS yang didalangi mantan pengurusnya dan segelintir kakitangan lain harus dijalankan penyiasatan menyeluruh dan seret petualang itu ke muka pengadilan ...selanjutnya

Pemimpin SAPP kompromi pada pemilihan Parti
KOTA KINABALU, Okt 11, 2010: Para pemimpin Parti Maju Sabah (SAPP) sedia berkompromi pada pemilihan parti November ini agar struktur organisasi mencorakkan kepelbagaian kaum...selanjutnya

Pemilihan SAPP bebas puak dan wang
PENAMPANG, Okt 8, 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) sentiasa mengamalkan prinsip kekeluargaan dalam setiap pemilihan parti tanpa berpuak-puak atau politik wang ...selanjutnya

Penampang Mulakan Perubahan Politik Sabah
PENAMPANG, Okt 8, 2010: Angin perubahan politik Sabah bermula di Penampang dan sejarah telah membuktikannya apabila beberapa Kerajaan Negeri Sabah yang lepas telah tumbang oleh keadaan itu ...selanjutnya

Ahli Inanam perlu terus kerja keras
KOTA KINABALU, Okt 8, 2010: Para pemimpin dan ahli Parti Maju Sabah (SAPP) di Inanam diingatkan agar tidak leka dengan kedudukan semasa kerana mempunyai kerusi Parlimen Sepanggar ...selanjutnya

BN Tidak Prihatin Masalah Rakyat
SANDAKAN, Okt 6, 2010: Para pemimpin Barisan Nasional (BN) tidak prihatin terhadap masalah rakyat malah menjauhkan diri ...selanjutnya

SAPP akan batalkan loji janakuasa arangbatu
LAHAD DATU, Okt 6, 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) akan membatalkan cadangan membina loji janakuasa arang batu di Kampung Sinakut dekat sini sebaik saja ...selanjutnya komen

Isu Tanah agenda utama SAPP
Kota Marudu, Okt 5, 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) akan melaksanakan reformasi tanah apabila mengambil alih pentadbiran Kerajaan Negeri Sabah selepas memenangi pilihanraya umum kali ke-13 akan datang ...selanjutnya komen

SAPP akan batalkan empangan Tambatuon
Kota Belud, Okt 4, 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) berjanji akan membatalkan projek pembinaan empangan di Kampung Tambatuon dekat sini kerana bakal melenyapkan banyak kampung di sekitar daerah ini ...selanjutnya

Dasar BN susahkan rakyat
Kundasang, Okt 3, 2010: Kerajaan Barisan Nasional (BN) sering membuat pelbagai dasar yang membebankan rakyat seperti mengharamkan perladangan dilereng bukit ...selanjutnya

Penduduk Tanjung Kapor setia kepada SAPP
KUDAT, Oct 2, 2010: Penduduk Tanjung Kapor memberi sokongan luar dugaan kepada Parti Maju Sabah (SAPP) berdasarkan jumlah kehadiran yang ramai pada majlis perasmian Mesyuarat Agung Tahunan kawasan Dewan Undangan Negeri itu ...selanjutnya

SAPP akan perbetul masalah kebanjiran tenaga kerja dari Semenanjung
PAPAR, Sep 30, 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) berjanji akan memperbetulkan masalah kebanjiran tenaga kerja muda dari Semenanjung yang dilihat merampas peluang kerja para belia di negeri ini ...selanjutnya

SAPP Perkemas Jentera Pilihanraya
BEAUFORT, Sep 29, 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) sedang giat memperkemaskan jentera pilihanraya bagi menghadapi pilihanraya umum yang akan datang ...selanjutnya

Hentikan lakonan tentang menara jam Atkinson
KOTA KINABALU: Para pemimpin Kerajaan Negeri perlu hentikan lakonan tentang projek pembangunan komersil bercampur di atas tanah milik Lembaga Pembangunan Perumahan dan Bandar (LPPB) berhampiran Menara Jam Atkinson di sini ...selanjutnya

Kursus Motivasi untuk ahli-ahli wanita
KOTA KINABALU, Sep 24, 2010: Ahli Dewan Undangan Negeri Luyang merangkap Ketua Wanita Parti Maju Sabah (SAPP) Melanie Chia telah diundang untuk memberi ceramah di Kursus Motivasi untuk ahli-ahli Wanita SAPP di Kanibongan, Pitas ...selanjutnya

Masyarakat Islam Sokong SAPP
KOTA KINABALU, 20 SEPT 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) yakin parti itu dapat mengambil alih tampuk pimpinan kerajaan negeri Sabah pada pilihanraya akan...selanjutnya

Sabah Tidak Perlu 1Malaysia
KOTA KINABALU, 20 SEPT 2010: Sabah tidak memerlukan konsep 1Malaysia kerana perpaduan dikalangan rakyat sudah lama terjalin di negeri ini ...selanjutnya

Lawatan pemimpin SAPP sempena Hari Raya Aidilfitri
KOTA KINABALU, 14 Sept 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) menggesa Jabatan Air Negeri menangani masalah bekalan air di Kampung Likas, di sini, selepas paip utama ke kampong itu didapati pecah ...selanjutnya

SAPP RAI HARI RAYA BERSAMA RAKAN MUSLIM
KOTA KINABALU, 13 Sept 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) meluangkan masa mengunjungi rakan-rakan Muslim disekitar Ibu Negeri sambil merayakan Hari Raya Aidil Fitri bersama pada Jumaat dan Sabtu ...selanjutnya

Simpton masalah ujud dalam Barisan Nasional
KOTA KINABALU, Sep 2, 2010: Tindakan Datuk Peter Pang untuk keluar dari Parti Liberal Demokratik (LDP) dan menawar diri untuk meletakan jawatan timbalan ketua menteri dan menteri cabinet adalah simptom masalah yang ujud di dalam Barisan Nasional (BN) pada hari ini ...selanjutnya

'PAS Beruk' didakwa sebar gambar palsu Guan Eng
Ogos 31, 2010: Menjelang Aidilfitri tidak lama lagi, kini beredar gambar Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menyembelih lembu korban untuk umat Islam di internet ...selanjutnya

Projek Pusat Internet Desa terbengkalai
TENOM, Ogos 26, 2010: Siasatan perlu dijalankan ke atas pembinaan Pusat Internet Desa di Kg Pulong, kira-kira 15 kilometer dari sini kerana projek yang sepatutnya dapat meningkatkan taraf celik komputer penduduk itu terbengkalai pembinaannya sejak 2008 ...selanjutnya

Penubuhan cawangan baru Kg Tambatuon
Kota Belud, Ogos 24, 2010: Penyertaan penduduk Kampung Tambatuon dengan tertubuhnya sebuah cawangan SAPP telah menjadi pemangkin kepada perjuang SAPP dalam merealisasikan tuntutan 8 Perkara terutamanya kuasa Otonomi semakin cerah dengan adanya sokongan rakyat Sabah khususnya di kawasan Kota Belud ...selanjutnya

Timbang semula penjualan babi hutan di tepi jalan: Jimmy
TENOM, 21 Ogos, 2010: Kerajaan diminta menimbang semula keputusan larangan penjualan daging babi hutan di tepi- tepi jalan dan juga larangan menternak babi kampung di seluruh negeri Sabah ...selanjutnya

SAPP desak Kekal Mewah baiki jambatan
Tenom, 17 Ogos 2010: Jimmy Jawatah: KEADAAN Jambatan kayu Kg Luang, Pulong yang hampir musnah berikutan hujan lebat petang ahad akibat limpahan deras banjir sungai itu dan struktur kayu jambatan yang reput dan tebing sungai runtuh telah memburukkan lagi keadaan sehingga jambatan sukar dilalui kenderaan...selanjutnya

Orang ramai masih tunggu jawapan
Kota Kinabalu, Ogos 14, 2010: Parti Maju Sabah (SAPP) keliru kenapa Menteri Pembanguna Sumber dan Teknologi Maklumat Datuk Dr Yee Moh Chai mendiamkan diri sejak mengaitkan ahli perniagaan Datuk Ambrose Lee dalam isu SAS di Dewan Undangan Negeri ...selanjutnya

Penduduk ingin tahu status sebenar projek empangan KB
Kota Kinabalu, 14 Ogos, 2010: Pendedahan Menteri Pertanian Persekutuan Datuk Noh Omar minggu lepas bahawa "projek Empangan Kota Belud tidak akan diberhentikan" benar-benar mengejutkan penduduk Kota Belud ...selanjutnya

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party